Lättare hitta hållbara PPM-fonder

Privatekonomi Intresset för hållbara fonder ökar, men det är inte helt enkelt att veta vad som är hållbart. Regeringen och Pensionsmyndigheten storsatsar därför på att göra det enklare för spararna att hitta rätt.

Intresset för att spara i hållbara fonder blir allt större, faktum är att var tredje person i Sverige har valt att spara i en fond med hållbar inriktning enligt en färsk undersökning av Fondbolagens Förening.

Det främsta skälet till att man väljer en hållbar fond är att man vill exkludera placeringar i en viss typ av bransch eller bolag.

Regeringen har tagit till sig hållbarhetstrenden och gav för cirka ett år sedan Pensionsmyndigheten i uppdrag att göra det enklare för spararna att hitta hållbara PPM-fonder.

”Grunden är från vår sida att skapa ett tryggt fondtorg för spararna, och då är en viktig del att öka kraven på hållbarhet. Allt fler vill ha koll på hur pengarna investeras, man vill kunna välja bort utan att vara en fondexpert”, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister.

Annika Strandhäll

Uppdraget har lett till att Pensionsmyndigheten nyligen lanserat flera funktioner på sin webbplats för att underlätta för sparare att göra hållbara fondval.

”Allt fler sparare inkluderar hållbarhet som en viktig variabel, förutom risk och avkastning, i sina investeringsbeslut. Det visar inte minst Fondbolagens Förenings senaste undersökning”, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg. 

Erik Fransson

Bland annat inför myndigheten nu en märkning av koldioxidrisk och möjlighet att filtrera bort fonder som investerar i vissa verksamheter som anses vara oetiska.

Filtreringen görs genom att klicka i ”Visa fler filter” när du är inloggad på din sida på PPM-fondtorget. Då får du dels fram alternativet hållbarhetsfonder och dels hållbara fonder som du får fram genom att välja bort vissa produkter och tjänster.

Skillnad mellan hållbarhetsfonder och hållbara fonder

Gustav Sjöholm, sparekonom Fondbolagens Förening är positiv till Pensionsmyndighetens insats att förenkla för spararna att hitta hållbart, men höjer samtidigt ett varningens finger.

”I takt med att intresset att spara hållbart växer, så är det bra att Pensionsmyndigheten strävar efter att förenkla och underlätta för spararen att göra informerade fondval. Dock är det viktigt att komma ihåg att hållbarhet fortfarande är odefinierat, och i väntan på att EU harmoniserar begreppen inom hållbarhetsområdet så kan skillnader förekomma.”

Gustav Sjöholm

Värt att beakta är skillnaden mellan benämningen hållbarhetsfonder och hållbara fonder.

”Det är inte helt enkelt för fondspararen att hitta rätt i hållbarhetsdjungeln. Många begrepp och få definitioner. En tumregel kan vara att fundera på hur man vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling, där en central del är att antingen välja bort eller välja in vissa typer av bolag och branscher.”  

När man väljer att visa enbart hållbarhetsfonder hos Pensionsmyndigheten dyker cirka 20 fonder upp.

Detta är fonder som följer kriterier av Etiska nämnden för fondmarknadsföring. Fonden ska också ha svarat ja på frågan om hållbarhet är avgörande vid fondens val av bolag. Dessutom ska fonden uppfylla koldioxidindikatorn låg C02-risk.

När det gäller hållbara fonder så handlar det istället om fonder som utesluter investeringar inom ett eller upp till tolv områden.

Inne på din sida på fondtorget under ”Filter” finns en rullgardinsmeny som heter ”Oönskade produkter och tjänster” där du får fram flera olika val, exempelvis ”Klusterbomber, personminor”, ”Kärnvapen” och ”Tobak och alkohol”.

Om man till exempel väljer bort ”Klusterbomber och personminor” så resulterar det i 438 fonder. Om vi väljer bort ”Genetiskt modifierade organismer” får vi 19 träffar.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -