Aktien att köpa på nedgång och hålla i

Aktiekommentar Svinnet och ineffektiviteten i byggbranschen är enorm. Tyska mjukvarubolaget Nemetscheks program effektiviserar bygg- och anläggningsbranschen, minskar kostnaderna och utsläppen.

Nemetschek Group digitaliserar byggbranschen. Nemetschek Group är en av de absolut största spelarna globalt inom AEC-marknaden  (Architecture, Engineering, Construction) .

Med Nemetscheks mjukvara kan arkitekter, ingenjörer, byggföretag och förvaltare samarbeta och planera effektivare och hållbarare.

Den globala byggmarknaden omsätter runt 3,5 triljoner dollar. Många bygg- och infrastrukturprojekt skulle kunna bli mycket effektivare.

Globalt kasseras 10 procent av allt byggmaterial, 30 procent av allt byggjobb måste göras om, 40 procent av alla byggprojekt går över budget, 40 procent av byggarbetarnas tid på byggena är improduktiva och 90 procent av alla byggprojekt är försenade.

Anledningen till dessa problem är oftast dålig kommunikation, dålig planering och dåligt samarbete.

Med Nemetscheks mjukvaruprogram går det enligt bolaget att sänka kostnaderna med upp till 33 procent, minska tidsåtgången och reducera utsläppen av växthusgaser med upp till 50 procent.

Nemetschek Group består av 16 olika varumärken. Varje märke är världsledande inom sitt område. Nio av märkena finns inom design och arkitektur. Här året finns varumärkena; GRAPHISOFT, dRofus, Allplan, Vectorworks, Precasti, Data Design System, SCiA, Irisa och Frilo Software.

Inom byggsegmentet heter varumärkena; Nevaris, Bluebeam, Solibri och SDS/2. När det gäller fastighetsmanagering heter varumärkena Crem Solutions och MCS Solutions.

Nemetschek äger även ett bolag som sysslar med media- och underhållning under varumärket Maxon.

Drygt 60 procent av omsättningen kommer från arkitektprogammen. Runt 30 procent från byggkonstruktionsdelen. Runt 70 procent av intäkterna genereras utanför Tyskland.

Bolaget är än så länge det enda mjukvarubolag i världen med program som spänner över hela livscykeln för ett bygge.

Med Nemetscheks mjukvara kan byggbolag arbeta mer industriellt och få ett bättre flöde i processen. Nemetschek använder den öppna standarden BIM.

Totalt har Nemetschek 5 miljoner kunder i över 140 länder.

Företaget grundades av byggingenjören och professorn Georg Nemetschek 1963. Bolaget med huvudkontor i München har drygt 2500 anställda.


Georg Nemetschek.

Bolaget var ett av de första i branschen som började använda mjukvaruprogram inom byggbranschen. Redan 1977 lanserade bolaget programmet Statik 97/77.

Sedan 1999 har företaget varit noterat på börsen i Frankfurt på listorna the MDAX och TecDAX. Marknadsvärdet är 5,8 miljarder euro.

2018 blev ännu ett rekordår för Nemetschek. Det var det nionde året i rad med stigande omsättning.

2018 var omsättningen 461,3 miljoner euro, vilket är en ökning med 16,6 procent jämfört med 2017. EBITDA för 2018 blev 121,3 miljoner euro, vilket var en ökning med 12,3 procent jämfört med förra året.

Det som framför allt drev omsättningsökningen under 2018 var utlandssatsningarna. Särskilt bra går verksamheten i Nordamerika. Nordamerika stod för över 30 procent av den totala omsättningen och regionen är den snabbast växande för Nemetschek.

Ebitda-marginalen för 2018 blev 26,3%.

Under 2019 förväntar sig bolaget ännu ett rekordår. Omsättningen förväntas landa runt 540–550 miljoner euro, motsvarande en tillväxt på 17%-19%.

Ebitda-marginalen väntas landa på mellan 25%-27%.

Vinsten per aktie för 2018 blev 1,99 euro. För 2019 spås en vinst per aktie på 2,38 euro.

Hittills i år är aktien upp hela 59 procent. För innevarande år handlas bolaget till ett p/e-tal på 64 och PEG-talet som visar hur den framtida tillväxten värderas är uppe över 4, vilket också är högt.

2019 höjde Nemetschek utdelningen för sjätte året i rad. I år betalar bolaget 0,81 euro per aktie. Det ger en direktavkastning på 0,5 procent på nuvarande aktiekurs.  

Företaget planerar också en aktiesplitt på 1:3.  

Det som ska driva tillväxten under de kommande åren är bygg- och infrastrukturinvesteringar i stort. Världsbefolkningen kommer att öka med 2,5 miljarder under de kommande 30 åren samtidigt kommer de allra flesta människor att bo i städer.

Människor tillbringar i genomsnitt 20 timmar per dygn inomhus i byggnader.

Sektorn är mycket intressant. Bolaget är också mycket intressant och det finns stort behov av Nemetscheks program, men aktien är mer än fullvärderad på ett års sikt.

Det här är dock ett bolag som kommer att fortsätta växa kraftigt och aktien ska man plocka upp så fort marknaderna blir lite svagare igen och sedan hålla hårt i.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -