Avgörande makro väntas på onsdag

Makrokommentar Riskaptiten har fått ett lyft i inledningen av april. Nu väntar en vecka med flera tunga besked som lär sätta rejäl prägel på börshumöret framöver.

Aprilbörsen har fått en lysande start och den svenska börsen steg med 3,6 procent under veckan som gick. Även i övrigt är det mest uppåt med en börsuppgång på 2,1 procent i USA och 2,4 procent i Europa (Stoxx600 Europe).

Det är en blandning av bättre konjunktursignaler från USA och Kina, tal om framsteg i handelsförhandlingarna mellan de bägge länderna samt signaler om att Brexit-förhandlingarna, trots allt, rörde sig framåt som bidrog till den starka inledningen på april.

Bättre konjunktursignaler har också dragit upp räntenivåerna något. Bland annat orkar den tyska tioåringen åter upp till nollstrecket, trots svaga industriindikatorer i EMU-området. De amerikanska räntorna vände dock åter ner efter ett överraskande svagt löneutfall i mars.

Oljepriset har också rört sig uppåt och har nu åter passerat 70-dollarsnivån per fat (Brent). Här är det lite dystrare faktorer som står bakom uppgången. Produktionsneddragningar från OPEC och Ryssland har nu fått stöd från en eskalerande konflikt i Libyen som riskerar att begränsa utbudet ytterligare.

Veckan som kommer blir också en riktig tungviktare på makroområdet.

Onsdagen blir en riktig höjdpunkt för makronördar med svensk vårbudget, EU-toppmöte, räntebesked från ECB och penningpolitiskt protokoll från Federal Reserve.

Vårbudgeten väntas visserligen innehålla ganska små satsningar men ändå visa något om hur samarbetet mellan regeringen och C samt L kan komma att utvecklas.

Som läget ser ut just nu väntas den brittiske premiärministern begära att Brexit-datumet skjuts fram till någon gång mot slutet av juni. EU lär dock ställa krav på britterna att visa på en framkomlig väg framåt, och frågan är om Theresa May kan lyckas med detta. Förhandlingarna med Labour lär intensifieras i inledningen av veckan.

ECB lämnar räntebesked men på marknaden tror man att det är för tidigt för banken att presentera nya åtgärder. Därför blir det också stort fokus på vad ECB-chefen Mario Draghi säger om det ekonomiska läget och de svaga konjunktursignalerna i industrin. Det ska heller inte helt uteslutas att det kan flaggas för någon form av stimulanser även om de inte lär introduceras i närtid.

När det gäller den amerikanska centralbankens penningpolitiska protokoll ligger fokus främst på vad ledamöterna i räntekommittén har att säga om obligationsportföljens storlek och om möjligheterna att sänka räntan. På marknaden har man ju redan prisat in en räntesänkning, även om sannolikheteten för detta sjunkit efter den senaste statistiken.

På torsdag publiceras den svenska inflationssiffrorna för mars. Det mesta talar för att inflationen dämpas ytterligare och hamnar en rejält bit under Riksbankens prognoser. Ett lågt utfall lär sätta förnyad press på kronan. 

Fredagens kinesiska siffror över utrikeshandeln kan också bli en liten rysare för marknaden. Lite mer hoppingivande signaler kring kinesisk tillväxt har fått investerarna på gott humör och nu gäller det att fredagens siffror ger lite ytterligare stöd. Annars riskerar det att bli en tung dag på börsen.

 

Måndag

Intressanta hårda data över export i Tyskland och industrisiffror i Sverige. När det gäller Tyskland har det ju kommit en del oroande signaler från industrin i inledningen av året och nu får vi se om det redan hunnit slå mot exporten. Svenska siffror över industriproduktion och orderingång lär väl bekräfta en viss dämpning i aktiviteten.

 

Tisdag

Internationella valutafonden (IMF) publicerar en färsk prognos för världsekonomin. Det är väl ingen vild gissning att IMF tvingas till en ny nedjustering av prognoserna för 2019 men man lär samtidigt försöka tonar ner hotet om en djupare konjunkturnedgång. Frågan är också vilka faror för ekonomin de kommer att lyfta fram som de största hoten.

 

Onsdag

Den svenska regeringen plus C och L presenterar sin vårbudget. Vi räknar inte med några kioskvältare men blir gärna överraskade. Annars fullt fokus mot det extrainsatta EU-toppmötet som lär bli tvingade att diskutera en förlängning av det brittiska EU-utträdet. I alla fall som läget ser ut just nu. ECB lämnar räntebesked och nya mjuka toner är att vänta, men ännu inga konkreta åtgärder. Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll.

 

Torsdag

Svenska inflationssiffror för mars. Väntat är att inflationen ska dämpas ytterligare åter hamna en bra bit under Riksbankens egna prognoser. Ett utfall under analytikernas prognoser, vilket inte är helt osannolikt, torde betyda att en räntehöjning definitivt kan strykas samt att kronan åter börjar tappa.

 

Fredag

Viktiga kinesiska siffror över utrikeshandeln publiceras någon gång under natten mot fredag. Eftersom januari- och februarisiffrorna påverkats starkt av det kinesiska nyåret blir det här den första, riktiga värdemätaren på hur det egentligen står till med den kinesiska utrikeshandeln. Kan bli stora reaktioner på börserna beroende på vilken riktning siffrorna visar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -