Riksbanken: Goda nyheter och katastrof

Makrokommentar Riksbanken chockade marknaden med ett betydligt mjukare penningpolitiskt besked än väntat. Goda nyheter för låntagare men något som knäcker både kronan och dessutom tär ytterligare på bankens anseende.

Inför torsdagens penningpolitiska besked hade en i stort sett samstämmig riksbanksdirektion tonat ner betydelsen av de stora prognosmissar gällande inflationen som banken gjort i inledningen av 2019. Dessutom var de inte särskilt oroande över att inflationen (KPIF) åter sjunkit ner under inflationsmålet på 2 procent.

En, i stort sett, samstämmig svensk analytikerkår hade därför börjat tro på att direktionen ändrat på sitt historiska reaktionsmönster och nu inte skulle lägga så stor vikt vid enskilda inflationsutfall. Därmed var också stora delar marknaden inställd på att Riksbankens inte skulle göra några större förändringar i sin räntekommunikation i samband med torsdagens räntebesked.

Men, ack så fel de fick.

Riksbanken valde både att skjuta fram nästa räntehöjning samt skruva ner prognoserna på hur snabbt räntan skulle höjas efter detta.

Istället för en septemberhöjning räknar Riksbanken med att en ny räntehöjning kan bli aktuell för mot slutet av det här året men mera troligt i inledningen av 2020. Dessutom dröjer det nu till tidigast någon gång mot slutet av 2022 innan reporäntan når upp till 1 procent. Riksbankens ränteprognos sträcker sig dock bara till maj 2022 och då väntas räntan ligga på 0,80 procent.

De analytiker som Placera varit i kontakt med är mycket förvånade – för att inte säga förbannade – över hur Riksbanken agerat inför och i samband med räntebeslutet. Det här är så långt från den transparangs som Riksbanken säger sig omhulda. Förtroendet för Riksbanken fick sig därmed ytterligare en, inte oförtjänt men givetvis olycklig, törn. Något som dessutom börjar bli en obehaglig vana för Sverige viktigaste finansiella institution.

Så även om dagens räntebesked var ett välkommet besked för alla med rörlig ränta på sina bostadslån så är det inget, långsiktigt, förtroendegivande beteende.

Det här märks också på marknadsreaktionerna. Den svenska kronan har tappat rejält och handlas nu kring 10,63 kronor per euro (10,50 inför beskedet) och till 9,55 kronor mot den amerikanska dollarn (9,41). 

 

I bägge fallen den lägsta nivån sedan årsskiftet. I dollarfallet får vi faktiskt gå tillbaka ända till 2002 för att hitta en lägre kronvärdering.

Även när det gäller valutakursen är Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, ute och seglar lite grann när han hävdar att kronförsvagningen ”är något vi får leva med” och att ”vi inte har något mål för växelkursen”.  I någon formell mening är det säkert korrekt men det var inte länge sedan som Riksbanken tog bort mandatet att agera med valutainterventioner. Så Riksbanken har ju i högsta grad bäddat för att kronan ånyo blivit en ”skvalpvaluta” som det är relativt ofarligt att spekulera mot så länge vi har den här riksbanksledningen på plats.

Det är ju bara att jämföra med den norska kronan som kring årsskiftet handlades kring paritet mot den svenska och som nu kostar 1,10 kronor efter att den norska centralbanken valt en mer aggressiv räntestrategi. Dessutom givetvis lite påhejad av ett högre oljepris.

Vi på Placera har svårt att se hur Riksbanken ska kunna leverera en räntehöjning mot slutet av detta eller i inledningen av nästa år. Både kommande inflationsutfall och en svagare konjunkturutveckling talar emot ett sådant scenario.

Den stora frågan är om Riksbanken överhuvudtaget kommer att kunna genomföra en räntehöjning innan vi får se nästa lågkonjunktur stå för dörren?

sammantaget är dagens besked goda nyheter för låntagare, en mindre katastrof för kronan och en betydligt större katastrof för Riksbanken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -