Fondvinnarna finns i öst och i norr

Utblick Den senaste månaden har bjudit på breda uppgångar på världens börser. Och för ovanlighetens skulle hittar vi två populära Sverigefonder som letat sig in på fondtopplistan. Men stora delar av fondförlorarna är kvar från förra månaden.

Månaden har inte bjudit på någon lösning bjudit på de två stora avtalsfrågorna. Brexit-avtalet som man trodde hade nått vägs ende förlängs. Samtidigt som handelsförhandlingarna mellan USA och Kina fortsätter även det nu på övertid.

Men marknaden ser ut att räkna med ett bra utfall på förhandlingarna, trots att den globala tillväxten ser ut att sakta ner på grund av just handelskriget. Eller så vill marknaden bara ha ett slut på förhandlingarna och se ett avtal som man kan förhålla sig till.

Det har varit tydligt i år att fond- och kapitalflödena har varit starka till Kina och den närliggande regionen. Kinesiska fonder som är inriktade på kinesiska A-aktier hör till årets vinnare tillsammans med bredare Kinafonder och globala teknikfonder. Men de globala investerarna och fondförvaltarna ser nu fram emot första kvartalets rapportperiod. 

Marknader

Ser vi tillbaka är det tydligt att det var länge sedan som Stockholmsbörsen letade sig in på listan över de riktigt högavkastande börserna. Men den senaste månaden hör den till en av Europas bästa med en femprocentig avkastning.

Stockholm har klått Kontinentaleuropas börser som avkastat drygt 3 procent. Östeuropa har stigit med runt 4 procent, med stöd från den oljetunga Moskvabörsen som har stigit 6 procent. Det tidigare börslokomotivet USA har faktiskt lugnat ner sig och avkastat runt 3 procent, mätt i svenska kronor. Det har gjort att globalindex haft en likande avkastning.

De sämsta regionerna är den exporttunga och yen-styrda Tokyobörsen som backat den senaste månaden trots stora fortsatta ETF-aktieköp från den Japanska centralbanken. De latinamerikanska börserna som rivstartade året har haft det kämpigare och backat med knappt 3 procent och är den stora förloraren.

Den senaste månaden har kronan tappat betydligt mindre i värde än tidigare i år. Mot dollarn har den backat marginellt från 9,23 till 9,26 kronor per dollar. Och mot euron har kronan haft en oförändrad utveckling. Det göra att avkastningen för de fonder som handlar dollar och eurotillgångar inte fått någon extra avkastning i form av valutan.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonderna ur Avanzas fondutbud.

Vinnarfonder

Vinnarfonder 1 mån. % i år % 1 år % 3 år %
GAM Star China Equity A USD Acc 9 37 -1 55
Evli Finnish Small Cap B 8 28 13 65
Fidelity Nordic A-Dis-SEK 8 23 1 54
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc 8 36 - -
JPM Emerging Middle East Eq A (dist) USD 8 20 26 54
Carnegie Sverigefond A  8 18 10 37
Didner & Gerge Aktiefond 7 19 0 28
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P  7 35 12 111
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc  7 36 13 113
Swedbank Robur Råvarufond 7 25 5 54
Källa: Morningstar den 15 april 2019        

 

Kinafonder i allmänhet och Kinafonder med inriktning på kinesiska A-aktier hör till årets vinnare. Fyra av månadens bästa fonder är just Kinafonder. Deras månadsavkastning är klart bättre än kategorisnittet för Kinafonder som är drygt 4 procent.

GAM Star China Equity A USD  är en aktivt förvaltad fond som investerar i de riktigt stora kinesiska tillväxtbolagen. Fonden är koncentrerad med bara 35 innehav. De klart största bolagen är internet och spelbolaget Tencent Holding på 9,4 procent och e-handelsjätten Alibaba som väger knappt 9 procent. Försäkringsbolaget Ping An är fondens tredje största innehav och väger drygt hälften av Alibaba. Största sektorer i fonden är konsumentbolag och teknikbolag. Fonden har stigit med knappt 38 procent i år vilket gör den till en av årets absolut bästa fonder.

De tre övriga Kinafonderna är alla från den schweiziska investmentbanken UBS. Kinafondernas avkastning sträcker sig från 7,3 procent till 7,8 procent. De placerar sig också på listan över årets bästa fonder med avkastning norr om 30 procent.

Det finns flera faktorer bakom årets starkas uppgång för kinafonder. Förra året var avkastningen bland de sämsta i världen. Kinesiska aktier var då historiskt billiga vilket skapat ett visst köpintresse. Sedan kom nyheten om att indexberäknaren MSCI snabbade på inkluderingstakten av kinesiska A-aktier i flera av sina index. Något som fått utländskt kapital att flöda in.

Men den viktigaste faktorn för resten av året som sannolikt kan fortsätta lyfta Kinesiska tillgångar är den kinesiska statens stimulanser. Effekten av dem syns redan i makrostastiken och det känns som marknaden har underskattat styrkan och effekten av stimulanserna. Något som sannolikt kan fortsätta lyfta globala aktier under året och inte minst de europeiska som haft ett tungt år bakom sig.

Och när det gäller kinesiska aktier brukar de handlas upp och bli riktigt dyra före det smäller, vi får se om mönstret upprepar sig.

Det finns hela fyra fonder bland de tio bästa med nordisk anknytning. Det var länge sedan som de två väldigt populära Sverigefonderna Carnegie Sverige och Didner & Gerge Aktiefond var bland de absolut bästa månadsfonderna. Båda fonderna har haft en bra avkastning på 7,5 procent, vilket är bättre än snittet för Sverigefonder som i genomsnitt stigit med 4,4 procent den senaste månaden.

Evli Finnish Small Cap B är den fond som sticker ut mest. Fonden är aktivt förvaltad med inriktning på små- och medelstora finska bolag. Avkastningen den senaste månaden är hela 8,3 procent. Fonden har 27 investeringar och de tio största innehaven väger hela 56 procent. I traditionellt sverige-finsk maner är industrisektorn det största bettet. Industribolagen väger hela 45 procent.

Konecranes och Valmet är det största innehaven i fonden. Valmet har stigit hela 50 procent det senaste året. Men fondens största bidragsgivare det senaste året är det finska mjukvarubolaget Talenom. Det har avkastat hela 160 procent det senaste året.

Förlorarfonder

Förlorarfonder 1 mån. % i år % 1 år % 3 år %
HSBC GIF Turkey Equity AC -10 1 -26 -18
Parvest Equity Turkey C C -9 2 -31 -33
Turkisfund Equities A -9 4 -32 -37
Parvest Equity Brazil C C -8 7 2 68
Handelsbanken Brasilien A1 SEK -7 9 0 79
HSBC GIF Brazil Equity AC -6 12 7 75
JPM Brazil Equity A (acc) USD -6 12 6 71
UBS (Lux) ES Brazil (USD) P-acc -5 11 1 67
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD -5 12 3 -6
Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK -5 4 -17 39
Källa: Morningstar den 15 april 2019        

 

Förlorarlistan består som förra månaden av flera Turkietfonder. Förutom dem har hela fem brasilienfonder tagit plast på förlorarlistan.

Turkiet har haft regionala val vars utfall minskat den sittande presidenten Erdogans AKP-partiets makt. Det i kombination med fortsatt dålig ekonmisk makrostatstik som blir allt sämre så har spänningar med USA ökat betydligt under månaden. Turkiet som är ett Natoland vill köpa in ett ryskt missilförsvarssystem samtidigt som Turkiet är leverantör till det viktiga amerikanska stridsflygplanet F-35.

Utländska investerare fortsätter att ta hem vinster och den amerikanska dollarn har stärkt mot den turkiska liran med 6 procent den senaste månaden. Valuta förändringen förklarar en stor del av nedgången i turkietfonder som tappat runt 10 procent den senaste månaden.

Årets vinnarfonder i januari var Brasilienfonder. Direkt efter att den nya presidenten Bolsonaro svors in som president den 1 januari började börsrallyt på Sao Paolobörsen. Det utländska kapitalet flödade in med stora förhoppningar om nya nödvändiga reformer. Men den senaste månaden har investerarna sålt av efter en öppen konflikt i den brasilianska kongressen. Något som gör att det nödvändiga samarbetet mellan presidenten och stödpartierna har bromsats upp. Det i sin tur gör att det kan ta något längre tid än väntat att få den viktiga pensionsreformen genom kongressen.

Fondkategorin Brasilienfonder har backat i genomsnitt 7 procent under månaden. Den Brasilianska realens valutaförsvagning står för två procent av nedgången, resterande del är aktienedgång

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -