Tunga besked från Kina och EMU

Makroveckan I veckan som kommer lär det bli en hel del fokus på kinesiska tillväxtsiffror, amerikansk ”Beige book” samt de preliminära inköpschefsindexen för april. Förhoppningsvis bidrar detta till lite minskad konjunkturoro.

Vi har en lite lugnare vecka på världens börser bakom oss men den svenska börsen mäktade ändå med en uppgång på 0,8 procent. Den amerikanska börsen (S&P500) ligger dessutom, efter fredagens uppgång, bara en ynka procent från all-time-high. Så det är fortfarande mungiporna uppåt i investerarkollektivet, trots en viss oro kring konjunkturutvecklingen.

IMF gav dock lite lugnande besked i samband med årsmötet och räknar med att världen bara är inne i en mindre svacka. De uttryckte samtidigt viss oro för effekterna av ett eskalerande handelskrig, en hårdlandning i Kina och en Brexit som aldrig tycks gå i lås.

räntemarknaden är det mest uppseendeväckande att amerikanska räntor har fortsatt upp. På räntemarknaden börjar man nu spela ner sannolikheten för att Federal Reserve ska leverera en räntesänkning under 2019. Det är egentligen inte särskilt förvånande sett till att amerikanska ekonomi fortsätter att växa i hygglig takt. På onsdagskvällen publicerar Fed sin regionala sammanställning av konjunkturläget som förhoppningsvis ska bekräfta den bilden.

När det gäller Kina så har det dessbättre kommit lite mer positiva tillväxtsignaler och handelssiffrorna för mars var dessutom något bättre än väntat. Natten mot onsdag kommer de riktigt tunga tillväxtbeskeden när BNP-siffrorna för årets första kvartal publiceras samtidigt med industriproduktion och detaljhandel för mars. Då får vi svart på vitt på om den kinesiska ledningen stimulansåtgärder börjat bita.  

Torsdagen blir också en riktigt tung makrodag när de preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut på bred front. Mest fokus lär hamna på industrisiffrorna för EMU-området som var en riktigt chock för marknaden i mars. Nu hoppas/räknar analytikerna med en litet lyft, om än från låga nivåer, och det skulle kunna räcka för att ge börserna en skuts uppåt. Osvuret är nog ändå bäst i det här fallet.

Annars lär ju finansveckan också komma att präglas av rapportfloden som nu börjar bli lite ymnigare. Den svenska börsveckan är däremot lite rumphuggen med halvdag på torsdag och helstängt under långfredagen.

Måndag

En tunn makroagenda med det regionala inköpschefsindexet för New York-regionen som enda viktiga statistiksläpp. Empire index väntas ha stigit i april.

 

Tisdag

ZEW-index vätas ha stigit efter den fina börsstarten på 2019. En viss oro kan dock finnas efter att industriindikatorerna i Tyskland varit överraskande svaga under de senaste månaderna och man inte längre kan skylla på att tillfälliga faktorer pressat siffrorna.

 

Onsdag

Viktiga kinesiska BNP-siffror för årets första kvartal. Väntat är en tillväxt på 6,3 procent och det kan nog den politiska ledningen leva med eftersom det skulle bekräfta att stimulanserna börjat verka. En svagare siffra skulle kunna sprida lite oro i investerarledet. Den amerikanska centralbanken publicerar Beige book och vilka tillväxt- och arbetsmarknadssignaler den ger lär påverka börshumöret.

 

Torsdag

En tung räcka preliminära inköpschefsindex för april publiceras. Förhoppningen är att industriindexen för EMU-området ska ticka upp en aning efter förra månadens riktigt, svaga siffror. Det skulle kunna ge riskaptiten ytterligare en boost. På finansmarknaden är det med stor spänning man ser mot de här siffrorna eftersom en ny bekräftelse på att konjunkturen i EMU-området viker ner sannolikt skulle skapa oro i börsleden.

 

Fredag

Långfredag och den svenska börsen håller stängt. Dessbättre också en ganska tunn makrodag med japanska inflationssiffror och amerikanskt bostadsbyggande som huvudnummer. Inget som borde påverka marknadshumöret i någon större utsträckning. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -