Tempot höjs igen, men aktien får vänta

Aktieanalys Förvärven trillar in lite tätare och större i Indutrade igen och det har fått aktien att rusa uppåt. På kort sikt tror vi på en lugnare kursutveckling.

Indutrade börjar få upp tempot i sitt förvärvsarbete igen efter en svacka under fjolåret. Hittills i år har bolaget aviserat fyra förvärv som tillför cirka 540 Mkr i omsättning. Det är en återgång till gammal god form då Indutrade de senaste åren brukat hinna med ungefär ett förvärv i månaden med i snitt cirka 100 Mkr i årsomsättning.

Fjolåret bjöd dock som sagt på en svacka då stora delar av ledningen var färska på sina poster. Mångåriga vd:n Johnny Alvarson gick i pension 2017 och Haldex tidigare vd Bo Annvik tog över. Lite senare byttes även finanschef och förvärvschef ut. Det tog lite tid för dessa herrar att bli varma i kläderna och man passade även på att genomföra en intern genomsyn.

Bo Annvik

Det höga förvärvstempot de senaste åren har gjort att Indutrade numera har cirka 200 dotterbolag. Det är en viktig del av Indutrades filosofi att dotterbolagen tillåts ett stort mått av självständighet. Det uppskattas av säljarna som ofta är grundarfamiljen då de vet att deras bolag kommer att finnas kvar på marknaden. Entreprenörsandan bibehålls också i de förvärvade bolagen.

Även mellan självständiga dotterbolag behövs dock samarbete och informationsutbyte för att få ut maximalt ur verksamheterna. Ett effektiviseringsarbete genomfördes under fjolåret och ett par verksamheter såldes av i den processen.

Arbetet tycks ha gett effekt då lönsamheten tagit ett kliv framåt på sistone. I det första kvartalet i år steg rörelsemarginalen till den högsta nivån för den perioden på 15 år.

Den lite lugnare förvärvsaktiviteten under fjolåret har ännu inte gjort något större negativt avtryck i tillväxten. Omsättningen ökade med 12 procent i det första kvartalet i år varav 6 procent organiskt. Motsvarande siffror för orderingången var 10 och 5 procent.

Bäst tillväxt i orderingången under det första kvartalet visade UK och DACH (Tyskland, Österrike och Schweiz) upp. Negativ underliggande tillväxt noterades för områdena Benelux och produktområdet Measurement & Sensor Technology. Orsaken till ordertappet för dessa båda områden var huvudsakligen ett starkt jämförelsekvartal i fjol.

Storbritannien svarade för 8 procent av omsättningen under första kvartalet. Brexit-cirkusen påverkade affärerna något mer än tidigare, både positivt och negativt. För vissa bolag ökade försäljningen då kunderna bygger upp lager inför eventuella nya regler. Vissa förlorade affärer då kunderna säkrade upp leveranser från annat håll. Sammantaget utvecklades ändå omsättning och resultat starkt för området UK.

Indutrade har som målsättning att öka omsättningen med minst 10 procent om året över en konjunkturcykel, inkluderat förvärv. Det har bolaget klarat de senaste fem åren då snittet ligger på 12 procent.

I slutet av förra året höjde bolaget sitt mål för lönsamheten från en rörelsemarginal, ebita, på 10 procent till 12 procent. Snittet för de senaste fem åren ligger på 11,7 procent men redan i fjol överträffades det nya målet. De analytiker som bevakar Indutrade väntar sig i snitt fortsatt stigande lönsamhet de kommande åren.

Förväntningarna vad gäller tillväxten är däremot lågt ställda. I år är snittprognosen en tillväxt på 8 procent men för de båda därpå följande åren väntas den ligga en bit under 6 procent om året, alltså långt under snittet för de senaste åren.

Bo Annvik skriver i den färska rapporten för första kvartalet att Indutrade följer marknadsutvecklingen noga och han konstaterar att marknadsklimatet fortsatt ser bra ut. Han understryker också att Indutrades bredd både verksamhetsmässigt och geografiskt skapar stabilitet även i en eventuellt sämre konjunktur.

Förvärvstempot ser som sagt också ut att takta upp mot historiska nivåer igen. Indutrades många affärsområden vittnar om en opportunistisk inställning till förvärv. Det viktigaste för Indutrade är förutom prislappen att bolagen har egen teknologi inom sina nischer och gärna återkommande intäkter.

Pipeline med förvärvskandidater uppges vara fortsatt välfylld och för Indutrade finns en uppsida i ett förmodat lugnare konjunkturläge i form av lägre förvärvspriser och fortsatt låga räntor.

Snittprognoserna för vinst per aktie innevarande år och nästa år ligger enligt databasen Factset på 12,89 kronor respektive 13,88 kronor. De estimaten ger i dagsläget p/e-tal på 22,0 respektive 20,5. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen enligt Factset till 15,9 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Indutrade-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 1,9 procent respektive 2,1 procent.

Indutrade-aktiens värdering har stigit kraftigt under inledningen av 2019. Det hänger ihop med att kursen rusat uppåt utan att vinstprognoserna stigit särskilt mycket alls. P/e-talet för de kommande tolv månaderna är snudd på rekordhögt. Jämfört med konkurrenter som Lifco, Addtech eller Beijer Ref ligger dock värderingen på nästa års estimat fortfarande en bit under snittet.

Indutrade har å andra sidan en lite tydligare cyklisk profil än konkurrenterna och i nuvarande lite osäkra konjunkturläge kan en rabatt vara motiverad. Cykliska sektorer som verkstad, bygg, vvs, fordon, gruvor och olika typer av processindustrier svarar för runt 80 procent av omsättningen i Indutrade. Exponeringen mot ett osäkert Storbritannien är också som sagt relativt stor.

Med en aktie som redan hunnit stiga nära 40 procent i år tycker vi att förhållandet mellan risk och möjlig avkastning kortsiktigt ser lite ofördelaktigt ut. För de närmaste kvartalen tar vi därför ned rekommendationen till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Indutrade Neutral 286,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -