Investor-chefen varnar för sämre tider

Q1 Investor redovisar en totalavkastning för det första kvartalet 2019 på 11 procent, att ställa mot 13 procent för avkastningsindexet SIXRX.

Det rapporterade substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 468 kronor, mot 428 kronor vid utgången av det fjärde kvartalet.

Det ger en substansrabatt på 10,5 procent per den 31 mars, räknat på ett vägt genomsnitt av A- och B-aktien, jämfört med en rabatt på 12 procent i slutet av fjärde kvartalet.

Substansvärdet per aktie med marknadsvärderade onoterade innehav, som Investor numera också redovisar, var 532 kronor, motsvarande en rabatt om 21,3 procent. Det kan jämföras med 486 kronor och 22,5 procent tre månader tidigare.

Investors resultat efter skatt blev 28.808 miljoner kronor (4.403). Resultatet per aktie uppgick till 37:66 kronor (5:77).

Investors vd Johan Forsell ansluter sig till lägret som varnar för en sämre konjunktur inom närtid.

I investmentbolagets rapport för det första kvartalet skriver han att det verkar som om en viss avmattning i efterfrågan är på gång.

"Hur omfattande en eventuell avmattning blir återstår att se. Företagens framtidstro kommer dock ha en avgörande inverkan, som i sin tur påverkas av handelssamtalen mellan USA och Kina, situationen i Storbritannien och andra geopolitiska frågor. I denna miljö är det avgörande att våra företag är väl förberedda för att hantera förändringar i efterfrågan", skriver han vidare.

 Mölnlycke, sårvärdsbolaget som är det klart största bolaget i Investors onoterade portfölj Patricia, redovisar en organisk tillväxt på 4 procent i det första kvartalet, ned från 6 procent i det fjärde kvartalet som då var den högsta noteringen på ett par år för bolaget.

"Europa stod för den största tillväxten, där Storbritannien till viss del påverkades av lageruppbyggnad hänförlig till brexitoro. Tillväxtmarknaderna utvecklades fortsatt väl", skriver Investor om Mölnlyckes organiska tillväxt i onsdagens rapport.

Ebita-marginalen uppgick till 24,7 procent, ned från 26,1 procent första kvartalet 2018.

"EBITA-marginalen var något lägre jämfört med föregående år, främst på grund av investeringar i försäljning och marknadsföring för att stödja nya initiativ och pågående lanseringar", skriver Investor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -