Trendbrott eller falska förhoppningar?

Aktieanalys Mekonomens aktie glädjerusade på rapporten för första kvartalet. Värderingen är fortfarande låg, men historiken är svag och risken hög.

Mekonomens hårt prövade aktieägare fick äntligen lite goda nyheter när bolaget presenterade rapporten för det första kvartalet. Utfallet var klart bättre än väntat och aktien tog ett glädjeskutt på beskedet. Förra årets stora nyförvärv i Danmark och Polen visade båda bra tillväxt.

Beskedet i somras att Mekonomen köpte danska FTZ och polska Inter-Team för sammanlagt cirka 4 miljarder kronor skickade initialt upp aktien kraftigt. De påföljande kvartalen blev dock svaga av flera orsaker och aktien tappade snabbt mark igen. Mekonomen tvingades dessutom vinstvarna inför bokslutsrapporten med ett kraftigt kursras som följd.

Efterfrågan på verkstadstjänster var rent allmänt svag under det andra halvåret i fjol. Det var därför glädjande att se att kärnverksamheten i området Meca/Mekonomen visade på en positiv underliggande försäljning igen i det första kvartalet, upp 4 procent. Lönsamheten för området förbättrades och rörelseresultatet steg med drygt 25 procent justerat för engångskostnader.

Meca/Mekonomen svarade för knappt hälften av koncernens rörelseresultat i det första kvartalet. FTZ stod för knappt 45 procent. Kedjan är marknadsledare i Danmark med nästan 30 procents marknadsandel. FTZ ökade sin omsättning med 5 procent i första kvartalet men rörelseresultatet var trots det i princip oförändrat.

Polska Inter-Team är också ett eget affärsområde inom Mekonomen. Den polska bilservice-marknaden är väldigt fragmenterad men växer klart snabbare än de nordiska marknaderna. Inter-Team ökade också omsättningen med hela 19 procent i kvartalet. Tillväxten drevs både av en stark inhemsk marknad i Polen men även av ökad export till omkringliggande länder.

Prispress både i Polen och på exportmarknaderna innebar dock försämrad lönsamhet och rörelseresultatet var kvar på noll.

FTZ och Inter-Team späder ut lönsamheten i Mekonomen Group. Bruttomarginalen föll till 45,5 procent från 53,0 procent för ett år sedan. De kraftigt ökade volymerna bäddar dock på sikt för bättre inköpspriser. Mekonomen har satt siktet mot 100 Mkr i årliga synergivinster från och med 2021.

Ytterligare synergier väntas från det nya högautomatiserade centrallager för Sverige som Mekonomen och Meca bygger i Strängnäs. Från och med nästa år väntas besparingen uppgå till 50 Mkr om året.

För att ytterligare stärka lönsamheten i koncernen lanserades under första kvartalet ett besparingsprogram. Det väntas kunna reducera kostnaderna med 65 Mkr på årsbasis med full effekt i slutet av 2019.

Fjolårets förvärv, framför allt av FTZ, minskar beroendet av den svenska bilmarknaden för Mekonomen. I Sverige har Mekonomen de senaste åren missgynnats av den starka nybilsförsäljningen. En ung bilpark är negativt då reservdelsbehoven generellt uppstår först efter 4-5 år.

En förbättring av marknadsläget borde vara i antågande då nybilsförsäljningen tog fart för 5-6 år sedan. Nu har dock den kraftiga försvagningen av kronan fått exporten av begagnade bilar att explodera vilket håller tillbaka föråldringen av bilparken.

De närmaste åren väntas trots det innebära en viss förbättring av efterfrågan för Mekonomen. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt databasen Factset i snitt med att omsättningen ökar med 2-3 procent om året de kommande åren. 2019 tar dock intäkterna ett kraftigt skutt till följd av fjolårets förvärv.

Lönsamheten spås förbättras en hel del de närmaste åren och det bidrar till en förväntat bra vinsttillväxt. Snittprognoserna för vinst per aktie ligger för 2019 på 8,05 kronor och för 2020 på 9,35 kronor. De prognoserna ger med dagens aktiekurs p/e-tal på 10 respektive 8,6.

Skuldsättningen har ökat efter fjolårets stora förvärv. Justerat för nettoskuld värderas rörelsen till 8,1 gånger nästkommande års väntade rörelseresultat.

Efter ett svagt 2018 och med ökad skuldsättning efter förvärven valde Mekonomen att slopa utdelningen för året. Tidigare har den höga direktavkastningen varit en av huvudattraktionerna i Mekonomen-aktien, men även om utdelningarna väntas återupptas så ger prognoserna i dagsläget direktavkastningar för de båda närmaste åren på beskedliga 2,8 procent respektive 3,3 procent.

Den långsiktiga trenden i Mekonomen-aktien har varit negativ ända sedan 2011. Kursfallet har successivt förvärrats och inför den senaste kvartalsrapporten var aktien nere på tioårslägsta. Huvudägaren LKQ har länge förutsatts vara intresserade av att lägga bud på resterande aktier i Mekonomen. Prislappen är betydligt lägre idag än när bolaget först gick in som huvudägare. Någon brådska har dock LKQ uppenbarligen inte.

Värderingen i Mekonomen har halverats jämfört med toppnivåerna för 8-9 år sedan och om analytikerna får rätt i sina prognoser är p/e-talen rejält nedtryckta. Mekonomen har dock de senaste åren haft en jobbig förmåga att gång på gång göra aktieägarna besvikna.

Förväntningarna var väldigt lågt ställda på rapporten för det första kvartalet men det var förvisso ändå glädjande att se en stabilisering i kärnverksamheten och ett relativt bra kvartal för danska FTZ.

Värderingen är inget hinder för en fortsatt kursuppgång i Mekonomen-aktien, men den operativa stabiliteten har inte precis övertygat de senaste åren. Även med ett hyggligt första kvartal i ryggen så är risken i Mekonomen-aktien hög. Ett kvartal är för kort tid att slå fast ett trendbrott och de kommande rapporterna känns fortfarande som lotterier.

Den nedtryckta kursen, den låga värderingen och möjligheten till ett bud från LKQ är plusfaktorer. Den svaga historiken och den höga skuldsättningen är negativa faktorer. Nyförvärven är än så länge är oskrivna kort.

Är man beredd att ta på sig hög risk för möjligheten till ett snabbt klipp kan Mekonomen-aktien vara ett bra val. Vi har dock bränt oss på aktien förr och väljer därför att invänta tydligare tecken på att vinden äntligen vänt för bolaget. Till dess blir rekommendationen Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MEKO Neutral 81,85 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -