Sandviks rapport: En sammanfattning

Q1 Sandvik var på torsdagen först ut av de stora svenska verkstadsföretagen att presentera sin delårsrapport för det första kvartalet. Orderingången överträffade förväntningarna medan resultatet hamnade lite under estimaten i Infront Datas sammanställning.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Orderingång slog förväntningar. Sandviks orderingång uppgick till 27.873 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 27.183 miljoner kronor. Organiskt ökade orderingången 6 procent i första kvartalet. "Det fick stöd av stora order från energisegmentet och en stark utveckling i gruvverksamheten, medan verksamheten inom skärande verktyg förblev, på det stora hela, stabil på en rekordhög nivå. Orderingången förbättrades i samtliga geografiska regioner, utom Asien. Jag är också nöjd med att vi upprätthöll en hög förvärvstakt", säger Sandvik-chefen Björn Rosengren.

Närmast föregående kvartal var uppgången också 6 procent.

Rörelsemarginal som väntat. Sandviks rörelsemarginal på 18,3 procent (18,0 samma månader i fjol) prickade förväntningarna precis i Infront Datas prognossammanställning.

Resultatet lite under prognoser. Sandviks rörelseresultat blev 4.567 miljoner kronor i det första kvartalet. Ett genomsnitt av analytikerprognoserna som Infront Data sammanställt inför rapporten var 4.626 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 25.025 miljoner kronor, här var 25.228 miljoner väntat. Den organiska omsättningstillväxten var +3 procent, mot väntat 4,0 procent.

Ser inget av den lågkonjunktur det talats om. Sandvik ser än så länge inte någonting av den lågkonjunktur som det har talats om under det senaste året, och det är glädjande. Det sade vd Björn Rosengren till nyhetsbyråer efter offentliggörandet av bolagets delårsrapport. Angående de tre affärsområdena noterar han att gruvmarknaden, i fokus för affärsområdet SMRT, utvecklas väldigt starkt.

I rapporten skriver bolaget att efterfrågan fortsatt var god på en hög nivå under första kvartalet.

Spår positiv valuta- och metallpriseffekt andra kvartalet. Sandvik spår att valutaeffekterna på rörelseresultatet under det andra kvartalet 2019 kommer att vara +300 miljoner kronor. Metallpriseffekten på rörelseresultatet spås samtidigt bli +100 miljoner. I föregående rapport spåddes valutaeffekter på +500 miljoner och metallpriseffekter på -150 miljoner för det första kvartalet. Utfallet blev något ljusare effekter än så: valutaeffekter på +564 miljoner kronor respektive metallpriseffekter på -85 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -