Papper och Trä lyfte SCA-rapporten

Q1 Skogskoncernen SCA rapporterade på fredagsmorgonen en resultatförbättring för det första kvartalet. Ebitda-resultatet var också cirka 5 procent högre än snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning.

"Resultatförbättringen kom främst från Papper och Trä. Även högre massavolymer till följd av fortsatt uppkörning av den utbyggda massafabriken Östrand bidrog positivt till resultatet", kommenterar bolaget i rapporten.

Resultatet påverkades också positivt med cirka 90 miljoner kronor till följd av omstruktureringen av den franska verksamheten för träprodukter, utöver långsiktiga synergivinster. Den positiva effekten härrör bland annat från försäkringsersättning för brandkostnader.

Efterfrågan under kvartalet beskrivs som "generellt stabil", men med sekventiellt lägre försäljningspriser för sågade trävaror, pappersmassa och kraftliner.

Vad gäller den utbyggda massafabriken i Östrand, som togs i drift i juni i fjol, är bolaget fåordigt, utöver att "arbetet med att successivt trimma [fabriken] mot full kapacitet" fortsätter.

Produktionen under det första kvartalet uppgick till cirka 172.000 ton. Första hela året med full produktion väntas liksom tidigare bli 2020.

SCA:s ebitda-resultat blev 1.560 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 1.486 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikers prognoser inför rapporten.

Ebitda-marginalen uppgick till 30,7 procent. Väntat var 29,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -