Placeras köpvärda aktier i maj

Köptips Våren visar att humöret kan skifta snabbt på aktiemarknaden. Svängningarna i sig är mer skrämmande än uppgången. För nu låt oss glädjas åt att det är rejäl hausse på börsen.

Så var det återigen blå himmel, blankt hav och medvind hela vägen in i horisonten. Den svenska aktiemarknaden har inför och under första halvan av rapportperioden stigit kraftigt. Det är främst storbolagen som leder vägen högre.

Aktiehandlarna har skrivit av de stora orosmomenten ett efter ett. Först bleknade räntespöket, sen skingrades oron för kvartalsresultaten inom svensk industri och verkstad. Kinas stimulanser ska rädda en flackande global konjunktur.

Från makrodatan och räntemarknaden ljuder dock fortsatt sirenerna. De varnar om sämre tider längre fram. Men aktiemarknadens svar är tydligt – sämre sen kanske, men inte i detta kvartal.

Man skulle också kunna beskriva det som att aktiemarknaden är flödesdriven. Det är stora passiva flöden som lär fortsätta svämma in på börsen så länge marknadsräntorna förblir låga. Och så länge nya pengar fortsätter att komma till i systemen.

Addera därtill det de många mekaniska robotstrategierna som hänger på och förstärker den rådande trenden. På så viss föder uppgång mera uppgång på aktiemarknaden.

Att räntemarknaden tolkar läget annorlunda kan bero på tidshorisonten. På den punkten är aktiehandlarna betydligt mer kortsiktiga. Finns det mer att klämma ut så ska det ske.

Men räntemarknaden är också sedan länge upp och ned. Och gamla sanningar behöver därför inte betyda samma sak nu som då. Allt talar för att låga räntor är här för att stanna och det gynnar börsen mer än konjunkturoron begränsar den just nu – det är tydligt av bolagsrapporterna som redan kommit.

Stora tal

Det är lätt att skrämmas av stora tal. Stockholmsbörsen avkastat 22 procent inklusive tagna utdelningar sedan årsskiftet. En overklig avkastning på bara fyra månader.

Men den lite otäcka uppgången bör inte vara grund till vilken syn du har på aktiemarknaden. Egentligen är det av rätt oklar anledning som räkneverket nollställs inför varje räkenskapsår. Framförallt spär det bara på dramatiken kring aktiemarknaden och tankevurpan driver på det kortsiktiga börstänket.

På tre år uppgår totalavkastningen till 42 procent. Det är en mindre obekväm siffra. Rent krasst har aktieindex faktiskt bara stigit tillbaka till den punkt vi befann oss vid förra hösten. Storbolagsindex har precis stigit över toppen från våren 2015.

Det verkliga problemet för mig är inte att börsen stigit mycket på kort tid. Däremot, när vi ser tillbaka på de senaste årens utveckling och det enormt stora svängningar som varit även på indexnivå, är volatiliteten det verkliga problemet.

Risken att hamna snett i de korta börsvågorna har ökat och jäklar vad börshavet böljat upp och ned. Svängningarna är ett mindre problem för långsiktiga och tålmodiga investerare som köper in sig stegvis i aktiemarknaden. Detta är egenskaper och tillvägagångsätt som oftare återfinns bland erfarna investerare.

Nya börsdrömmar är ofta betydligt mer kortsiktiga och svängningarna kommer högst sannolikt att krossa ännu fler nykomlingar de kommande åren.

Bara högre börskurser gör investerarkollektivet rikare

Utdelningar är bara en omallokering av kapital. Börsrekord som föder nya högsta noteringar på aktiemarknaden är vad som gör oss rikare. Därför är det inget att vara rädd för – snarare ska det välkommnas med öppna armar.

Det låter ologiskt för fyndköpare och värdefokuserade siffernissar. Men trendföljaren i mig är faktiskt lite mindre nervös nu när det rusar mot nya rekord. Istället för att rasa mot avgrunden.

Stockholmsbörsens totalindex (OMXSGI) har stigit till en ny högstanivå. Ett lyckat kursutbrott över den tidigare högstanivån följs i de vackraste av scenarion av en rejäl urblåsning uppåt.

Kursutbrottet föder eufori och känslan av att ingen vill stå utanför. När den siste pessimisten köpt in sig faller tillgångspriset sedan tillbaka under hög volatilitet. (Det här är psykologin som börsrobotarna förstärker och spelar på i båda riktningarna.)

Inför april tog jag upp Latour och Investor som exempel på spännande kursutbrott. Investmentbolagen var också intressanta som proxy för de bättre delarna av Stockholmsbörsen.

Motsvarande avkastningsperioder som den under april återfinner vi bara vid ett par tre tillfällen de senaste åren i Investor-aktien. Just därför är utbrottsnivåer generellt intressanta att bevaka.

Men för att den nyfunna euforin ska fortsätta bör världens börser röra sig i samklang. Det skulle bekräfta den totala haussen.  Amerikanska Nasdaq har brutit upp på ovansidan. Men större motstånd återstår. Det breda indexet S&P 500 får gärna följa efter. Indexet befinner fortfarande inom ett kritiskt intervall, vilket beskrivits inför april-månad.

Skulle de stora ledande amerikanska indexen dra åt olika håll, och således inte bekräfta varandras rörelser, vore det ett varningstecken att ta på allvar. Därför blir kursutvecklingen den kommande månaden avgörande för min längre syn på aktiemarknaderna.  

Siffor och börspsykologi

Inför april skrev jag att verkstadsbolagen måste överraska positivt i första kvartalet, annars vore det tack och adjö för Stockholmsbörsens storbolagsindex. Med facit i hand var jag väl skeptisk till att detta skulle ske. Bolagen som hunnit rapportera har generellt sett lyckats med just detta.

Sandvik ser inte lågkonjunkturen alla tjatar om. Atlas Copco slog analytikerna på fingrarna. Volvo levererade ett rekordresultat i absoluta termer, men också relativt estimaten. Till skillnad från övrig svensk industri värderas Volvo också lägre än det historiska snittet.

Men på några punkter har aktiehandlarna valt att se mellan fingrarna. Volvos orderingång var sämre i alla regioner. I USA ska orderböckerna för 2019 vara fulla, vilket ska motivera varför orderingången tappade kraftigt där (minus 77 procent).

Jag avskyr egentligen begreppet men: det råder positivt tolkningsföreträde på börsen. Detta är den främsta och mest grundläggande förutsättningen för att aktiemarknaden ska stiga högre.

Tolkningen är därför viktigare än siffrorna. Det gäller i båda tjur- och björnmarknader. När börsaktörerna vill finns inga dåliga nyheter, och så tvärt om är allt nattsvart när det björnar.

Nu måste konjunkturen bli bättre, vilket är vad de konjunkturkänsligaste delarna av aktiemarknaden är på god väg att prisa in. Analytikernas estimat har, ganska naturligt, inte hunnit med uppåt ännu. Det innebär att börsen på framåtblickande estimat blivit dyrare senaste månaden. Det kan tydas som att risknivån ökat, eftersom varje vinstkrona blivit mer dyrköpt.

Säsongsmässigt närmar vi oss en lugnare period på börsen. Men även maj är i ett historiskt perspektiv också en positiv börsmånad i snitt. Sett till data från perioden 1987–2018.

Bra leverans från vinnarna

Oavsett hur kritisk man kan vara till det finansiella systemet (för låga räntor, hög skuldsättning, stora värderingar och högre volatilitet på aktiemarknaden) så går det inte att bortse från framgångarna i de amerikanska teknikbolagen.

Mitt favoritbolag Servicenow steg över 8 procent på ytterligare en kanonrapport. Giganten Amazon briljerade också och framgångslistan går att göra rätt lång.

På Placeras lista över köpvärda aktier har Microsoft valts som representant för SaaS-temat. Bredden i deras erbjudande är imponerande. Även för det investeringstemat cybersäkerhet är Microsoft-aktien intressant. Bolaget erbjuder skydd som ett komplement till den ordinarie produktportföljen.

Stark efterfrågan på operativsystemet Windows och vidare tillväxt i molnsegmentet bidrog till att aktien steg ytterligare 3,5 procent efter rapporten. Börsvärdet nådde då över 1 000 miljarder dollar.

Microsoft kan växa vidare och kanske genom förvärv addera fler nya funktioner till sin plattform. Bolagets har en av världens största nettokassor, vilket också gör det möjligt för dem att plöja ner enorma summor i utveckling av egna produkter. I skuggan av Apple får detta liten uppmärksamhet.

Kassaflödet som bolaget genererar är också imponerande, drygt 40 procent av detta går till utdelningen, en del går till aktieåterköp.

Efter vårrallyt, vore det inte klokt att ta ned risken?

Jo, om du inte vill riskera delar av kapitalet du stoppat in på börsen. Det rådet gäller oavsett om börsen stigit eller sjunkit de senaste månaderna.

Jag tänker så här: så länge bolagen i min portfölj levererat på de målsättningar jag satt upp, då går utvecklingen precis åt det håll jag hoppas när aktiekurserna stiger. Risken att något av bolagen smäller en bom i protokollet ökar såklart med förväntningarna och högre värderingar. Det är en del i spelet. När bomskottet kommer ska situationen utvärderas på nytt.

För underhållningsvärdet skull vore det roligt att välj ytterligare aktieförslag eller ändra på Placeras lista över köpvärda aktier.

Men magkänslan säger mig att detta inte är nödvändigt eller nyttigt. Ett av mina främsta misstag i det egna aktiesparandet har historiskt varit att investeringsidéerna varit fler än vad kapitalet varit stort.

Tidigare bytte jag då ett bra bolag mot ett annat vid minsta svängningar och detta var ingen lyckad taktik. I alla fall inte för någon annan än min nätmäklare, även om slutresultatet inte blev dåligt.

Nuförtiden försöker jag vara bättre på att behålla bolagen och idéerna som jag redan har. Allt händer inte alltid samtidigt i en aktieportfölj. Det därför den ska diversifieras. Då går något bra och något sämre.

Sedan har vi dilemmat med volatiliteten. Ett dåligt tajmat aktiebyte kan mycket väl innebära att en position med vinst ersätts med en snabb förlust i nästa aktie. Röda siffor i portföljen ökar risken att sälja bort sig.

Låt oss nu se hur långt haussen räcker innan den tillsynes oundvikliga volatiliteten slår oss i ansiktet igen.

Spets

Mastercard - Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande tre åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. I slutet på 2018 höjdes den kvartalsvisa utdelningen med 33 procent och ledningen bemyndigades köpa tillbaka A-aktier till ett värde av 6,5 miljarder dollar.

Nya transaktionslösningar kanske kan runda kortbolagen i framtiden. Men än så länge äger kortjättarna transaktionsmarknaden. Apple lanserade ett eget digitalt betalkort vid sitt årliga event. Detta är ett Mastercard. När betalningssuccén Klarna tidigare lanserade ett eget betalkort var det med en Visa-logga i botten. Nästa kvartalsrapport kommer den 30 april. (Utveckling sedan köprekommendationen 25 februari 2019 +11 procent)

Nibe – Aktien är en av det äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier. Värmepumpsbolaget är en klassisk förvärvare med höga ambitioner. Redan under fjolåret slog bolagets in omsättningsmålsättning satt till år 2020. Försäljningen steg med 18 procent till 22,5 miljarder kronor. Enligt vd Gerteric Lindqvist fortsätter resan nu mot 40 miljarder kronor i omsättning. Nu bör Gerteric snart göra slag i saken, inte osannolikt vill Nibe ganska snart göra ett större förärv. (Utveckling sedan köprekommendationen november 2016 +95 procent)

Fast. Balder – Vd och grundaren Erik Selin är en bevisad hejare på affärer. Starka kassaflöden ger bolaget flexibilitet att välja rätt projekt i rätt tid. Förvaltningsresultatet steg till 3,3 miljarder kronor i förra räkenskapsåret, vilket motsvarar en ökning på 25 procent räknat som resultat per aktie. Efter årets uppgång handlas aktien i stället till en 8-procentig premie, vilket gör mig lite mer tveksam kortsiktigt. Nästa rapport kommer den 8 maj. (Utveckling sedan köprekommendationen december 2018 +22 procent)

Hexagon - Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensorer för utvärdering och förbättring av industrin. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling. Rapporten kommer den 30 april. (Utveckling sedan köprekommendationen i juni 2018 +8 procent)

Bas

Microsoft – It-giganten Microsoft är det enda bolaget som kvarstår som ett av världens tio största bolag mätt som börsvärde sedan 2007. Det säger mycket om kvalitén. Omställningen till en SaaS-modell har varit lyckosam och numera köps Office-paketet på abonnemang.

Med IaaS-tjänsten Azure konkurrera bolaget med andra storheter i molnet, så som AWS. Intäkterna förväntas växa med mellan 12-10 procent årligen närmaste åren, och vinsten per aktie något mer. Värderingen är, som generellt gäller i amerikanska tekniksektorn hög. P/e-talet på årets vinst är 29. (Sedan köprekommendationen oktober 2018 +15 procent)

Lifco - I Lifco har finansmannen Carl Bennet samlat en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter. Kvartalsrapporten som kom den 29 april var bra. Omsättningen steg med 26 procent. Ebitda-resultatet ökade mer än 40 procent. Aktien handlas också exklusive utdelning. (Sedan köprekommendationen oktober 2018 +50 procent)

Investor - Investors noterade portfölj rymmer ungefär tio kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en substansrabatt kring 22 procent. Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägaren kan välja att återinvestera eller köpa annat för. (Sedan köprekommendationen juli 2017 +15 procent)

Wirecard - Bolaget släppte under torsdagen bokslut för 2018. Intäkterna ökade med drygt 35 procent till 2,02 miljarder euro. Vinsten före skatt ökade med 36,6 procent till 560,5 miljoner euro. 

Prognosen framåt säger att vinsten före skatt i år kommer att landa på mellan 740–800 miljoner euro. Under onsdagen släpptes också nyheten att japanska SoftBank investerar 900 miljoner euro genom ett obligationslån som efter fem år omvandlas till aktier. På så vis får Wirecard tillgång till Softbanks kunder, vilket kan snabba på tillväxten i Sydostasien under de kommande åren.

Den genomsnittliga riktkursen bland de analytiker som bevakar aktien är en bit över 200 euro. (Sedan köprekommendationen mars 2019 +5 procent)

Majutgåvan av Placeras Strategidokument

Momentum talar för börsen

Placeras köpvärda fonder i maj

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 246,71 -
NIBE Industrier B Köp 128,10 -
Fast. Balder B Köp 305,70 -
Hexagon B Köp 526,00 -
Microsoft Köp 129,89 -
Lifco B Köp 437,80 -
Investor B Köp 451,05 -
Köp 135,11 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -