Köpvärda fonder i november - så gick det

Utvärdering Den senaste veckan har flera aktieindex nått nya toppnoteringar, vilket innebär att den branta börsnedgången under det fjärde kvartalet i fjol nu är återhämtat. Och från bottennoteringen vid jul har uppgången varit närmare 25 procent och börssentimentet har varit positivt till att ta risk.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2018.

Det senaste halvårets börsuppgången har varit bred. Bäst utveckling hittar vi i Asien. Där har de kinesiska börserna tagit över stafettpinnen och varit det stora börslokomotivet. En stor kontrast till fjolåret då de kinesiska börserna backade markant. Tokyobörsen tillsammans med Seoul-börsen är de två marknader som har haft det kämpigast i Asien det senaste halvåret.  

Stockholmsbörsen ligger i topp efter de asiatiska börserna med en stark uppgång på 17 procent det senaste halvåret. Den har klått de flesta europeiska börserna, även den oljekänsliga ryska börsen som haft en stark utveckling i spåren av ett kraftigt stigande oljepris. Globalindex och de amerikanska börserna har orkat stiga med 14 procent.

Stockholmsbörsens starka halvår är imponerande med tanke på att den svenska kronan fortsatt sin utförslöpa och tappat i värde både mot den amerikanska dollarn och euron. Dollarn har stärkts med knappt 4 procent och euron med 2,5 procent det senaste halvåret. Något som ökat avkastningen för många utländska tillgångar när värdet räknas om till svenska kronor.

De branschfonder som utmärker sig mest är globala teknikfonder. De har fortsatt sin uppgång med stöd av bra rapporter som visar på fortsatt tillväxt. Samtidigt har defensiva läkemedels- och hälsovårdsfonder inte hängt med i uppgången det senaste halvåret, när investerarna har tagit allt mer risk.

Just det ökade risktagandet och allt mer positiva börsklimatet har gjort att det varit lite tuffare för Placeras tio-i-topplista som haft en tilt åt mer defensiva fondval. Alla fondvalen är på plus och i relativa tal har fem av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex och en fond har vi inga jämförbara siffror ifrån. Något som vi givetvis inte är nöjda med.

Vårt fondval Handelsbanken Amerika Småbolag har genomfört en fusion med systerfonden Handelsbanken Amerika Småbolag Tema A1 SEK och blivit en ny fond. Det har gjort det inte finns någon bra rapportering av NAV-kursen över hela tidsperioden. Det gör att den inte går att ha med i uträkningen för den här månaden.

Högst avkastning under perioden har Handelsbanken Nordiska Småbolag som klått sitt fondkategoriindex. Det som är värt att notera är att små och mindre bolag inte har hängt med i uppgången det senaste halvåret.

Men den fond som sticker ut mest är den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond. Den har havt en avkastning som ligger i nivå med Stockholmsbörsen och nästan haft dubbel avkastning mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad. Volvo-aktien som är fondens nästa största innehav har stigit med hela 40 procent sedan årsskiftet och hör till fondens bästa bidragsgivare.

De två andra blandfondsvalen Sensor Sverige Select och indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix av har också levererat en bra och stabil avkastning långt bättre än sina kategorisnitt.

De två lågriskfonderna med räntefokus, Atlant Stability och Spiltan Räntefond Sverige har inte klarat av att nå upp till avkastningen för sina respektive fondkategorier. Båda fonderna hör till de med klart lägst risk i respektive fondkategori, vilket är en anledning att de inte hängt med när marknaden har värdesatt högre risk.

Bland fondvalen med högre och högst risk har utvecklingen varit tuffare för våra fondval.

Europafonden Jupiter European Growth som har haft det synnerligen tungt under hela 2018 har inte lyckats nå upp till avkastningen för kategorisnittet av liknande fonder. Normalt brukar fonden gynnas när marknaden stiger kraftigt och risktagande ökar på börserna.

Den stora anledningen är att fonden tidigare största innehav det tyska betaltjänstbolaget Wirecard som vägde som mest 9 procent av fondens värde backat över 25 procent sedan början på november.

Aktien har rasat i omgångar efter flera negativa artiklar i brittiska Financial Times. Placera har varit i kontakt med förvaltarna som fortfarande tror på bolaget som de varit investerade i sedan 2012. Fonden har den senaste månaden blivit fonden största innehav igen. Och i förra veckan köpte den världsledande teknik investeraren Masayoshi Son VD och huvudägare för japanska Softbank in sig i Wirecard en affär värd en miljard dollar.

Norron Active R som var vårt nya fondval inför november bland Sverigefonder har inte hängt med sitt kategorisnitt under det senaste halvåret. Boven i dramat är bland annat Swedbank-aktien som efter avslöjande om omfattande penningtvätt i Baltikum backat med runt 20 procent sedan årsskiftet. Swedbank var under inledningen på året fondens tredje största innehav på knappt 6 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -