Succéstart för afrikansk techjätte

Börs I fredags börsnoterades Afrikas första och största tech startup Jumia på New Yorkbörsen. På två handelsdagar har aktien stigit 120 procent.

Jumia Technologies är Afrikas största e-handelsbolag och går under smeknamnen ”Afrikas Amazon” eller ”Afrikas Alibaba”. Med pengarna från börsintroduktionen vill bolaget skynda på tillväxten.

Totalt sålde Jumia 13,5 miljoner aktier till kursen 14,5 dollar. Företaget fick in 196 miljoner dollar. Första avsluten skedde på 18,95 dollar och kursen efter två handelsdagar är aktien upp på 31,91 dollar per aktie. 

Marknadsvärdet nu är 2,44 miljarder dollar. Bolaget är därmed Afrikas första så kallade enhörning, vilket startup kallas när den har ett marknadsvärde över en miljard dollar.

Jumia grundades för sju år sedan av de två McKinseymedarbetarna och franska medborgarna Sacha Poignonnec och Jeremy Hodara. Riskkapitalet fick de av den tysken Oliver Sanwer som grundat Rocket Internet.


Jumias grundare Sacha Poignonnec och Jeremy Hodara.

Verksamheten påbörjades i Marocko, Egypten, Sydafrika och Nigeria. Idag finns Jumia i 14 afrikanska länder. Sammantaget har företaget fyra miljoner kunder. 2015 var antalet kunder en miljon.

2018 levererade Jumia 13,4 miljoner paket i Afrika. 25 procent av paketen skickades till regioner som är svåra att nå och där det inte finns några konkurrenter.

En del kritik har riktats mot bolaget för att det utger sig för att vara afrikanskt när huvudkontoret är i Berlin, grundarna fransmän och noteringen är i New York.

Anledningen till att ägarna valde att notera bolaget i New York är att vara nära de största techinvesterarna.

Största delägaren är Sydafrikanska teleoperatören MTN Group med 30 procent av aktierna. Andra delägare är Mastercard, franska Pernod Ricard, tyska Rocket Internet, Goldman Sachs och franska försäkringsjätten Axa.

Pengarna från introduktionen ska användas för att växa vidare. Enligt Jumia är e-handeln i Afrika på samma nivå som i Europa eller USA för 20 år sedan.

Bolaget gör ännu ingen vinst. Förra året var förlusten 170 miljoner euro och det på en omsättning på 130 miljoner euro. Det finns än så länge ingen plan för när bolaget ska kunna visa vinst.

Grunden för kraftig tillväxt finns verkligen i Afrika. Idag har Afrika en befolkning på 1,28 miljarder människor. 2050 väntas denna siffra ha stigit till 2,5 miljarder. Genomsnittsåldern idag är 20 år.

2034 spås Afrika ha världens största arbetsföra befolkning. 1,1 miljarder människor kommer då att vara i arbetsför ålder. Städerna tros växa och urbaniseringsgraden går upp till 45 procent 2030. Medelklassen spås växa kraftigt i Afrika under de kommande tio åren.

Samtidigt som mycket talar för att tillväxten kommer att bli gigantisk under de kommande årtiondena i Afrika befinner sig mycket bara i sin linda. Bara 0,6 procent av all handel är e-handel. I USA är samma siffra 12 procent och i Kina är den hela 20 procent.

Även om Jumia idag är störst på e-handel i Afrika har de starka konkurrenter. Sydafrikanska Naspers har till exempel en e-handelssajt under namnet Takealot, Kenyianska Safaricom har handelsplattformen Masoko och kinesiska Alibaba har stora planer på en etablering i på den afrikanska kontinenten.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -