Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i ett investmentbolag och en spelutvecklare. Samtidigt är det säljsignal i en läkemedelsaktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckan med en marginell stigning. Indexet har därmed stigit sex av de senaste sju dagarna och pendlar kring trendgolvet i den stigande trendkanalen som nyligen identifierats på medellång sikt. Indexet har även etablerat fullt brott upp vid motståndet runt 594 punkter vilket stärker den tekniska bilden, särskilt i kombination med den positiva volymbalansen. Vidare uppgång är därmed signalerad. Det är nu stöd vid 594 punkter vid eventuella reaktioner tillbaka. Motstånd finns vid 617 punkter.

Investtechs hausseindex står omkring 60 på både kort och lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonter. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 306 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 122. Köpandelen på månadsbasis är därmed 71 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Investmentbolaget Investor B ligger i stigande trendkanaler på både kort- medellång och lång sikt vilket signalerar en ökande optimism bland investerarna. Aktier som befinner sig i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender.

Aktien saknar motstånd och har stöd vid cirka 416 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen är hög på uppgångsdagar och låg på nedgångsdagar. Aktien har även ett högt RSI21-värde på 75 och ett starkt positivt momentum där RSI-kurvan också visar en stigande trend. Dessa tekniska indikatorer understödjer den positiva trendbilden där ytterligare uppgång indikeras. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Spelutvecklaren Stillfront har haft en strålande start på året med en uppgång på över 70 procent där investerare över tid har betalt allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det har resulterat i att aktiekursen ligger i stigande trenderkanaler på både kort- medellång och lång sikt. Enligt våra forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender, så ger stigande trender isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Aktien möter på motstånd vid cirka 272 kronor och vid en rekyl ned så finns stöd vid cirka 174 kronor. En starkt positiv volymbalans och ett högt RSI21-värde på 75 indikerar ett starkt positivt momentum. Ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på högt och lågt RSI.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Läkemedelsbolaget Medivir ligger i en fallande trendkanalen på kort- medellång- och lång sikt. Det är ett resultat av att investerare sålt sig ur aktien till stadigt lägre priser vilket indikerar att intresset för bolaget är avtagande. Bara i år har aktiekursen fallit med över 30 procent. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling för aktier som denna som ligger i en fallande trendkanal.

Medivir saknar stödnivåer och vid en rekyl upp möter aktien på motstånd vid cirka 17.30 kronor på kort sikt och cirka 23.00 kronor på medellång sikt. Aktien har en neutral volymbalans och ett negativt momentum som försvagar aktien. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 4,5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -