Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Makro Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Kronan föll direkt mot dollarn och euron efter beskedet. (Uppdaterad)

Enligt SME Direkts enkät väntade samtliga av nio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

Riksbankens sänker sin räntebana så att nästa höjning kommer senare och räntehöjningarna därefter sker i en långsammare takt.

Det framgår av Riksbankens nya prognos.

Räntebanan är stabil på -0,25 procent under det andra och tredje kvartalet i år. Den första höjningen väntas nu ske antingen i slutet av 2019 eller i början av 2020.

Riksbankens direktion har beslutat att Riksbanken från juli 2019 till december 2020 ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om 45 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär hälften av de betalningar från förfall och kuponger som Riksbanken tar emot från obligationsportföljen under samma period.

Köpen sker för att bibehålla en lämplig nivå på innehavet och Riksbankens närvaro i marknaden.

Henry Ohlsson och Martin Flodén reserverade sig mot beslutet.

De anser att ytterligare köp inte på ett tydligt sätt kommer att bidra till penningpolitikens måluppfyllelse, men att det finns risker förknippade med ytterligare köp. De hänvisade även till sina tidigare reservationer i samband med Riksbankens beslut om obligationsköp, senast i december 2017.

 Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och inflationen är nära målet på 2 procent. Den starka konjunkturen i Sverige talar för en inflation vid målet även framöver, men den senaste tidens utfall tyder på att inflationstrycket är lite svagare än väntat.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på torsdagen.

"De senaste månadernas utfall tyder dock på att inflationstrycket är lite svagare än väntat och sammantaget bedöms nu inflationen bli något lägre de närmaste åren jämfört med i föregående prognos", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att den goda globala konjunkturen håller i sig och har som väntat gått in i en fas med lägre tillväxttakter.

"Inflationen i omvärlden har dock utvecklats oväntat svagt, särskilt i euroområdet. Flera centralbanker har kommunicerat en mer expansiv penningpolitik. Osäkerheten om omvärldsutvecklingen är fortsatt stor", skriver de.

För den svenska ekonomin noterar Riksbanken den oväntat snabba tillväxten under fjärde kvartalet och konstaterar att utsikterna ser fortsatt goda ut även när ekonomin går in i en fas med lägre tillväxt än tidigare.

Riksbanken sänker sina inflationsprognoser i närtid, men drar upp dem något mot slutet av året och början av 2020. Sedan är åter inflationsprognoserna lägre än tidigare.

Bild: Riksbankens prognos för KPIF-inflationen

image

Bild: Riksbankens prognos för KPIF exklusive energi

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -