Här är de amerikanska aristokraterna

Aktiekrönika De 57 amerikanska utdelningsaristokraterna imponerar med i snitt 43 år av höjda utdelningar. Här finns många bolag som passar in i en långsiktig portfölj tack vare starka ”vallgravar”.

Dividend Aristocrats är ett känt begrepp inom finansbranschen. På svenska brukar vi säga ”utdelningsaristokrater”. Det handlar om amerikanska bolag på S&P 500 som ökat sin utdelning varje år i minst 25 år. Över tid brukar det vara 40-60 bolag som klarar den här höga ribban och i skrivande stund är det 57 bolag. Hela listan finns längst ned.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 15 den 8 april. Läs mer om Börsveckan.

För utdelningsjägare så är den här typen av bolag en våt dröm. Det rör sig dock inte om superhöga direktavkastningar. Snittet på denna lista är 2,6 procent där telekombolaget AT&T toppar med sina 6,5 procent.

Det matchar våra högutdelande telekombolag som Telia och Tele2 men även norska Telenor. Men överlag är det inte så höga tal som sagt. På den svenska börsen går det att hitta betydligt fler bolag med högre siffra än 2,6 procent. För närvarande ger OMXS30, alltså våra svenska storbolag, runt 4,5 procent i direktavkastning i år.

En viktig skillnad är dock utdelningsandelen. I Sverige ligger den i snitt på 65 procent för OMXS30, att jämföra med 47 procent för de amerikanska aristokraterna. Här måste man dock beakta aktieåterköp, som är betydligt vanligare i USA än Sverige och inkluderar man detta så ligger siffrorna klart närmare varandra över en längre tidsserie.  

Även om de amerikanska utdelningsaristokraterna inte ger en hög direktavkastning här och nu så lockar de ändå i en långsiktig portfölj då det rör sig om extremt stabila utdelningsbolag och för en långsiktig investerare är det ränta-på-ränta effekten som ger meravkastning över en längre tidsperiod.

Inte minst med tanke på att utdelningarna alltså höjts konsekvent genom alla år. Även i dåliga tider då börskurserna lyser illrött så har därför utdelningsinvesterarna fått högre utdelningar.  Man ska därför inte enbart stirra sig blind på nuvarande direktavkastningssiffra.

De amerikanska aristokraterna är alltså bolag som ökat sin utdelning varje år sedan åtminstone 1993. Men som framgår av tabellen så har många av dem betydligt fler år på nacken som utdelningshöjare. De som höjt utdelningarna i minst 50 år kallas ”Dividend Kings” och den kungen med flest år av höjningar är det relativt anonyma industrikonglomeratet Dover som har 63 år i rad med höjningar.

 

I medeltal har aristokraterna höjt 43 år i följd. Det är mäkta imponerande, särskilt med tanke på att det är under en period med kallt krig, oljechocker, Asienkris, finanskris, diverse hemska och stora terrordåd och ett par Gulfkrig.

Det krävs förstås en väldigt stark verksamhet för att klara av något sådant. Sannolikt har utdelningsaristokraterna starka konkurrensfördelar, eller ”vallgravar” som Warren Buffett talar om, som gör deras intjäning både stabil och hög över tid.

Det är intressant att notera att många kommer från andra branscher än de som normalt förknippas med hög direktavkastning, som exempelvis telekom, energi och bank. Det är snarare inom konsumentdagligvaror, industriella konglomerat och medicinteknik/läkemedel som man verkar hitta bolag med långsiktigt bestående konkurrensfördelar.

I veckans nummer tar vi en titt på några av aristokraterna, som Coca-Cola och PepsiCo. Men framförallt har vi kikat närmare på bolag med hög vinsttillväxt och hela den listan finns på sidan 19 i detta nummer.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 15 den 8 april. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -