Kinesiska siffror kan ge stora svallvågor

Makroveckan En fortsatt strid ström av rapporter får betydande konkurrens av en likaledes fullmatad makroagenda under veckan som kommer. Några av höjdpunkterna är inköpschefsindex för april och amerikanskt räntebesked.

Börshumöret fortsatte att stärkas under veckan som gick och den svenska börsen mäktade med en uppgång på 1,1 procent. Den amerikanska börsen steg med 1,2 procent och noterades till ny rekordnivå. På europabörserna var det lite svalare och där stannade den genomsnittliga uppgången på 0,1 procent.

Om det var glädje på den svenska börsen så var det desto surare för räntorna och kronan efter Riksbankens överraskande mjuka räntebesked i samband med förra veckans penningpolitiska möte. Den svenska kronan tappade rejält mot de flesta valutor och handlas nu kring 10,61 kronor mot euron och 9,51 kronor mot dollarn. Dessutom sjönk räntorna rejält på alla löptider. Riksbanken upphör aldrig att förvåna.

Rapportperioden har fått en positiv start och även veckan som kommer är fullmatad med företagsrapporter. Den här gången får dock rapporterna betydande konkurrens av en fullmatad makrovecka.

En höjdpunkt blir tisdagens kinesiska inköpschefsindex för april. Att stimulanserna i Kina nu ser ut att ha börjat bita har i högsta grad bidragit till bättre börshumör. Nu är det upp till bevis och det kan bli stora rörelser på börsen, framför allt om utfallen skulle svika förväntningarna. Samma dag ska dessutom nya handelsförhandlingar mellan USA och Kina ta sin början och marknaden suktar efter substantiella resultat.

onsdag håller visserligen den svenska börsen stängt men det ges ingen ro till makronördar då vi får både amerikanskt inköpschefsindex för industrin samt räntebesked från Federal Reserve. Förhoppningen är att den amerikanska industrikonjunkturen fortsätter att hålla hygglig fart medan den amerikanska centralbanken väntas ligga lågt med nyheterna.

På torsdag ser vi framför allt fram mot det svenska inköpschefsindexet för industrin. När indexen i stora delar av övriga Europa har kommit ner till riktigt låga nivåer har svensk industri hållit emot. Förhoppningen är att det här fortsätter men vi måste erkänna en viss nervositet inför aprilmätningen.

Veckan avslutas med amerikanska sysselsättningssiffror för april. Väntat är stabil sysselsättningsökning och förhållandevis återhållsamma löneökningar. Utfall som avviker från förväntningarna kan möjligen få en del nervösa placerare att ta hem en del vinster.

Måndag

Veckan inleds med svenska siffror över hushållsutlåning och handelsbalans. Vi får se om hushållsutlåningen fortsätter att dämpas men bättre hushållshumör och stabilare bostadsmarknad talar för motsatsen. Från EMU-området kommer barometerdata som möjligen kan måla en lite mer positiv bild av industrins utveckling än deppiga inköpschefsindex. I USA är inflationen av allt att döma under kontroll.

 

Tisdag

En riktig tungviktare för börsklimatet blir publiceringen av de kinesiska inköpschefsindexen för april. Marknaden har reagerat synnerligen positivt på att de kinesiska stimulanser ser ut ha börjat bita och hyggliga inköpschefsindex skulle förstärka den bilden. BNP-siffrorna för EMU-området väntas visa på dämpad tillväxt under årets första kvartal men ändå inga katastrofsiffror.

 

Onsdag

Den svenska, och flertalet europeiska börser håller stängt. Ändå en högintressant dag med inköpschefsindex för bland annat Storbritannien och USA. Dessutom lämnar den amerikanska centralbanken penningpolitiskt besked. Inga ränteförändringar väntas och den här gången lämnas heller inga prognoser så det bli fullt fokus på pressmeddelandet som väntas bekräfta att banken befinner sig i vänteläge.

 

Torsdag

Ett högintressant svenskt inköpschefsindex för industrin. Svensk industri har gått lite mot den europeiska strömmen och har hittills utvecklats bättre. Förhoppningsvis visar det sig även i aprilmätningen men risken tycker vi finns på nedsidan. Bank of England lämnar penningpolitiskt besked men väntas vila på hanen så länge ingen Brexit-lösning finns på agendan.

 

Fredag

Inflationen i EMU-området väntas ha tickat upp något i april, men är fortfarande plågsamt låg ur ECB:s perspektiv. Mest intresse riktas ändå mot de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april. Väntat är fortsatta sysselsättningsuppgångar, om än i lite lugnare takt än under fjolåret, och löneökningar som inte skrämmer Federal Reserve nämnvärt. Ett utfall i linje med detta bör vara positivt för humöret på finansmarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -