Trelleborg stiger efter rapporten

Q1 Trelleborgs rörelseresultat för det första kvartalet var i allt väsentligt i nivå med analytikernas förväntningar inför rapporten. Rörelsemarginalen föll dock jämfört med samma kvartal i fjol.

"Trelleborg inledde året med det högsta rörelseresultatet hittills för ett enskilt kvartal. Vi är trots detta inte nöjda med utvecklingen, då vi tappade på rörelsemarginalen under perioden", skriver vd Peter Nilsson i rapportens vd-ord.

En negativ utveckling av försäljningsmixen och ökade kostnader som inte kompenserades av höjda försäljningspriser bidrog till nedgången.

Den organiska tillväxten summerades till 1 procent, ned från 4 procent för ett år sedan och från 2 procent föregående kvartal.

"Under kvartalet dämpades koncernens organiska utveckling jämfört med föregående period, och speciellt affärer från fordonsrelaterade kunder upplevde en minskning", konstaterar vd:n.

För det största affärsområdet Sealing solutions var försäljningen till flygindustrin stark, medan leveranserna till fordonsindustrin vek.

Vad gäller däckverksamheten ökade försäljningen organiskt, trots ogynnsam mix och "obalans mellan råmaterial och försäljningspriser".

Inom det hårt prövade segmentet Offshore Oil & Gas var läget alltjämt besvärligt.

"Vi ser samtidigt att såväl marknadsaktiviteten som orderingången fortsätter att öka. Affärsområdet förväntas förbättra sitt resultat under nästkommande kvartal, och vår prognos om positivt resultat under den senare delen av året kvarstår", skriver Peter Nilsson.

Inför det andra kvartalet bedömer Trelleborg att efterfrågan ska röra sig "sidledes".

Trelleborg redovisar ett resultat före skatt inklusive jämförelsestörande poster på 1.155 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikernas förväntningar låg i genomsnitt på ett resultat före skatt på 1.158 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikers prognoser.

Trelleborg handlades vid 13.15-tiden på fredagen till cirka 166:50 kronor, en uppgång med cirka 2,5 procent för dagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -