USA-statistiken trollar bort börshot

Makrokommentar Amerikanska sysselsättningssiffror visar på fortsatt god tillväxt i amerikansk ekonomi samtidigt som dämpade löneökningar ger den amerikanska centralbanken fortsatt handlingsutrymme.

Det mesta borde varit mumma för marknaden när amerikanska sysselsättningsdata för mars publiceras. Sysselsättningen rekylerade upp efter den svaga februarisiffran, arbetslösheten låg kvar på låga 3,8 procent medan löneökningarna dämpades till 3,2 procent i årstakt.

Vår tolkning av det här är att amerikanska ekonomi fortsätter att växa i en sund takt och att arbetsmarknaden fortfarande förmår fylla det mesta av behoven. Dämpade löneökningar efter februari månads 3,4 procent gör också att en amerikansk räntesänkning, någonstans vid horisonten, fortfarande ändå finns i spel.

Antalet nya jobb steg i mars med 196 000, vilket var en rejäl rekyl uppåt efter 20 000 i februari (numera uppreviderad till 33 000), och en bit över analytikernas förväntningar om en uppgång med 180 000. Visserligen inte lika högt som snittet på 223 000 per månad under 2018, men sett till att vi nu befinner oss ganska långt in i konjunkturcykeln, ändå en anständig siffra.

Det enda riktiga smolket i bägaren är att sysselsättningen inom industrin minskar med 6 000 personer. Det ligger dessutom lite i linjen med synen att den globala industrikonjunkturen är på väg att svalna av.

Samtidigt ligger arbetslösheten kvar på låga 3,8 procent. För att undvika förvirringen över att arbetslösheten inte sjunker när sysselsättningen stiger bör nämnas att sysselsättningssiffran kommer från en företagsundersökning medan arbetslöshetssiffran kommer från en hushållsundersökning. Så det kan ibland bli lite udda resultat från de bägge undersökningarna.

Arbetslösheten ligger därmed kvar en bit under vad Federal Reserve bedömer är en hållbar, långsiktig nivå i förhållande till inflationen men så länge det inte tar sig uttryck i allt snabbare löneökningar är det egentligen inget stort problem.

I mars sjönk löneökningstakten från 3,4 procent i februari till 3,2 procent i mars. Så även om löneökningarna visat ganska tydliga tecken på en trend så var marsutfallet ändå en lättnad. Ännu inget hot mot lugnare ränteutveckling från löneökningarna.

marknaden är reaktionerna små.

Börsen studsade upp i samband med att siffrorna publicerade men har sedan fallit tillbaka. Dollarn försvagade initialt mot euron men har återhämtat sig och på räntemarknaden är rörelserna överlag små.

En förklaring till små, initiala marknadsrörelser är att utfallen hamnade nära förväntningarna. På lite längre sikt betyder det här sannolikt att några kortsiktiga hot mot börsen kan strykas. Det gäller styrkan i amerikansk ekonomi och risken för att lönerna skulle börja dra iväg på ett mer dramatiskt sätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -