Euforin uteblir trots rekordbra jobbstatistik

Makro Amerikanska arbetsmarknad fortsätter att uppvisa imponerande styrka samtidigt som löneökningarna hålls i schack. Rekordlåg arbetslöshet sätter dock vissa käppar i hjulet.

Efter att onsdagens ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor visat på en imponerande uppgång på 275 000 nyanställda i april hade nog förväntningarna på fredagens officiella, amerikanska sysselsättningsmätning skruvats upp på sina håll. Och visst överträffade sysselsättningsökningen förväntningarna. Uppgången i april landade på hela 263 000, jämfört mot väntade 185 000.

Därmed överträffar också april månads sysselsättningsökning de 213 000 personer som den legat på som genomsnitt under de senaste 12 månaderna.

Den genomsnittliga timlöneökningen, som i högsta grad varit i finansmarknadens fokus sedan ett högt utfall fick börserna på fall i inledningen av 2017, visar också på en hälsosam trend. De årliga löneökningarna stannar även den här gången på 3,2 procent, och den tydliga trend uppåt som fanns under större delen av 2018, ser därmed ut att definitivt ha brutits.

Fram till dess var det därmed i huvudsak positiva nyheter både bör börs- och konjunkturoptimisterna i sysselsättningsrapporten.

Det som lär sätta lite huvudbry i marknaden – kanske främst i ett mer långsiktigt perspektiv- är att arbetslösheten sjönk till 3,6 procent. I sig en imponerande siffra där vi faktiskt får gå tillbaka ändå till 1969 för att finna en motsvarighet. Problemet för finansmarknaden är hur den amerikanska centralbanken ska hantera en så låg arbetslöshet och hur amerikansk ekonomi ska kunna fortsätta att växa i god takt utan att stöta på mer allvarliga resursproblem?

Den positiva tolkningen är att restriktioner på arbetsmarknaden kommer att tvinga fram investeringar som bidrar till ökad produktivitet och därmed också på sikt högre vinster hos företagen. Amerikansk produktivitet överraskande dessutom storligen under årets första kvartal. Dessutom berodde arbetslöshetsnedgången i april i huvudsak på att arbetskraftsutbudet minskade.

Den negativa tolkningen blir att hotet om stigande löner, trots dagens löneutfall, borde ligga som ett tungt ok över centralbanken och att sannolikheten för den amerikanska räntesänkning, som finansmarknadens aktörer numera börjat drömma om borde minska ytterligare. .

Därför borde man kanske heller inte bli förvånad över att den eufori på finansmarknaden, som ett sådant här amerikanskt sysselsättningsutfall normalt borde ha lett till ser ut att delvis utebli. Hur det slutligen utfallet blir får framtiden utvisa men på det stora hela pekar fredagens amerikanska sysselsättningsökning på en fortsatt hälsosam trend i amerikansk ekonomi, om än främst drivet av inhemska faktorer. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -