På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Gyllene kors i medicinteknik

Heta Listan Fastigheter ut från listan och medicinteknik kvalar till den lediga platsen. Det är fortsatt bra drag bland listans övriga kandiater.

Heta listans senaste tillskott Indutrade har stigit 8 procent på en vecka. Det får man säga är en lyckad start på vår satsning. I övrigt tuggar listan på men skillnaderna är små mot för en vecka sedan. Därför finns få anledningar att göra några störra förändringar.

Nyfosa har dock inte riktigt levererat sedan intåget på listan. Trenden är intakt och inga varningsklockor ringer. Men på en överfull lista måste någon position strycka på foten för att göra plats åt mer spännande förslag. Därför får Nyfosa lämna, vilket innebär en bokförd minusresultat på 1,5 procent.

För att hushålla Heta Listan med nya förslag håller jag bevakning på potentiella kandidater.  Bevakningslistan har precis som Heta Listan vuxit sig lång, längre än på länge, vilket är en direkt reaktion med den starka börsen. Jag tolkar detta som ett styrketecken för oss som uppskattar trendföljande investeringar. Svårigheten här är att bedöma när nästa rekyl kommer. Eller att helt hinna ut när trenderna kanske slår om – det ske ofta ganska snabbt och under hög volatilitet.

Heta listan

Veckans kandidat har vunnit min uppmärksamhet eftersom aktien uppvisar ett mönster som skulle kunna vara en bottenformation.

Getinge

Trigger: 112,00  Stop loss: 106,40

Medicinteknikbolaget Getinge befinner sig sedan 2013 i en fallande trend och ljuspunkterna har varit få under de senaste fem åren. Nu ser aktien ut att, i alla fall kortsiktigt, stå inför en möjligvändning. Tekniskt har vi i grafen ett ”gyllene kors” (MA50 korsar MA200) och ett potentiellt utbrott om aktien stiger över 112-113 kronor.

En lång rad förvärv innan år 2013 ledde till oreda i Getinge. Den härvan har tagit många år att reda i. Tillråga på detta har bolaget haft problem med amerikanska läkemedelsverket FDA som slagit ned på kvaliten i produkterna. Att komma till rätta med dess anmärkningar har kostat många miljarder kronor.

Ny kvalitetsproblem drabbade Getinge under 2018 och skadeståndsanmälningarna haglade in från USA och Kanada. Nu är invesetarna sannolikt, av rimliga skäll, skotträdda för problemen har avlöst varandra.

Nu annar dock analytikerna i alla fall lite morgonluft. Marginalen slår i golvet under 2018 i deras prognoser. Ett år som slutade med en förlust på knappa en miljard kronor. I kommande år ser analytikerna en svagt stigande rörelsemarginal som 2021letat sig till 12,5 procent.

Prislappen är, med hänsyntaget till branschstabiliteten och konjunkutrokänsligheten, inte särskillt ansträngd. I runda slängar talar vi om p/e 20 på år 2019. Men det det sjunker till p/e 14 år 2021. Det vill säga, om inga nya skandaler drabbar bolaget.

Rapporten från första kvartalet kommer redan den 23 april. Då kan det svänga till mer än vanligt så ta det varsamt med positionsstorleken. Köp aktien om den stiger över 112 kronor och sätt stopp vid 106,40 kronor.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -