Wirecard: Anmälan om kursmanipulation

Börs Tyska Finansinspektionen BaFin går nu vidare och anmäler en journalist på Financial Times och ett dussin andra personer för marknadsmanipulation av Wirecardaktien.

Under tisdagen lämnade BaFin in en anmälan till statsåklagaren i München mot FT-journalisten och ett dussintal andra personer som ska ha känt till att en mycket negativ artikel om betaltjänstbolaget Wireacard var på väg att publiceras, skriver Der Spiegel.

Artikeln publicerades den 30 januari i år och fick Wirecardaktien att rasa med över 40 procent under de kommande handelsdagarna. Marknadsvärden för upp emot 8 miljarder euro gick upp i rök.

De anmälda misstänks för att ha genomfört en så kallad ”short attack”, vilket betyder att de gemensamt spekulerat i en fallande aktiekurs precis innan artikeln publicerades och att de var informerade om denna och agerade gemensamt.

När aktien de följande dagarna rasade tjänade de tiotals miljoner euro. 

BaFin misstänkte tidigt att det förekommit marknadsmanipulation och genomförde den ovanliga åtgärden att förbjuda blankning i en enskild aktie den 18 februari. Det har aldrig tidigare skett. Förbudet gäller fram till den 18 april.

Skulle BaFins anmälan visa sig var sann är det en av de största insiderskandalerna hittills. Det skulle också svärta ner finanstidningen Financial Times rykte. Financial Times bestrider uppgifterna.

För BaFin spelar det ingen roll om uppgifterna i artiklen är sanna eller inte. Det handlar om vilka som kände till att artikeln skulle publiceras och vad de gjorde med informationen.

Det är inte första gången Wirecard utsätt för en "short attack". För tre år sedan genomfördes en liknande attack. I detta fall  överväger statsåklagaren om åtal ska väckas.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -