Tipsen när du hyr ut bostadsrätten

Privatekonomi Uthyrningen av lägenheter går stadigt uppåt. Se här vad du behöver tänka på om du funderar över att hyra ut din bostadsrätt.

Allt fler väljer att hyra ut sina privata bostäder i andra hand, visar statistik från Blocket. Sett till det totala utbudet av andrahandslägenhet i hela riket hos Blocket, har det gått upp med drygt 11 procent de senaste tre åren.

Prisnivån har samtidigt gått upp 19 procent under samma period, från en medel månadshyra på 7 088 kronor till 8 442 på tre år.

Enklare regler för uthyrning, i kombination med en problematisk bostadsmarknad kan vara förklaringar.

”En trög bostadsmarknad gör att fler hyr ut istället för sälja, likaså kan problematiken att få sålt nybyggt göra att byggbolag själva eller via mäklare hyr ut nyproduktionerna istället för att försöka sälja dem”, säger Tero Marjamäki, pressansvarig Blocket.

Han får medhåll av Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling.

”Möjligheten att hyra ut sin bostad och få täckning för sina kostnader är större än vad många tror och kan vara en räddning för den som köpt en ny bostad men inte fått sålt den gamla”, säger hon.

Elina Schönnings

För att hyra ut en bostadsrätt krävs föreningens tillstånd, men chansen att få ok är stor om det handlar om uthyrning under en viss tid.

”Som huvudregel har föreningen inte rätt att neka uthyrning under viss tid, som sker på grund av att medlemmen inte får sin bostad såld”, säger Elina Schönning.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB höjer dock ett varningens finger om du är i valet och kvalet att köpa ny bostad innan du sålt den gamla.

”Om försäljningen drar ut på tiden är det ingen optimal lösning att hyra ut den ena bostaden. Även om du hyr ut och det betalar en del av dina omkostnader står du med två lån, amorteringskrav och så vidare. Det är heller inte så att alla beviljas lån på den nivån oavsett två bostäder som säkerhet”, säger hon.

Claudia Wörmann

Den så kallade privatuthyrningslagen ger möjlighet att ta ut kostnadsbaserad hyra som innebär att du som hyr ut din bostadsrätt får ta ut en hyra som inte påtagligt överstiger summan av kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden.

Driftkostnaden kan vara till exempel avgiften till bostadsrättsföreningen och kostnader för el och bredband. Om du hyr ut din lägenhet möblerad får du även ta ut ersättning för möbelslitage.

Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Vad som räknas som skälig avkastningsränta är dock inte helt klart, men det kan handla om ett par procent över riksbankens referensränta enligt Hyresnämnden.

Schablonavdrag

När du hyr ut småhus och ägarlägenhet har du dels ett schablonavdrag på 40 000 kronor plus 20 procent av hela hyresinkomsten.

Vid uthyrning av en lägenhet som innehas som bostadsrätt eller hyresrätt, ska avdraget istället göras med den del av avgiften/hyran som avser den uthyrda delen. Du har däremot samma schablonavdrag på 40 000 kronor.

Hyr du inte ut hela bostaden får du bara dra av den del av avgiften som motsvarar den uthyrda delen av bostaden. Med uthyrd del menas den del av bostaden som den inneboende ensam kan disponera över.

Utrymmen som disponeras gemensamt av dig och den inneboende, till exempel kök och badrum, räknas inte som uthyrd del.

Exempel. Anna hyr ut ett rum som motsvarar 20 procent av bostadsrätten och sammanlagt har rummet varit uthyrt under 100 dagar. Annas årsavgift till föreningen är 60 000 kronor.

Avdraget kan därmed beräknas till 60 000 kr x 100/363 dagar x 20 % = 3 287 kronor. Därutöver får avdrag också göras enligt schablonen med 40 000 kronor.

Om hyresinkomsten är lägre än 43 287 kr (3 287 + 40 000), behöver Anna inte redovisa något i deklaration.

Värt att beakta

Om du hyr ut din bostad tillfälligt till olika hyresgäster på ett sätt som liknar hotellverksamhet kan du bli skyldig att registrera dig och betala moms.

”När du hyr ut din bostad för tillfällig logi till olika hyresgäster mer än sammanlagt 16 veckor och omsättningen överstiger 50 000 kronor under ett år blir uthyrningen momspliktig, eftersom det anses som en skattepliktig ekonomisk verksamhet”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert Skatteverket.

Anna Sjöberg

Tänk på att när du ska deklarera din uthyrning av bostad är inga uppgifter förifyllda. Enligt Skatteverket är detta något som kan förvirra idag när så mycket hanteras av förifyllda uppgifter.

”Det som är speciellt med uthyrning av bostad är att inga uppgifter är förifyllda i deklarationen som för de flesta andra inkomster. Vi kan se att detta är ett område där den som ska deklarera får lite eller ingen hjälp på traven, vilket gör att många blir osäkra kring om de ens ska deklarera inkomster och hur de i så fall ska göra det. Många är alltså vana vid att det mesta går automatiskt”, säger Anna Sjöberg.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -