Ta in finska småbolag i fondportföljen

Fondanalys Över en lång tidsperiod har småbolagsfonder utklassat fonder inriktade på stora bolag. Inom den akademiska världen kallas det för småbolagseffekten. Jag har vänt blicken österut för att se om den så kalla småbolagseffekten även gäller där, och hittade en finsk småbolagsfond med en imponerande utveckling.

Småbolagseffekten är en anomali, en avvikelse från det normala. Något som investerare ständigt vill identifiera för att på så sätt generera en ekonomisk överavkastning. Småbolagseffekten har varit tydlig på Stockholmsbörsen. Den ser ut att gälla även Finland, när man ser på en lång tidsperiod.

Finskt småbolagsindex vs HEX 25 index senaste fem åren

Småbolagseffekten påvisades i början på 1980-talet av bland annat akademikerna Banz och Reinganum. Kort och gott innebär småbolagseffekten att investerare som har en högre andel småbolag sett till börsvärdet i portföljen har lättare att skapa överavkastning över tid.

En anledning till överavkastningen är att mindre bolag oftast växer snabbare än storbolag, vilket hör till naturens lagar.

Fler av de mindre bolagen är duktiga på att växa, ofta genom internationell expansion och strategiska förvärv.

Vi hittar även många små- och medelstora bolag som stöper om hela branscher genom digitalisering och effektivisering som resultat har de haft en snabb tillväxt med en stark kursutveckling.

Det leder till ökade vinster och stigande vinstmarginaler, men utan accelererande värdering.

En annan förklaring är att vi hittar ägare och grundare på ledande positioner i bolagen, vilket sannolikt skapar bra förutsättningar för tydliga och långsiktiga beslut.

Vill man hitta aktivt förvaltade fonder som har bättre förutsättningar så brukar det vara bättre att botanisera bland små- och medelstora fonder. Det beror delvis på att flertalet av de små och medelstora bolagen oftast är betydligt mindre genomlysta och ibland helt saknar bevakning, vilket är en bra mylla för aktiv förvaltning.  

Den finländska börsen erbjuder ett stort investeringsunivers för den som letar små- och medelstora bolag.

Det mest etablerade småbolagsindexet är Carnegie Finland Small Cap Index. Här sträcker sig bolagens marknadsvärde från 3,7 miljarder euro till ett mikroskopiskt litet marknadsvärde. Totalt omfattar indexet 109 bolag, som har ett totalt marknadsvärde på 54 miljarder euro. Medianstorlek per bolag ligger på 200 miljoner euro.

I princip har man inte med de 30 största bolagen på Helsingforsbörsen i indexet. Lägger man till de 30 största bolagen hamnar Helsingforsbörsens totala marknadsvärde på hela 255 miljarder euro.

För den som vill bredda sin fondportfölj och investera i en finsk småbolagsfond är utbudet av fonder till försäljning i Sverige klart begränsad. Men vi hittar faktiskt en av de bästa finska småbolagsfonderna i Evli Finnish Small Cap B. Fonden investerar i små- och medelstora bolag med tyngdpunkt på tillväxt. Fonden har de senaste tre och fem åren haft en klart högre avkastning än Morningstars fondkategori Aktiefonder Finland till en lägre risk.

Spetsfonden Evli Finnish Small Cap B förvaltas av Janne Kujala sedan januari 2004. Han är inne på sitt sextonde förvaltningsår. Sedan Janne Kujala tog över förvaltningen av fonden har den i genomsnitt stigit med 11,3 procent per år efter avgifter. Det är riktigt bra då OMX Helsingfors småbolagsindex bara orkat med en uppgång på 8,3 procent per år.

Janne Kujala

Investeringsprocessen är aktiv och förvaltaren letar efter bolag med starka marknadspositioner och bra framtidsutsikter. Bolagens lönsamhet ska vara bra i kombination med en stark och sund balansräkning samt en tydlig utdelningspotential. Man genomför många bolagsmöten som man ser som en bra informationskanal och skapar en bra förståelse för bolaget.

Förvaltaren letar investeringar på lång sikt bland både tillväxtbolag och värdebolag. Egen aktieanalys skapar också mervärde, särskilt i de bolag där analytikertäckning saknas.

Evli fonder följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De är även medlemmar i FINSIF – som är finskt forum för att öka intresset för ansvarsfulla placeringar inom kapitalförvaltningen och investeringsprocessen. ESG är en integrerad del av investeringsprocessen.

Det hela mynnar ut i en koncentrerad portfölj på mellan 25 – 30 positioner, som för tillfället har en inriktning på små tillväxtbolag. Det begränsade antalet investeringar bidrar till stor kännedom om bolagen. Men det är tillräckligt för att få en bra riskspridning.

Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig, genomsnittsomsättningen är låg. Man använder även tekniskanalys som visst hjälpmedel när man handlar aktier.

Fonden gör verkligen själ för namnet då den har en tydlig tilt mot småbolag som utgör hela 72 procent av fonden. Resterande del består av medelstora bolag. Det är en tydlig avvikelse från index och från fondkategorin. Drygt 45 procent av bolagen är industribolag. Näst största sektor är cykliska konsumentbolag på 20 procent, följt av hälsovårdsbolag på 10 procent.

Fonden har stigit med 105 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 79 procent. Risken i fonden har varit lägre än både index och kategorisnittet för likande fonder. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en hög avkastning sett till den risk man tar.

I år har fonden rivstartat med en avkastning på hela 29 procent jämfört med kategorisnittets avkastning på 22,3 procent. Bland årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning hittar vi mjukvarubolaget Talenom som avkastat 70 procent i år.

Dessutom har medtechbolaget Revenio Group stigit drygt 50 procent. Båda bolagen hör till fondens tio största innehav.

Den årliga avgiften är 1,6 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har fyra stjärnor på fem års sikt och tre på tre års sikt hos Morningstar. Totalt kapital i fonden är bara 1,8 miljarder kronor, vilket gör att fonden fortfarande kan vara snabbfotat vid investeringar.

Placera tycker spetsfonden Evli Finnish Small Cap B är köpvärd för fondspararen som letar en krydda i portföljen. Investeringen bör var lånsiktig, så man kan tillgodogöra sig förvaltarnas långsiktiga investerings filosofi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evli Finnish Small Cap B Köp 3 830,14 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -