Två aktier med köpsignaler och ett sälj

Teknisk analys En industriklassiker och ett bettingbolag får köpsignaler i Investtechs tekniska analyser. Det är däremot säljsignal i ett biotechbolag.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckans första handelsdag svagt upp och ligger nu på nytt rekord. Utsikterna är goda med utveckling innanför en stigande trendkanal på medellång sikt, där ett starkt positivt momentum med ett RSI21 på 86 stärker trendbilden och utsikterna på kort sikt. Brottet genom motståndet runt 618 punkter på medellång sikt och 600 punkter på lång sikt är positivt för indexet. Motstånd saknas vilket öppnar för god uppsida och vidare uppgång. Det är nu stöd vid cirka 618 respektive 600 punkter (se lång sikt) vid eventuella reaktioner tillbaka.

Investtechs hausseindex ligger på omkring 61 på kort- och 63 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonter. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 253 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 72. Köpandelen på månadsbasis är därmed 78 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Industrikoncernen Atlas Copco visar till en stark utveckling och har bara i år stigit med över 40 procent. Den första köpsignalen fick vi vid identifikationen av en rektangelformation i slutet av januari. Vi har även identifierat stigande trendkanal på både kort- medellång- och lång sikt. På kort- och medellång sikt har aktien även brutit upp ur trendkanalerna vilket signalerar en ökande stigningstakt. Aktier som bryter upp ur stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktien handlas nu på all-time high nivåer och saknar motstånd vilket stärker utsikterna. Vid en rekyl ned så återfinns stöd runt 280 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen är hög på uppgångsdagar och låg på nedgångsdagar. Vi har fortsatt del arbete kvar innan vi kan publicera en fullständig forskningsrapport i detta ämne, men efter en positiv signal från Investtechs volymbalansindikator anses det sannolikt att man kan uppnå en statistisk avkastning över genomsnittlig börsavkastning. Aktien har även ett högt RSI21 på 85 och ett starkt positivt momentum. Högt RSI understödjer den positiva trendbilden och signalerar ytterligare uppgång enligt Investtechs senaste forskningsresultat på högt och lågt RSI . Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

En annan aktie där vi har identifierat en starkt positiv volymbalans är Evolution Gaming Group som är en B2B-leverantör av live casino-system på den europeiska marknaden. Aktien fick ett rejält lyft på delårsrapporten som presenterades den 26 april. Ser vi på den tekniska bilden så har investerarna under det senaste halvåret betalt allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det har resulterat i att vi har identifierat stigande trender på kort- medellång- och lång sikt. På både kort- och medellång sikt har aktien nu även brutit upp ur trendkanalerna vilket signalerar en starkare stigningstakt.

Aktien testar nu all-time high nivåer och saknar motstånd men vid en rekyl ned så finns stöd vid cirka 730 kronor. En starkt positiv volymbalans och ett högt RSI21 på 78 indikerar ett starkt positivt momentum. Ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs senaste forskningsresultat på högt och lågt RSI och studie omkring volymbalans. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Biopharmabolaget Hansa Biopharma straffades hårt av investerarna när delårsrapporten presenterades den 29 april. Aktien föll med över 17 procent och när vi kikar på den tekniska bilden så har det resulterat i att aktien har brutit ned genom motståndet runt 200 kronor i den fallande trendkanalen på medellång sikt. Fallande trender indikerar att intresset är avtagande och investerare under en tid har sålt sig ur aktien till stadigt lägre priser. Enligt Investtechs forskningsresultat på aktier i fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som bekräftar den negativa trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerare vilket försvagar aktien ytterligare. Aktien har också ett negativt momentum med ett RSI21 på 32. Vid en rekyl upp ligger det motstånd runt cirka 200 kronor på medellång sikt. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -