Köpsignaler i skog och hyllkant

Teknisk analys Investtech har plockat ut två gamla småspararfavoriter med köpsignaler, och ett bemanningsföretag med säljsignal.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index återfinns efter de senaste dagarnas nedgång under motståndet vid 618 punkter. De tekniska utsikterna är fortsatt goda med utveckling innanför en stigande trendkanal på medellång sikt, där ett positivt momentum med ett RSI21-värde på 60 stärker den kortsiktiga bilden. Ett brott genom motståndet vid 618 punkter på medellång sikt är positivt. Brott ned genom stödet vid 594 punkter på medellång sikt är negativt för indexet.

Investtechs hausseindex står omkring 60 på både kort och lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonter. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 258 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 79. Köpandelen på månadsbasis är därmed 77 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

Pappersmassa-producenten Rottneros befinner sig i en stigande trendkanal på kort- medellång- och lång sikt. Det indikerar att investerare under den senaste tiden har betalt allt högre priser för att köpa in sig i aktien som har stigit över 60 procent sedan årsskiftet. Aktier i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs nyligen presenterade forskningsresultat på trender.

Rottneros har en starkt positiv volymbalans och ett starkt positivt momentum vilket ger bra kortsiktiga utsikter. Dessa tekniska signaler förstärker dessutom trendbilden. Aktien saknar motstånd och vid en reaktion ned återfinns stöd runt 11.20 kronor på den medellånga kursgrafen och runt 12.00 kronor på den långsiktiga kursgrafen. De senaste 3 månaderna har det rapporterats tio insideraffärer varav nio har rapporterats som köp. Aktien är därför även positiv på vår analys av insynshandel. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Pricer som utvecklar produkter inom elektroniska hyllkantsetiketter visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal på kort- medellång och lång sikt. Det är ett resultat av att investerarna varit villiga att betala högre och högre priser för att köpa in sig i bolaget, som bara i år har stigit med över 30 procent på börsen. Enligt våra forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender, så ger stigande trender isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

En starkt positiv volymbalans och ett högt RSI21-värde på 75 indikerar ett starkt positivt momentum. Ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på högt och lågt RSI. Aktien testar nu motståndet vid 12.30 kronor och ett fullt etablerat brott hade stärkt aktien ytterligare. Om kursen inte klarar att bryta upp genom motståndet så återfinns stöd runt cirka 11.70 kronor. Uppmärksamhet bör riktas mot eventuellt brott ned genom stödet då nästa stödnivå efter 11.70 kronor först återfinns vid 8.40 kronor, vilket ger en nedsida på dryga 30 procent från dagens kurs. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Bemanningsföretaget Dedicare som är verksam inom vårdbranschen ligger i fallande trendkanaler på medellång- och lång sikt. Det är ett resultat av att investerare sålt sig ur aktien till stadigt lägre priser vilket indikerar att intresset för bolaget är avtagande. Bara i år har aktiekursen fallit med över 7 procent som kan jämföras mot Stockholmsbörsens uppgång på en bit över 16 procent. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling för aktier som denna som ligger i en fallande trendkanal.

Dedicare saknar stödnivåer och vid en rekyl upp möter aktien på motstånd vid cirka 50.00 kronor på kort sikt och cirka 52.00 kronor på medellång sikt. Aktien har en starkt negativ volymbalans och ett negativt momentum som försvagar de tekniska utsikterna för aktien. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 4,5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -