Megadeals och återköp styr kapitalet

Marknadskommentar Storaffärer, aktieåterköp och börsnoteringar. De tre delarna styr ofta vilken väg kapitalet tar på finansmarknaden. Så här är läget just nu.

Jag har tittat närmare på några av de mest intressanta och bland de mest betydelsefulla för att försöka förstå kommande kapitalflöden. Det är konsult- och revisionsbolaget EY:s globala IPO-rapport som innehåller all världens börsintroduktioner, Trimtabs statistik över amerikanska aktieåterköp och slutligen Mergermarkets globala M&A-rapport som ger en bild över alla företagsaffärer inom uppköp och sammanslagningar.

Man kan se det som nytt kapital kommer till finansmarknaden i form av utdelningar och aktieåterköp. Ett annat stabilt kapitalflöde är bolagsuppköp, även kallat M&A.  När M&A och uppköpsaktiviteten på världens börser är hög, så genererar det nytt kapital som oftast ska återinvesteras i andra bolag noterade på börsen. Inte sällan så sker det i ett bolag inom samma sektor.

IPO-marknaden – börsintroduktioner - brukar däremot dränera kapital från marknaden, då en fondförvaltare oftast måsta sälja i andra innehav för att ta en position i ett ny introducerat bolag. Fast å andra sidan om en börsintroduktion är lyckad skapar den mervärde och det brukar vara en bra temperaturmätare när aktiviteten är hög speglar det en hög riskvilja. IPO-marknaden är den klart minsta marknaden mätt i kapital och dränerar i slutändan bara några få procent av det nettoinflöde som de två övriga skapar.

Efter en tydlig topp första halvåret i fjol har den globala M&A-aktiviteten minskat, det visar första kvartalets siffror. Totalt gjordes det affärer för 801 miljarder dollar, vilket motsvarar en minskning med 15 procent. Det är den första nedgången på fem år. Och avsaknaden av riktigt stora ”Mega deals” (affärer över 10 miljarder dollar) anses vara en anledning till minskningen. I år har det genomförts nio sådana mot 14 i fjol.

Att de stora affärerna har uteblivit i allt större grad under inledningen på året beror på flera faktorer. Volatiliteten har ökat på finansmarknaden. Det är fortsatta geopolitiska spänningar mellan USA och Kina. I Europa där minskning var större (minus 20 procent) hänvisar företagsledare till osäkerheten i Brexitfrågan.

Även kinesiska uppköp av europeiska bolag sjönk till den lägsta nivån sedan 2013. Marknaden räknar med ett minskat affärsflöde från Kina till Europa, då man tror att EU kommer att inrätta en ny enhet för utländsk direktinvestering med tydliga ramar för att skydda europeiska strategiska sektorer.

USA har förankrat sig som den största platsen för mega deals under det första kvartalet. Totalt står de amerikanska affärerna för drygt hälften av det globala transaktionsvärdet. Det har bara hänt tre gånger sedan 2007 att USA står för minsta hälften av alla affärer. Årets största affär hittills är läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibbs bud på cancerforskningsbolaget Celgene värt hela 89,5 miljarder dollar.

Det visar på att det är fortsatt aptit för uppköp inom läkemedels- och biotekniksektorn. Stora läkemedelsföretagens intresse för tydligt definierade nischaktörer inom specialområden som exempelvis cancer spås fortsätta öka.

Men den stora trenden bland de amerikanska uppköpen är teknikaffärer. Den snabba tillväxten av globala online- och kortbetalningsbolag driver på en tydlig konvergens mellan betalningsbolag och finansiella mjukvaruföretag. Två av de fem största affärerna i år är precis den typen av affärer. Fidelity National Information Services förvärvade Worldpay för 42,6 miljarder dollar i mars i årets tredje största affär.

Den Winston-Salem/North Carolina-baserade banken BB & T la ett bud på den Atlanta-baserade SunTrust Bank i februari. Genom det kommer USA:s sjätte största banken att skapas, något som flera på marknaden kommer att utlösa ytterligare M&A-aktivitet inom banksektorn i USA.

Det enda icke amerikanska uppköpet bland de fem största står Saudiarabiens jätteoljebolag Aramco för. Aramco förvärvade 70 procent av Saudi Basic Industries Corporation (Sabic) för drygt 70 miljarder dollar, årets nästa största globala affär. Genom affären med Sabic diversifierar sig Aramco mot kemi, gödsel och polymera plaster. Alltså mindre oljeberoende i en värld där elektrifieringen går snabbare än någonsin.

PE-företagen fortsätter att leta efter investeringar att sätta sina rekordstora kassor i arbete. Efter fyra år års starka tillväxt av utköpsaffärer bjöd det senaste kvartalet på en liten minskning i totalt värde men stor minskning i antal affärer.

Men det är tydligt att det sannolikt finns ett uppdämt behov av M&A-affärer, när ett handelsavtal mellan Kina och USA är på plats i kombination med ett tydligt Brexit-avtal. Ett uppdämt behov som kommer att skapa stora kapitalflöden som kan lyfta börserna. Och något som även kommer att gynna Stockholmsbörsens bolag som prissätts i den billiga svenska kronan när den globala affärspulsen stiger.

Utdelningssäsongen står nu för dörren på Stockholmsbörsen. Trots att direktavkastningen ser ut att minska marginellt så kommer det att bli rekordutdelning. Uppskattningar om utdelningar och några inlösen gör att den total beloppet landar norr om 220 miljarder kronor. Ett stort kapital som sannolikt letar tillbaka till Stockholmsbörsen.

På den amerikanska aktiemarknaden ser de viktiga aktieåterköpen ut att stanna på en fortsatt hög nivå. Enligt amerikanska flödesrapportbolaget Trimtabs så var återköpen under det första kvartalet hela 213 miljarder dollar. En liten nedgång från motsvarande kvartal i fjol som var historiskt högt. Men hela fem av de senaste åtta kvartalen har amerikanska återköp varit över 200 miljarder dollar.

Olje- och energibolaget Chevron har genomfört kvartalets största återköp på 25 miljarder dollar. Järnvägsbolaget Union Pacific Road som grundades av Abraham Lincoln redan 1862 har genomfört återköp för 22,6 miljarder dollar. (Bolagets huvudkontor är i Omaha, Nebraska där Warren Buffett har sitt investmentbolags huvudkontor men valt att investera i värsta järnvägskonkurrenten BNSF Railway Company.)

Det är inte bara mogna värdebolag som gör stora återköp. IT-säkerhetsbolaget Cisco återfinns som tredje största bolag med återköp på 15 miljarder dollar. Men det som är extra intressant är att de senaste åren varit det andra kvartalet som brukar innehålla mest återköp. Med det i bakhuvudet så finns det sannolikt mer krut i form av återköp som kommer att leta sig till aktiemarknaden under det andra kvartalet.

Sist men inte minst så har aktiviteten på den globala IPO-marknaden minskat under årets första kvartal. Enligt rapporten EY Global IPO Update för det första kvartalet minskade den globala börsintroduktionsmarknaden med hela 41 procent mätt i värde som omfattade 13,1 miljarder kronor. Och inte minst i Norden har årets första kvartal bjudit på väldigt få börsintroduktioner.

Det finns ännu inget handelsavtal på plats, och oron över vad som händer i Brexit-förhandlingarna anses skapa osäkerhet, något som dämpar investerarnas vilja att handla börsintroduktioner.

De hetaste sektorerna var teknikbolag, hälsovårdsbolag och industrisektorerna. Det teknikbolag som var populärast tog in 2,1 miljarder dollar, vilket motsvarar 16 procent av allt IPO-kapital.

Den stora boven till värdetappet under första kvartalet var USA. Här minskade aktiviteten hela 83 procent till ett värde på 3,3 miljarder dollar. Den stora nedgången beror på nästan total frånvaro av utländska bolagsnoteringar på de amerikanska börserna i år.

Den enda region som hade en hyggligt bra IPO-aktivitet var Stilla Havsasien. Här minskade värdet på börsintroduktionerna med 30 procent, vilket var mindre än snittet. Aktiviteten på Hongkong-börsen har varit dominerande och står för 63 procent av regionens transaktioner och 64 procent av hela det globala värdet. Total var åtta av de tio största IPO-transaktionerna i regionen.

Många aktörer på finansmarknaden räknar med att den globala IPO-aktiviteten kommer att öka under året. När man förhoppningsvis hittar lösningar på handelsavtalet såväl som Brexitfrågan. Så även här finns de ett uppdämt behov av kommande affärer.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -