Världsbörsernas styrka imponerar

Utblick Växande konjunkturoro fick bara en kortsiktigt negativ effekt på investeringsklimat. De globala börsuppgångarna under 2019 imponerar stort både i styrka och bredd.

Efter en lite svacka mot slutet av mars, när konjunkturoron satte klorna i marknadsaktörerna, har riskaptiten nu återvänt till de flesta av världens börser och 2019-resan uppåt fortsätter. Faktum är att det bara är 11 börser i vår breda genomgång av 70-talet av världens börser (MSCI-index) som ligger på minus för året.

De utvecklade ekonomierna (Developed Markets) leder tåget och det är otroligt imponerande alla börser i den här gruppen länder kan uppvisa tvåsiffriga uppgångar hittills under året. Frågan är om vi någonsin sett en börsuppgång som varit såpass bred och stark på samma gång.

Det kan också noteras att volatilitetsindex, VIX, för den amerikanska börsen (S&P500) nu åter börjat krypa ner mot de låga nivåer vi såg under stora delar av 2018, samtidigt som den amerikanska börsen närmar sig ett nytt all-time-high.

Bland tillväxtekonomierna (Emerging- och Frontier Markets) är det visserligen något lugnare uppgångar men även här är det flera länder som ståtar med mäktiga uppgångar. Allra högst upp på börslistan ståtar dessutom Grekland som numera börjar få ett mer normalt förhållande med finansmarknaden. Här har exempelvis tioårsräntan nu sjunkit ner 3,26 procent. Att jämför med de 37 procent som den toppade på i samband med eurokrisen.

Att räntorna generellt sjunkit är en starkt bidragande orsak till den fina börsutvecklingen, liksom positiva signaler kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Brexit-frågan har dessutom åter skjutits på framtiden, vilket ger marknadsaktörerna lite ro även om det framöver fortsätter att se lite knepigt ut att baxa avtalet med EU genom det brittiska parlamentet.

Däremot finns det vissa frågetecken kring konjunkturutvecklingen. Internationella valutafonden (IMF) tvingades återigen justera ner sin globala tillväxtprognos i samband med sin senaste prognosuppdatering. Nu räknar IMF med en tillväxt på 3,3 procent i år, vilket skulle vara den lägsta tillväxttakten sedan 2009. IMF räknar dock med att det blir en kort svacka och att tillväxten tar lite bättre fart redan under senare delen av det här året.

Det har dessutom kommit oroväckande svaga industrisiffror från EMU-området - med viktiga Tyskland som det tyngsta sänket. Ändå har Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, faktiskt förbättrats något för EMU-området.

Det beror dels på att förväntningarna skruvats ner, dels på att tjänstesektorn, liksom arbetsmarknaden, fortfarande går förhållandevis starkt. Sen får vi se om det på sikt räcker för att överbygga svackan i industrin.

Även bland tillväxtekonomierna (Emerging Markets) har det varit en hel del positiva överraskningar under senare tid. Det som sannolikt bidragit mest till det goda börshumöret är att det kommit en del tidiga tecken på att stimulansåtgärderna i Kina börjar bit. Den kinesiska börsen ståtar dessutom med en uppgång på hela 20,9 procent hittills i år.

För USA ser ESI lite sämre ut men de flesta analytiker räknar ändå med att amerikansk ekonomi ska lyckas växa i hygglig takt även framöver. Delvis beror nog också nedgången för ESI att förväntningarna kanske varit lite högt ställda.

Developed Markets

I de utvecklade ekonomier fortsätter börserna att ånga på uppåt. Under den senaste 30-dagarsuppgången uppgår den genomsnittliga uppgången till 2,9 procent och summerar nu till hela 16,0 procent sett från årsskiftet. Observera att det är relativt stor spridning mellan EMU-länderna med Österrike och Belgien i topp medan Frankrike, Spanien och Finland hamnar betydligt längre ner på börslistan. Ingen börs ligger dock på minus sett över de senaste 30 dagarna.

Den svenska börsen hamnar högt upp bland vinnarna med en uppgång på hela 4,8 procent sedan den 15 mars och 19,4 procent sedan årsskiftet (MSCI-index).

  30 dagar årsskiftet
Österrike 7% 19%
Belgien 7% 23%
Sverige 5% 19%
Singapore 5% 10%
Nya Zeeland 4% 12%
Italien 4% 19%
Portugal 4% 13%
Irland 4% 19%
Israel 3% 14%
Hong Kong 3% 17%
Storbritannien 3% 13%
USA 3% 17%
Tyskland 3% 14%
Japan 3% 10%
Holland 3% 19%
Kanada 3% 16%
Danmark 2% 16%
Frankrike 2% 16%
Spanien 2% 13%
Schweiz 2% 16%
Norge 1% 12%
Australien 1% 12%
Finland 1% 16%
DM, genomsnitt 3% 16%

Emerging Markets

Grekland imponerar med en uppgång på 7,8 procent under de senaste 30 dagarna och är nu den börs i Europa som gått allra starkast sedan årsskiftet. Tilläggas kan, och en delförklaring till börsuppgången, är att Grekland nu välkomnats till obligationsmarknaden för första gången på nio år. Investerarna har dessutom åter börjat återvända till Sydafrika som annars har ett mycket trögt år bakom sig. Även Mexico har gått starkt och Kina fortsätter att imponera.

I botten hittar vi Turkiet som fortsätter att pressas av svag tillväxt och politisk turbulens. Även den Brasilianska börsen går svagt då president Bolosnaro har vårt att leverera utlovade reformer samtidigt som råvarumarknaden, exklusive olja, fortfarande är lite blek.

  30 dagar årsskiftet
Grekland 8% 27%
Sydafrika 6% 10%
Förenade Arabemiraten 5% 10%
Mexico 5% 8%
Taiwan 5% 13%
Ungern 4% 12%
Sydkorea 4% 11%
Kina 4% 21%
Ryssland 3% 9%
Egypten 3% 18%
Thailand 2% 7%
Qatar 2% -1%
Indien 2% 6%
Tjeckien 1% 8%
Filippinerna 1% 7%
Indonesien 0% 3%
Polen 0% 4%
Colombia 0% 21%
Malaysia -1% 1%
Chile -2% 2%
Peru -2% 10%
Brasilien -6% 6%
Turkiet -6% 6%
EM, genomsnitt 3% 12%

Frontier Markets

Börsuppgången i de nya tillväxtekonomierna stannar den här gången vid 1,5 procent, vilket fortfarande är en imponerande uppgång. I toppen ett antal oljeländer som fått skjuts av stigande oljepriser, men även den hel del europeiska länder som hänger på uppgångarna i de mer utvecklade länderna i regionen.

I botten finner vi bland annat Nigeria och Argentina som investerarnas helt tycks ha tappat förtroendet för.  

  30 dagar årsskiftet
Bahrain 11% 27%
Kuwait 11% 17%
Rumänien 5% 13%
Ukraina 5% 9%
Oman 5% 1%
Litauen 4% 16%
Slovenien 3% 6%
Serbien 3% -20%
Kroatien 3% 6%
Estland 2% 8%
Kazakstan 2% 14%
Tunisien 2% -4%
Libanon 1% -5%
Marocko 1% -3%
Sri Lanka 0% -10%
Kenya 0% 20%
Pakistan -1% 3%
Mauritius -2% -2%
Vietnam -2% 12%
Jordanien -3% 3%
Bulgarien -4% -5%
Nigeria -4% -5%
Argentina -6% -1%
Bangladesh -6% -1%
FM, genomsnitt 1% 7%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -