Tele2: Ebitda-marginalen 32,4 procent

Q1 Teleoperatören Tele2:s justerade rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) uppgick till 2.340 miljoner kronor för det första kvartalet 2019.

Genomsnittet av tre analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt, visar på ett justerat ebitda-resultat på 2.256 miljoner kronor för kvartalet.

Ebitda-marginalen på justerad bas blev 32,4 procent, mot snittestimatet på 30,8 procent.

Försäljningen uppgick till 7.217 miljoner kronor för perioden, att jämföra med Infront Datas snittestimat på 7.324 miljoner kronor.

Tele2 upprepar sina prognoser för helåret 2019.

"Vi är på god väg att nå vår guidning för helåret med oförändrade tjänsteintäkter från slutkund och stark underliggande ebitda-tillväxt exklusive IFRS 16. Detta är främst till följd av den pågående integrationsprocessen och omstruktureringen av kostnaderna", skriver bolaget.

Det justerade ebitda-resultatet väntas visa en medelhög ensiffrig tillväxt under 2019, jämfört med 2018, exklusive efter effekter från införandet av redovisningsstandarden IFRS16.

Snittestimatet av fyra analytikers prognoser, som Infront Data samlat in, låg inför rapporten på ett ebitda-resultat på 9,4 miljarder kronor för 2019. För 2018 uppgick ebitda, proforma inklusive Com Hem, till 9,0 miljarder kronor.

Tele2 upprepar alltså också bedömningen om att tjänsteintäkterna från slutkund blir i stort sett oförändrade 2019 jämfört med 2018 eftersom tillväxtdrivande initiativ successivt rullas ut och beräknas ha effekt kommande år, heter det i rapporten.

Prognosen vad gäller investeringarna, capex, uppgår liksom tidigare till 2,9-3,2 miljarder kronor under 2019.

Tele2 minskar sina kostnader och gör framsteg på vägen mot kostnadssynergimålet.

Det är budskapet från bolagsledningen i rapporten för det första kvartalet.

"Under kvartalet realiserade vi kostnadssynergier på 50 miljoner kronor, och uppnådde en besparingstakt på årsbasis på 300 miljoner kronor i slutet av kvartalet, att jämföra med de 900 miljoner kronor som är målet efter tre år", skriver Tele2:s vd Anders Nilsson i delårsrapporten.

Kostnadsbesparingarna var främst relaterade till personalnedskärningar inom gemensamma funktioner samt det svenska konsumentsegmentet, uppger han.

Integrationskostnader på 155 miljoner kronor uppkom under kvartalet, och bolaget har hittills utnyttjat 365 miljoner kronor av de beräknade 1 miljard kronor i integrationskostnader.

Tidigare har Com Hem angett mål att uppnå totala synergier i sammanslagningen med Com Hem om 1.350 miljoner kronor per år. Av de 1.350 miljonerna är 900 miljoner kostnadssynergier som väntas uppnås på tre år. Övriga 450 miljoner är intäktssynergier som väntas levereras gradvis de kommande fem åren.

"När vi genomfört det första hela kvartalet efter fusionen med Com Hem kan vi konstatera att kostnadsomvandlingen fortlöper enligt plan. Vårt fokus framåt blir att initiera tillväxt genom våra planerade aktiviteter", skriver Anders Nilsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -