På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan: mer SaaS till listan

Heta Listan: Saas-bolagen är åter på tapeten efter ett par starka rapportsläpp i USA. Veckans nya kandidat till listan kommer med rapport först om en vecka.

En brännhet börs har underlättat arbetet med listans trendföljande modell. De nyast tillkomna bolagen Getinge och Cellavision har rusat vidare. Men underbart är kort heter det och flytet jag haft med affärsförslagen senaste månaderna kommer inte hålla i sig för evigt.

Getinge, som fyller två veckor på listan har hunnit stiga 15 procent. Rapporten som kom den 23 april var stark. En organisk tillväxt i orderingången på 7,6 procent var ett av huvudnumren. I Kina isolerat växte försäljningen med hela 20 procent.

I mer volatila Cellavision fick vi en klassisk utbrottssignal i grafen och en snabb stegring i pris därefter. Bolagets rapport kommer först den 7 maj, räkna med att det blir svängigt i aktien inför och efter detta.

I övrigt har aktierna på listan fortsatt att leverera, med ett undantag. Högt flygande Atlassian backade på senaste kvartalsresultaten. Affärsförslag i aktien visar nu lite minus. Marknaden är besviken trots en omsättningstillväxt på 28 procent. Resultat var negativt som väntat, dock kraftigt påverkat av en stor engångspost.

Börshumöret må vara på topp men reaktionen i Atlassian påminner om att missade förväntningar straffas hårt i högt värderade bolag.


Autodesk

Trigger: 176,35 Stop loss: 167,00

Amerikanska mjukvarujätten Autodesk är något av ett ingenjörens svar på Adobes och deras svit för bildredigering. Autodesk säljer programvara på abonnemang (SaaS) för design och konstruktionsritningar. Den mest kända produkten heter Autocad. Och att ”cada” är något merparten av västvärldens ingenjörskår känner sig bekväma med.

Autodesk har nästan gått i mål med sin omställning från licensförsäljning till en renodlad saas-modell. Under omställningen har bolaget också genomfört stora organisationsförändringar och minskat sina kostnader.

Att resan mot 100 procent SaaS-tjänster närmar sig sin ände talar för att mycket av den katalysatoreffekten redan är tagen. Med stora kunder inom konstruktion och bygg är en avsvalnande global konjunktur kanske heller inte precis det som investerarna vill höra mer om.

Men aktiemarknadens aktörer visar inte upp några tecken på sådana rädslor. Det gör heller inte bolaget som upprepat sin guidning för 2019. För helåret spår Autodesk en vinst per aktie i spannet 2,70 – 2,90 dollar. Nästan kvartalsrapport kommer 23 maj och bör bevakas noga.

Ser vi till vad analytikerna som följer bolaget tror är utsikterna fortsatt goda. Under det innevarande räkenskapsår väntas ett vinstlyft på 187 procent. Det återkommande intäkterna (ARR) väntas stiga med ytterligare 27 procent. P/e-talet på räkenskapsårets väntade resultat är 62, men PEG-talet är 1.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -