Glöm inte bort Schörlings strategi

Aktiekommentar Schörlings döttrar har stuvat om lite familjens maktbolag. Ett år efter lanseringen är det hög tid att tolka förändringarna i Placeras egen Melker-inspirerade aktieportfölj.

Tiden går för fort. Det är nu drygt två år sedan den då inte ens 70-år fyllda finansmannen Melker Schörling tvingades lämna samtliga åtaganden i svenskt näringsliv på grund av sjukdom. I januari 2018 avnoterades sedan investmentbolaget som bar hans namn.

Och det är snart ett år sedan Placera presenterade idén om en likaviktad aktieportfölj inspirerade av Schörlings original. Den kallar jag Melker-portföljen.

När Melker Schörling AB var noterat så var det en mycket populär investering bland svenska småsparare. Trots att aktien i långa perioder handlades med en premievärdering relativt substansen. Anledningen är i backspegeln ganska uppenbar.

Med bara en handfull svenska kvalitetsbolag i portföljen spöade Melker Schörling index med råge. Avkastningen var många gånger högre än Stockholmsbörsens under åren 2007–2018.

Portföljens allokering följer heller inte skolboken. Mer än halva substans placerades i effektiviseringsbolaget Hexagon, vilket varit en starkt bidragande orsak till de stora framgångarna.

I övrigt har investmentbolagets portfölj starka namn som Securitas, Hexpol, AAK och Assa Abloy. I ett annat bolag äger Melker Schörling själv också andelar värmebolaget Nibe och Absolent.

Melker är pensionerad men arvet efter honom lever vidare. Idag styrs det onoterade maktbolaget av döttrarna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg. Och arvingarna har på senare tid stuvat om en del i maktbolaget.

Utomstående kan som sagt inte längre investera direkt med familjen Schörling men eftersom portföljen redovisas publikt har strategin gått utmärkt att kopiera.

I juni förra året plockade jag därför ihop en likaviktad Melker-portfölj på temat att kvalitet inte har något bäst-före-datum.

Viktningen i portföljen såg ut så här: Hexagon (15%), AAK (15%), Assa Abloy (15%), Securitas (15%), Loomis (12%), Nibe (11%) och Absolent (2%).

Det har varit ett minst sagt skakigt år på börsen. Men under perioden 4 juni 2018 till 10 april 2019 har Stockholmsbörsen exklusive utdelningar (OMXSPI) faktiskt stigit med 4,8 procent.

Den likaviktade Melker-portföljen, inspirerad av originalet, har under samma period stigit med 6,9 procent, vilket motsvarar en överavkastning på 2,1 procent. Portföljen rymmer både sänken och raketer. Bäst i urvalet var Absolent (+63%) och Nibe (+37 %). Sämst var Hexpol (-9 %) och Loomis (-2,8 %).

Döttrarna Schörling har nu börjat arbetet med att sätta en egen prägel på familjens portfölj. I Melker Schörling AB:s portfölj har kontanthanteringsbolaget Loomis sålts ut och positionerna i både Securitas och Assa Abloy har minskats, enligt ägardatabasen Holdnings.

Den nya portföljen rymmer sex större positioner. Förutom aktier hade Melker Schörling AB 2,4 miljarder kronor i likvida medel per den 29 december 2019.

Hur ska detta då hanteras i Placeras likaviktade Melker-portföljen?

Ett år efter lanseringen gör jag min egen tolkning av förändringarna i Schörling-familjens maktbolag. För enkelhetens skulle har jag inte tagit hänsyn till värdestegringar som varit och hur det skulle påverkat viktningen i Melker-portföljen. Istället görs en omstart av Melker-portföljen inför det kommande året.

Visst ska vi lita på systrarna Schörlings omdöme. Därför ryker Loomis ur den likaviktade portföljen. Istället viktar vi upp vinnarna Nibe och Absolent. För att närma oss originalet går vi emot systrarna och ökar andelen i huvudinnehavet Hexagon. Den nya Melker-portföljen, inspirerad av originalet, rymmer nu sju aktier.  Om den håller måttet även i år återstår att se.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -