Se upp för billig el till inköpspris

Privatekonomi Blir du lovad billigare el till inköpspris gäller det att se upp innan du binder upp dig. Det kan låta bra, men tenderar många gånger att bli en dålig affär.

Häromdagen blev jag uppringd av en telefonförsäljare som ringde från elhandelsbolaget Telinet. Enligt säljaren skulle jag få ett förmånligt erbjudande som gick ut på att köpa el till inköpspris direkt från elbörsen utan påslag. Det skulle ge mig en betydligt lägre elkostnad.

Men faktum är att el till inköpspris många gånger är en dålig affär eftersom en rad fasta avgifter läggs ovanpå inköpspriset, vilket i slutändan kan ge ett dyrare elpris.

Inne på Telinets webbplats finns något som kallas ”inköpspris med pristak”, vilket är samma sak som ett ”el till inköpspris” – avtal. Månadsavgiften är 99 kronor, eller 1 200 kronor per år, vilket enligt Energimarknadsinspektionen är en ovanligt hög månadsavgift.

I praktiken innebär det för en genomsnittlig lägenhetskund ett extra påslag på 47 öre per kilowattimme.

”Många konsumenter tror att el till inköpspris betyder att man inte betalar något påslag, utan bara det som elhandlaren betalar, inget mer. Men det är förstås ingen elhandlare som skänker bort el, de kanske ger en rabatt i början, men sedan tillkommer det nästan alltid fasta årsavgifter eller kostnader för elcertifikat och så vidare”, säger Thomas Björkström, samordnare Energimarknadsinspektionen.

Thomas Björkström

I en stor granskning av elhandlare som erbjuder el till inköpspris som Energimarknadsinspektionen gjort med hjälp av deras jämförelseverktyg elpriskollen, framgår det att de flesta av dem har höga fasta årsavgifter.

Sommaren 2018 fanns det sju elhandlare som erbjöd renodlade avtal om inköpspris; Ale EI, Bixia, Bright Göta Energi, Kungälv Energi, Luleå Energi och Skellefteå Kraft. Telinet är ett av de nya bolag som kvalar in på listan i år.

”När vi får in klagomål från konsumenter så finns det oftast ett samband med information vid köptillfället, till exempel hur priset fastställt. Till en början kan det upplevas som enklare, men månad för månad förändras beloppet på fakturan och man har svårt att följa med och kontrollera beloppet”, säger Thomas Björkström.

I grund och botten är det här en ren marknadsföringsfråga eftersom det inte finns något begrepp som heter ”el till inköpspris”, anser Thomas Björkström. Den uppenbara risken är att det blir missförstånd om det faktiska priset, framförallt vid köp över telefon, eftersom en stor del av prisinformationen utelämnas.  

”Som privatperson är det bästa rådet att teckna elavtalet själv i lugn och ro och då titta efter jämförpriset. De mest nöjda elkonsumenterna är de som gör val själva. Missnöjet är ofta större när man blir uppsökt över telefon, eller i ett köpcenter”, säger Thomas Björkström.

Många av de klagomål som kom in till Konsumentverket förra året, när det gäller el, handlar om vilseledande prisinformation.

Titta efter jämförspris

Innan du ingår ett rörligt avtal bör du kolla upp dess jämförpris, som är till för att du ska kunna jämföra olika elavtal på ett enkelt sätt. Jämförpriset ska visa totalkostnaden per kilowattimme för avtalet.

”Be om information om samtliga priskomponenter och om de varierar över tid, och hur priset beräknas, så att du förstår varför elpriset plötsligt gått upp när du tittar på fakturan, be alltid om jämförpris”, säger Thomas Björkström.

Det finns över hundra olika elhandlare du kan välja mellan, och många av dem erbjuder flera olika elavtal. Priserna varierar stort vilket framgår av tabellen nedan.

Du kan därför ha mycket att vinna på att jämföra priserna, till exempel på Energimarknadsinspektionens oberoende jämförelsesajt Elpriskollen. Där framgår också jämförpriserna.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -