SSAB-chefen: Ett helt ok resultat

Q1 Ståltillverkaren SSAB slog snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning över hela linjen, med ett rörelseresultat som var 10 procent högre än väntat.

"Det var ett helt ok resultat, ungefär som vi väntat oss och utan konstigheter. Affärsområden Special Steels och Americas gick riktigt bra, särskilt det senare, medan Europe tyngdes av svagare efterfrågan och stoppet i en masugn", säger vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget hade redan tidigare informerat om kostnader på cirka 200 miljoner för ett oplanerat underhållsstopp vid en masugn i Brahestad i Finland.

"Nu blev det 200 miljoner plus, snarare än 200 miljoner minus", konstaterar Martin Lindqvist.

Därtill har högre priser för järnmalmpellets slagit igenom vid anläggningen i Luleå, där bolaget har obefintliga lager och därför snabbt märker av ökade inköpspriser.

Kanske allra mest nöjd är vd:n med utvecklingen i Nordamerika, där rörelsemarginalen blev hela 19,6 procent.

"Vi är den mest kostnadseffektiva producenten i Nordamerika och det ger resultat när efterfrågan är stark", säger han.

Även Special Steels levererade ett starkt resultat, med en rörelsemarginal på nästan 14 procent.

"Det är där vi ska ligga", slår Martin Lindqvist fast.

Enda affärsområdet som visade ett negativt rörelseresultat var Ruukki Construction, som med sin byggfokus har ett säsongsmässigt svagt första kvartal.

"Det viktiga är att resultatet förbättrats med nästan 50 miljoner kronor jämfört med samma kvartal i fjol", resonerar vd:n.

Inför det andra kvartalet spår bolaget fortsatt god efterfrågan i Nordamerika och för höghållfasta stål, medan Europa väntas visa något svagare efterfrågan i spåren av bland annat en svagare fordonsindustri.

På kostnadssidan väntas de högre järnmalmspriserna dock slå igenom på bredare front, vilket särskilt drabbar affärsområdena Special Steels och Europe.

Strategiskt fortsätter arbetet för att förebygga olycksfall och bli världens säkraste ståltillverkare, samtidigt som investeringar görs för att öka produktionsstabiliteten.

"Med vårt kassaflöde har vi möjlighet att både investera, minska skuldsättningen och fortsätta göra små och mellanstora tilläggsinvesteringar", säger Martin Lindqvist.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 1.674 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var enligt Infront Datas sammanställning av elva analytikers prognoser 1.524 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 8,4 procent, att jämföra med väntade 7,8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -