Check Point: Lockande cybersäk-aktie

Aktiekommentar Komplett it-säkerhet under ett paraply lockar kunderna till Check Point Software. Omställningen till saas-modellen dämpar omsättningstillväxten, men långsiktigt är aktien intressant om man vill investera i en renodlad it-säkerhetsleverantör.

Check Point Software slåss mot bolag som Palo Alto Networks och Fortinet om att få leverera it-säkerhet till företagen. Check Point är gammalt i gamet, startat redan 1993 och börsnoterat 1996. Från början var bolaget en specialist på brandväggar men har spunnits vidare till en helhetsleverantör av it-säkerhet.

Bolaget grundades i Israel av Gil Shwed, Shlomo Kramer och Marius Nacht. Men bolaget är noterat på amerikanska Nasdaq och har kontor i San Carlos, Kalifornien. Under fjolåret omsatte Check Point 1,9 miljarder dollar. Hälften av försäljningen sker i Nord- och Sydamerika, strax under 40 procent i Europa och knappt 20 procent i Asien. Börsvärdet är 19,4 miljarder dollar.

Omsättningen har inte vuxit i någon raketfart, under fjolåret ökade omsättningen med 3,3 procent. Tillväxten har i snitt varit 5,6 procent sedan 2016. Till bolagets fördel talar istället höga marginaler, lägre marknadsföringskostnader än konkurrenterna, flera nya, spännande förvärv och en relativt nylanserad säkerhetsplattform Infinity Total Protection.

Infinity är en paas-tjänst som kunderna köper på årsabonnemang. Det ger dem tillgång till hela Check Points produktkatalog. Förhoppningen är att detta ska främja merförsäljningen av nya produkter, och nya abonnemang hos befintliga kunder.

Precis som övriga aktörer ställer Check Point om från en licensbaserad affärsmodell. Närmast all nyförsäljning sker i form av abonnemangstjänster. Kortsiktigt hämmar detta rimligtvis omsättningstillväxten.

Under fjolåret ökade saas-intäkterna med 13 procent, medan licensintäkterna minskade med 6 procent, och omställningen förväntas fortgå under kommande år. Ge det lite tid så får detta bra genomslag.

Det existerar mängder av specialister i smala nischer inom it-säkerhet. Saas-modellen gör trösklarna låga för sådana aktörer. Kunderna vågar satsa på mindre aktörer utan att binda upp sig i stora engångsinvesteringar.

Men risken för kunden med många leverantörer är att det leder till otacksamt extraarbete. För att bygga ett heltäckande skydd måste ett lapptäcke sys av olika lösningar. Dessa måste lira med varandra och det kan vara ett krävande arbetet.

Att använda flera olika leverantörer ökar också risken för att lämna säkerhetsglapp i skarvarna. Programuppdateringar sker inte simultant, och nya versioner av programvara kanske inte lirar med varandra på direkten.

Kunderna som väljer Check Point kan skydda hela sitt it-universum hos en och samma leverantör. Från ändnoderna – mobila enheter och laptops, till molntjänster, fysiska servrar och fasta nätverk.

Dagens it-attacker sker på flera fronter samtidigt. Fienderna är starkare än tidigare och ibland till och med sponsrade av regeringar.

Check Point har hundratals anställda som dagligen arbetar med att hitta nya cyber-hot och skapa skydd i realtid. För att vara först på bollen rör sig teamet i internets mörkaste hörn.

Under fjolåret avslöjades flera allvarliga brister och hot. Den kunskapen spreds sedan direkt i Check Points Threat Community.

Bland annat uppmärksammande teamet allvarliga brister i dataspelet Fortnite. Luckor som gav bedragarna tillgång till spelarnas personliga information och betalningsuppgifter. Sedan fann teamet ett 50-tal brister i Adobes PDF-reader under en utredning som tog 50 dagar.

Check Point avslöjade också det ryska bluff-företaget Dr Shifro. Den ryska affärsidén gick ut på att hjälpa företag vars data kidnappats av så kallad ransomeware. Men i själva verket betalade Dr Shifro bara lösensumman till kidnapparna och skarvade själva rejält emellan.

Genom en rad förvärv har bolaget stärkt sin position inom nischen som kallas Cloud Security. Dome9 är nu fullt integrerat. Och genom att köpa israeliska Force Nock i januari 2019, äger Check Point nu en webbaserad lösning för att skydda API:er med maskininlärning.

Programmet Sandblast säljs till den offentliga sektorn och främst amerikanska skolor som använder så kallade Chrome Books i utbildningen. Sandblast skyddar skolbarnen mot oönskat innehåll.

Digitaliseringen sker i alla branscher och i en rasande fart. Saas-bolagen har exploderat på börsen och leverantörer av CRM, säljstöd och diverse databaser handlas till ohemula värderingar. I det kölvattnet är det inte orimligt att anta bättre tillväxt bland cybersäkerhetsbolagen. Allt annat lika måste investeringarna i it-säkerhet öka i alla branscher som använder molnbaserade lösningar.

Problemet för många investerare, mig inkluderat, är att hitta renodlade och hälsosamt värderad aktör att investera i. Check Point kan dock vara en sådan, även aktien är långt ifrån ett rea-fynd.

Som ett nära renodlat mjukvarubolag har Check Point höga marginaler, bruttomarginalen väntas inom ett par år att stiga över 90 procent. Det kokar sedan ner till en vinstmarginal på 46–47 procent.

Tillväxten på ”top line” imponerar kanske inte vid en första anblick, men i saas-segmentet växer bolaget på i en angenäm takt. Vi talar om en tillväxttakt mellan 10-12,5 procent årligen fram till 2021, enligt Factset.

Det fria kassaflödet per aktie är stadigt stigande i prognoserna, delvis eldas det på av aktieåterköp. I fjol återköpte bolaget 10,3 miljoner aktier. PEG-talet landar kring 2 och p/e-talet svävar kring 20 på årets resultat.

En del av analytikerkåren menar att Check Point varit för försiktiga med marknadsföringen, och därför tappat marknadsandelar mot konkurrenter som varit mer aggressiva. Större satsningar på utrullningen av paas-tjänsten Infinity kan pressa marginalen i kommande år men i gengäld kan tillväxten kanske förbättras.

Migrationsarbetet från licensförsäljning till saas-modellen lär fortsatt stöka till siffrorna. Långsiktigt är detta dock något som bolaget kommer vinna på. Så länge antalet användare ökar.

Kunderna som vunnits över till helhetslösningen kommer förhoppningsvis att känna ett större motstånd inför ett eventuellt leverantörsbyte. Det blir helt enkelt ett för omfattande arbete.

Ytterligare ett problem med investeringar i tekniktunga branscher är att som lekman förstå de faktiska värden som bolagen bidrar med. Den höga verksgraden inom it-säkerhet är en tröskel för oss som försöker förstå, och en utmaning för bolagen som sannolikt behöver bli bättre på att förklara vad de faktiskt pysslar med.

Ett sätt att värdera lösningarna är att titta på vilka kunder bolaget redan har. Till Check Points kundlistan hör bland annat den amerikanska regeringen, en rad universitet och flera multinationella företag.

Läs mer:

Cybersäkerhet - en svår investering?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -