Trumps Kina-twittrande skakar om

Makroveckan Donald Trumps hot om nya tullar på kinesiska varor har borgat för att handelsfrågan kommer att dominera en vecka som lär erbjuda en hel del turbulens på finansmarknaderna.

Det har varit en tämligen lugn vecka på de internationella finansmarknaderna. Den svenska börsen backade med 0,9 procent medan den amerikanska steg med 0,2 procent efter fredagens fina, amerikanska arbetsmarknadsdata. Utfallet där blev närmast idealiskt med fortsatt hög sysselsättningstillväxt parat med måttliga löneökningar.

Den svenska kronan har fortsatt att tappa på bred front och handelsvägt (KIX-index) ligger nu kronan på den lägsta nivån sedan finanskrisens dagar 2009. På marknaden tycks numera siktet vara inställt på 11-kronorsnivån mot euron och uppemot 10 kronor för en dollar. Det som krävs för att sätta spiken i kistan är lite finansiell turbulens.

Och är det något vi bjuds på i inledningen av denna vecka så är det just ganska mycket av den varan.

Donald Trump har, via några Twitter-meddelanden, hotat att införa nya tulla på kinesiska varor. Det sker samtidigt som en stor kinesisk delegation förbereder en resa till Washington och marknaden, efter uppmuntrande signaler, börjat ställa in sig på att ett handelsavtal närmade sig. 

Även om de flesta räknar med att det här är ett förhandlingsutspel från Trumps sida för att sätta ordentlig press på kineserna så har det skapat stor oro på finansmarknaden. Inte minst finns en risk för att kineserna ställer in hela resan eftersom man sedan tidigare gjort klart att man inte kommer att förhandla under hot. Räkna därför med att handelsfrågan kommer att överskugga det mest som sker på makrofronten under veckan.

Handelsfrågan och utspel från Saudiarabien har också fått oljepriset på fall och Brentoljan handlas nu åter under 70 dollar per fat.

Veckan bjuder annars på inköpschefsindexen från tjänstesektorn och det är viktigt för börshumöret att tjänstesektorn håller hygglig fart nu när industrikonjunkturen ser ut att mattas av rejält. I det senare fallet blir tisdagens tyska industrisiffror högintressant läsning.

På tisdag publiceras Riksbanken protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Givetvis intressant läsning. Inte minst mot bakgrund av att banken överraskade med ett mjukt räntebesked och med det lyckades ta den sista udden ur kronan.

Under onsdagen var det tänkt att den kinesiska handelsdelegationen skulle ha anlänt till Washington med vice premiärminister Liu H i spetsen. Hur det blir med den saken återstår att se men blir mötet av kan det bidra till en lättnadsreaktion på börsen. Samma dag publiceras kinesiska siffror över utrikeshandeln i april.

Norges bank lämnar räntebesked på torsdag men väntas den här gången vila på hanen. Mest intresse lär riktat mot vad banken säger om räntesättningen framöver.

Veckan avslutas med amerikanska inflationssiffror. Starka sysselsättningsdata gör att inflationen åter hamnar i större fokus men det krävs sannolikt en ordentlig överraskning på uppsidan för att skaka om finansmarknaden.

 

Måndag

Inköpscheferna i tjänstesektorn visar konjunkturkorten och överlag vänta hyggliga siffror. Det skulle i så fall vara en bekräftelse på den globala ekonomin fortsätter att växa trots svaghetstecken i industrin. Det är också ett nödvändigt utfall för att hålla riskaptiten uppe. Investerarnas förtroende i EMU-området väntas ha stärkts efter en fin börsmånad.

 

Tisdag

Viktig siffra över orderingången till industrin i Tyskland. En liten uppgång väntas i marssiffrorna efter ett svagt februariutfall. Riskerna finns på nedsidan efter svaga indikatorer. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och en intressant del blir om direktionen var medveten om hur mycket de skulle överraska marknaden med sitt mjuka räntebesked och hur de ser på kronan.

 

Onsdag

Det var tänkt att Kina skulle ha anlänt till Washington med en 100-mannadelegation för att fortsätta handelsförhandlingarna och om möjligt ha presenterat någon form av överenskommelsen på fredag. I skrivande stund är det omöjligt att sia om det överhuvudtaget blir några nya förhandlingar. Under natten mot onsdag publicerar dessutom Kina viktiga siffror över utrikeshandeln.

 

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked men väntas den här gången ligga lågt med nyheter. Annars är ju förväntningarna att banken ska höja räntan ytterligare en gång under det här året. Här hemma lär bostadspriserna hamna i fokus och det mesta tala för en ganska stabil bostadsmarknad i april även om aktiviteten kan ha varit lägre än normalt.

 

Fredag

Brittisk tillväxt väntas ha växlat upp något under inledningen av 2019, trots Brexit-oro. Annars mest intresse riktat mot de amerikanska inflationssiffrorna för april. Ett litet upptick väntas men inget som borde oroa den amerikanska centralbanken. Nu skulle handelsförhandlingarna ha gåt i lås och möjligen utlöst ett litet börsrally. Hur det går med det står skrivet i stjärnorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -