Sämsta industrikonjunkturen på sex år

Makrokommentar Det svenska inköpschefsindexet för industrin sjönk i april och hankar sig endast med liten marginal över det symboliskt viktiga 50-strecket. Även globalt ser industrikonjunkturen svagare ut.

Efter att ha studsat upp en bit under de senaste månaderna så damp det svenska inköpschefsindexet för industrin ner till 50,9 i december. Klart under förväntningarna om en fortsatt uppgång till 52,8. Vi får dessutom backa tillbaka ända till juli 2013 för att hitta ett industriindex på lägre nivå.

Därmed börjar det svenska inköpschefsindexet nu uppvisa lite av samma mönster som vi sett i stora delar av Europa i inledningen av året, även om det svenska indexet fortfarande hankar sig över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. I industritunga Tyskland ligger motsvarande index på 44,4, vilket är en rejäl recessionsnivå.

Det är framför allt orderingången som sviker och indexet för exporten sjönk i Sverige från 52,8 i mars till 50,6 i april. På hemmamarknaden noterades däremot en mindre uppgång men med ett värde på 49,5 ser orderingången ändå tämligen sval ut.

Att indexet för orderstockarna ändå stiger från 51,8 till 52,8 kan tyckas lite märkligt men får väl ses som ett tecken på att orderböckerna varit ganska välfyllda i inledningen av 2019.

Ett ytterligare tecken åt det lite mer positiva hållet är att produktionsplanerna för det kommande halvåret fortfarande är rejält uppskruvade. Här ligger indexet på 61,7. Men för att den prognosen ska ha en chans att realiseras vill det nog till att orderna börjar strömma in i en lite större omfattning framöver. Noterbart är dessutom att indexet för sysselsättning sjönk till 49,5 i april så industriföretagen tar ändå lite höjd för sämre tider.

Internationellt ser det också lite surare ut. I EMU-området landade inköpschefsindexet i april på 47,9. Visserligen en marginell uppgång från marsmätningens 47,5 men fortfarande en nivå som indikerar ett svalt efterfrågeläge i industrin.

Svaghetstecken i EMU-området var dock redan kända sedan tidigare så viktigare för börshumöret och synen på den globala konjunkturutvecklingen är att indexen i både Kina och USA sjönk i april. I Kina till 50,1 och i USA till 52,8. Bägge utfallen en bit under förväntningarna. Och även om bägge indexen fortfarande ligger över 50-strecket så fick sig förhoppningarna om en stabilisering, eller till och med en mindre förbättring av industrikonjunkturen, en liten törn.

Ett visst hopp om en ljusning för industrin kommer från de handelsförhandlingar mellan Kina och USA som avslutades under onsdagen men som väntas fortsätta i Washington under nästa vecka. Den amerikanska finansministern Mnuchin beskrev förhandlingarna i Peking som ”produktiva” och enligt källor till CNBC skulle Kina och USA kunna nå en uppgörelse redan mot slutet av nästa vecka. Uppgifter som inte bekräftats från offentligt håll varför det kan vara klokt att ta uppgifterna med viss skepsis. Även om finansmarknadens längtan efter substantiella resultat är stor.

Den amerikanska centralbanken gav i sin tur ingen lättnad i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. I stort sett bekräftade man bara bilden av att banken befinner sig i ett vänteläge och i nuläget inte ser någon anledning att vare sig sänka eller höja räntan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -