Därför väntar fler uppköp på börsen

Fond Nu blir det fler uppköpsbud på börsen samtidigt som digitaliseringstemat är fortsatt intakt. Det säger småbolagsfondförvaltaren Angelica Hanson på AMF till Placera.

Digitaliseringen, automatiseringen, elektrifieringen, infrastruktur och den åldrande befolkningen är huvudteman i AMF Småbolagsfond.

På tio år har AMF Småbolagsfond gett 6,5 gånger pengarna. Det placerar fonden i toppen bland svenska småbolagsfonder. Samtidigt är det den i särklass billigaste aktivt förvaltade svenska småbolagsfonden.

Angelica Hanson har förvaltat fonden sedan 2006. Hon har en gedigen finansmarknadsbakgrund med över 30 år i branschen.


Angelica Hanson.


Det förvaltade
kapitalet uppgår till 7,5 miljarder kronor. I år har fonden gått upp 18,8 procent. Trots uppgången är makrosituationen fortsatt osäker.

"Det har varit stökigt de senaste månaderna, positiva signaler ena dagen och negativa dagen efter. Nu har räntorna fallit tillbaka och investeringsstödjande åtgärder kan sättas in, men en del känns redan inprisat i aktiekurserna”, säger Angelica Hanson.

”Jag väljer dels att dels satsa på aktier som har trenden med sig. Jag tänker då till exempel på konsultbolaget Sweco inom infrastruktur som genom Grontmijförvärvet blivit en stor europeisk spelare. Ifall Tyskland väljer att stimulera sin ekonomi inom infrastruktur vore det väldigt positivt för Sweco.”

En annan trend som Angelica Hanson ser är den ”uttjatade” digitaliseringen och elektrifieringen av samhället.
”Det sker väldigt drastiska förändringar i bolagens affärsmodeller. Nya digitala lösningar, nya aktörer och kundbeteenden ställer krav på helt ny kunskap. Här känns fortsatt IT-konsulter som en het bransch. Bolagsledningarna är ganska okunniga, vilket gör att konsulterna får mycket utrymme och kan höja priserna.”

5 största innehaven i fonden  

Aktie

%
NIBE Industrier AB B 3,5
Svenska Cellulosa AB.. 3,3
Fastighets AB Balder.. 2,6
Castellum AB 2,6
Elekta AB B 2,5
   
Källa: Morningstar  


Några av hennes
aktieval inom den sektorn är Hiq, Addnode och Avensia.

En annan intressant sektorn är hälsovård. Här faller valet på Sectra, Cellavision, Arjo och Medicover.
”Fler av dessa stöds av digitaliseringen och användandet av Big Data som analysverktyg för mer precisa medicinska prognoser som lätt kan delas av andra.”

Ytterligare en trend är ökad trafiksäkerhet och på sikt självkörande bilar.
”Här tycker jag Smart Eye, med eye-tracking smarta kameror, är ett spännande innehav. Övervakning av föraren kommer att bli lika vanligt som säkerhetsbälte och krockkuddar. I framtiden kommer det att vara självklart att bilen varnar och åtgärdar när föraren inte har kontroll. Smart Eye har kontrakt med sex stora bilföretag.”

En annan intressant aktie är enligt Angelica Hanson nyligen avknoppade NENT med Viaplay som utgör cirka 20 procent av försäljningen.

”Aktien skulle kunna vara ett uppköpsobjekt för både Telenor och Tele2. Tillväxten och kassaflödet är starka. I dagsläget prenumererar ungefär 10 procent av hushållen i Norden på Viaplay, totalt OTT-penetration i Norden är 45 procent men IHS Market spår att denna penetration inom ett antal år är uppe i hela 95 procent. NENT har dock gått bra sedan avknoppningen från MTG.”

Hur ser du på konjunkturen?
”Här blir man lite schizofren, å ena sidan ser det onekligen lite svajigt ut med inbromsad tillväxt framförallt i Europa och Kina. USA ser fortsatt starkt ut men där kommer effekten av skattesänkningarna att klinga av och den starka dollarn försämrar det internationella konkurrensläget för amerikanska bolag. Den starka dollar gynnar ju våra exportföretag men där ser man ett klart försämrat läge för den tyska industrin som ju är Sveriges största exportland.”

”Dessutom påverkas Tyskland och övriga Europa av Kinas inbromsning.  Det är ett avvaktande läge med tanke på både Brexit och handelskriget USA/Kina. Det har i sin tur fått Centralbankerna, både Fed och ECB att lämna låga räntorna oförändrade.” 

Vad tror du om rapporterna för första kvartalet?
”Rapporterna för första kvartalet kommer att gynnas av att svenska kronan varit så svag. Rapporterna kommer sannolikt att vara helt ok. Frågan är då vad företagsledningarna vågar säga om framtiden.”

I AMF Småbolagsfond finns drygt hundra bolag.
”Det brukar vara en fördel att vara med på ett hörn i många bolag. Då vet jag att jag kan vara med när de får ordrar och behöver få in mer kapital.

När det gäller biotechbolagen är riskspridning särskilt viktig.
”I biotechaktierna har man ingen vetskap om vilka som kommer att lyckas eller misslyckas. Här väljer jag att ha ett kluster av bolag. Jag har också gått in i riktigt små bolag som Smart Eye och Sivers IMA.”

Framöver tror Angelica Hanson att vi kommer att få se bud på fler svenska bolag.

”I det här klimatet tror jag att det kommer att bli en del bud. Det är också en anledning till att ha lite fler innehav i portföljen. Det är lite märkligt att vi inte sett fler bud på svenska småbolag med tanke på den svaga svenska kronan. I många småbolag är det tvärtom så att det är utlänningarna som sålt ganska kraftigt. Jag tror det som ligger bakom är att det varit turbulent på makrosidan och då har större aktörer bestämt att de inte ska ha några aktier på perifera marknader. De är också väldigt klantiga när de säljer. De bara vräker ut aktier till vilket pris som helst.”

Hur påverkar det osäkra läget din fondportfölj?
”Det gäller att spela lite säkert med en blandad portfölj som också får innehålla en del spännande tillväxtbolag. Jag håller kassaandelen lite högre än vanligt ifall marknaden blir lite hängig efter utdelningar i väntan på rapporterna med troligtvis ganska försiktiga framåtblickande kommentarer. Det kan skapa tillfällen.”

Finns det någon fördel med att investera i mindre bolag jämfört med större bolag?
”Komplexiteten i bolagen är oftast enklare och mer lättöverskådlig. De anställda känner sig mer hängivna sitt företag och företagsledningen. Man ser lättare effekterna av sitt eget bidrag till organisationen och kan växa med den. Dessutom är företagsledningen ofta storägare så att ägare och aktieägarna har samma intresse. En trend har ju också varit att dela upp de större bolagen i mindre enheter för bättre fokusering och visibilitet.”

”Många vetenskapliga undersökningar visar lite förvånande att sett över en längre tidsperiod är det faktiskt mindre risk i att äga aktier i små - och medelstora företag än i de större. Tvärtemot vad man kanske spontant tror, men en stor del av förklaringen ligger i att de mindre måste sköta sig det vill säga de har inte råd att schabbla bort någon del av verksamheten”, säger Angelica Hanson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -