Optimisterna vinner i längden

Utblick Börsrallyt fortsatte under första halvan av april och spänningen höjs ännu mer inför rapporteringen ifrån första kvartalet. På tisdagen drar rapportperioden igång. Sedan är det full rulle resten av april och hela maj ut.

Rally trots skrala utsikter

I strategitexten inför april ställde jag mig frågande till vad som skulle lyfta Stockholmsbörsens Storbolagsindex (OMXS30) när utsikterna var skrala för verkstad och bank inför Q1:an.

Utsikterna är fortfarande skrala enligt analytikerna. Men svaret på min frågeställning rymdes i frågan självt. Stockholmsbörsen är en av de starkare marknaderna i världen mätt över de senaste 30 dagarna och verkstadsbolagen har gått riktigt bra. Då syftar jag på Alfa, Atlas, Sandvik, Volvo och SKF.

Börsstigningen i år är extrem och flera gånger tidigare har raketstarter slutat i fiasko. Men rörelserna månad för månad fortsätter att rimma väl med det historiska säsongsmönstret. Då ska april också bli en kalasmånad innan tempot faller av.

Den kinesiska efterfrågan utanför fordonssektorn har visats sig starkare än man trott. Och nu väntas också nya statliga stimulanser. Främst talar man om investeringar i infrastruktur. Det eldar på den pressade europeiska verkstadssektorn.

När ett handelsavtal mellan Kina och USA kommer på plats kan tyngden lätta ytterligare. Men nu när aktierna i verkstadssektorn stiger på ryktet om ett bra avtal, så kanske man istället ska sälja på nyheten om ett avtal väl är på plats - om och när det blir verklighet.

Att verkstadsaktierna stigit kraftigt de senaste 30 dagarna har ökat kraven på den kommande rapportperioden. Här hemma är Sandvik först bland de stora verkstadsbolagen på torsdag.

Alternativa styrkemätare

Som jag återkommit till många gånger (trots att jag ofta är smått negativ till börsen) är att optimisterna vinner i längden. Även under perioder då det varit lättare att vara mer skeptisk.

Vi bör alltid ifrågasätta och argumentera för varför börsen kan tänkas gå ner. På så sätt testas styrkan i våra egna investeringsteser. Men sedan bör man placera med självförtroende i de sunda bolag som anses har framtiden för sig. Förutsatt att de har en relativt rimlig värdering.

Inför månadsskiftet lyfte jag Latour och Investor som alternativa styrkemätare för börsen istället för att stirra blint på Storbolagsindex. Dessa aktier närmade sig redan då rekordnivåer och har nu fått sällskap av flera storbolag i stigande trend på Stockholmsbörsen. Det är för mig är ett positivt besked om uppgången fortsätter växa på bredden.

Styrka i USA-bank

I USA har den amerikanska jättebanken JP Morgan Chase överträffat förväntningarna i första kvartalet.  Deras intäkter slog det mest optimistiska analytikerprognoserna, vilket triggade ett minirally i bankaktierna.

Rallyt blev också startskottet för vad som ser ut som en möjlig trendvändning för amerikanska bankaktier. Under måndagen levererade även Goldman Sachs sina siffor. Nettovinsten var högre än väntat men omsättningen lägre.

I Placeras fokus

Tidigare vinnarsektorer på börserna globalt, så som it- och molntjänstbolagen, har kanske fått draghjälp i kampen om att leda börsen vidare högre. Den som lever får se hur långt det redan galna årsrallyt håller.

De nu lite hetare svenska verkstadsbolag bevakas i regel av min kollega Per Ericsson. Det ska bli intressant att ta del av resultaten från första kvartalet och hans kommentarer när rapporterna snart börjar trilla in.

För egen del har mitt fokus flyttats i sidled. Från saas-bolagen som servar företagen med arbetsverktyg, till cybersäkerhetsbolagen som erbjuder sina it-säkerhetstjänster med samma affärsmodell.

Cybersäkerhet är ingen nymodig investering. Men den snabba omställningen mot molnet inom i princip alla industrier bör innebära att företagen är underinvesterade i den nya typ av it-säkerhet som faktiskt behövs.

Proxy på Cybersäkerhetsmarknaden – ETF:en HACK

Hittills under april har jag hunnit gå igenom cybersäkerhetsbranschen översiktligt, samt listat över 50 intressanta cybersäkerhetsbolag. Jag har hunnit skrivit analyser på Check Point Software, Palo Alto Network och en kortis på Cisco som finns att läsa på Placera.

Microsoft är också en viktig kraft även inom cybersäkerhet (aktien ryms på Placeras lista över köpvärda aktier sedan oktober – 18). Bolaget erbjuder utökat skydd som komplement till sina egna produkter, så som office365.

Men när det kommer till att skydda saas-tjänster från andra leverantörer är kanske Cisco (aktien ryms på Heta Listan sedan mitten på mars) störst. Men antalet aktörer är enormt många och cybersäkerhetsmarknaden är fortfarande väldigt fragmenterad. Så förutom strukturell tillväxt i branschen bör vi kunna vänta oss flertalet bolagsköp och samgåenden under kommande året, när konsolideringen bör ta fart.

Något som också diskuterats flitigt på redaktionen är lyxkonsumtion och kanske främst konglomeratet LVMH och sportbilstillverkaren Ferrari. Båda företagen är noterade.

LVMH äger varumärken som Louis Vuitton, Moet Chandon, Kenzo och Christian Dior Parfums. Lyxbolaget ökade omsättningen med 16 procent i senaste kvartalet. En ökad penetration av den kinesiska marknaden väntas vara den främsta drivkraften framöver.

Placeras köpvärda aktier

Facit för Placeras köpvärda aktier är bra, 7 av 8 aktier har stigit högre under april och bäst i urvalet är Hexagon (+7 procent).

Det fortsätter att storma kring Karl Lans ”stock pick” Wirecard. Under vad som är kvar av april hinner vi syna både kvartalsrapporten och mer information om utredningarna som pågår. Karl Lans följer utvecklingen mycket noga.

Utveckling Placeras köpvärda aktier sedan 29 mars.

De första 15 dagarna i april har varit produktiva på Placera. Nedan har jag listat vad som publicerats vad gäller aktieanalyser, fond-tips och artiklar om din privatekonomi.

Aktier

Symrise

Beijer Ref

Spotify

Axfood

Amerikanska aristokrater

Kanadensiska aktier med uppsida

Check Point Software

SSAB

Nemetschek

Fortnox

ÅF Pöyry

Varning för höga skulder

Heta Listan - Getinge

Heta Listan - Indutrade

Haldex

Mest blankade aktierna

Garo

Finska aktier med störst uppsida

Magnolia

Autoliv

Fonder

Därför är företagsobligationer vinnare

Med rent fokus på vattenaktier

Här är årets bästa hedgefonder

Megadeals och återköpa styr kapitalet

Därför väntas fler uppköp på börsen

Årets bästa fonder världen runt

Latinamerikafond för den långsiktige

Här är årets bästa Sverigefonder

Fondvinnare på H&M

Privatekonomi

Räkna med dyrare vatten

Är drulleförsäkringen värd sitt pris?

Se upp för billig el

Missa inte ersättningen för strömavbrott

Kronan – smäll för utlandspensionären

Missa inte investeraravdraget

Lättare att hitta hållbara PPM-fonder

Sista chansen till återbäring

Strateg: Rätt hushåll har stora skulder

Så ska du deklarera aktieaffärerna

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -