Årets bästa fonder världen runt

Fondkommentar Årets globala börsuppgång har varit bred och stor. Vi hittar i princip alla stora börser på plus. Placera har listat årets vinnarfonder och det är inte USA-fonder som avkastat bäst, utan ett land som hade ett katastrofalt fjolår.

Grunden till årets starka inledning lades på juldagen. Uppgången har varit betydande och mycket kapital har letat sig tillbaka till världens aktiemarknader. En uppgång som har förstärkts av flera faktorer.

Den svenska kronans fortsatta kräftgång har gjort att vi i huvudsak hittar fonder med utländska investeringar i portföljen på vinnarlistan. Den amerikanska dollarn har stärkt med 5 procent mot kronan sedan årsskiftet. Då kostade en amerikansk dollar 8,86 kr mot 9,33 kr vid kvartalets utgång. Det har gett utländska dollartillgångar en extra turboboost vid omräkningen till kronor.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud. Listan över de 15 bästa fonderna i år är imponerande. Avkastningen spänner från knappt 29 procent till dryga 40 procent, vilket är riktigt mycket med tanke på att mätperioden bara sträcker sig ett kvartal.

Listan är överraskande Kina-tung. Hela elva av fonderna har Kina eller Kina med grannländerna Taiwan, Sydkorea och Hongkong som investeringsmandat. Vi hittar två globala teknikfonder, en amerikansk fond som investerar i medelstora bolag och en aktivt förvaltad global läkemedelsfond med fokus på små- och medelstora innovativa bolag.

De fem bästa fonderna investerar alla i Kina och de två högst presterande fonderna har siktat in sig på Kinesiska A-aktier. Kinesiska A-aktier utgörs av drygt 3 600 företag noterade på Shanghai- och Shenzhenbörserna som tillsammans utgör världen näst största aktiemarknad efter den amerikanska.

Till skillnad från många andra tillväxtmarknader har den kinesiska A-aktiemarknaden en väldigt liten andel utländskt ägande – för närvarande står utländska ägare för runt två procent av ägandet. En aktiemarknad som är överrepresenterad av privata kinesiska investerare, som från tid till annan ger stora kortsiktiga rörelser. Men nu ökar andelen utländsk institutionskapital och det spås kortsiktigt stiga till 10 procent drivet av ökad inkluderingstakt av kinesiska A-aktier i flera internationella aktieindex.

Och i år uppskattar marknaden indexberäknaren MSCI:s beslut att skynda på inkluderingen av kinesiska A-aktier vilket skapat runt 20 miljarder dollar i nya nettoinflöden från utländska investerare. Något som sannolikt hjälp till att lyfta de två vinnarfondernas avkastning under det första kvartalet.

Vi hittar Allianz China A Shares med högst avkastning. Fonden har avkastat hela 40 procent sedan årsskiftet. Det är en koncentrerad fond med runt 50 innehav. De tio största innehaven väger runt en tredjedel i fonden och fonden avviker mycket från index. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai. Med en fokus på finansbolag och industribolag.

Till fondens bästa bidrag hör två Shenzhen-noterade bolag. Dryck- och alkoholtillverkaren Wuliangye Yibin som rusat knappt 90 procent. Och det högteknologiska bolaget Luxshare Precision som avkastat närmare 80 procent sedan årsskiftet.

Wuliangye Yibin

Det svenska fondbolaget East Capital har vinnarlistans andra kinesiska A-shares fond. Fonden East Capital China A-Shares A USD har stigit med drygt 38 procent.  Även här är det fokus på direktinvesteringar i inhemska kinesiska A-aktier.

Fonden investerar i ett brett spektrum av sektorer och bolag med fokus på strukturell tillväxt som drivs av en växande medelklass och förändring av ekonomin. Fondens investeringsprocess integrerar och följer ESG-faktorer, med särskilt fokus på bolagsstyrningsstandarder.

Investeringsstilen bygger på ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och aktivt urval av aktier för att kombinera tillväxt med värde. Totalt har fonden en koncentrerad portfölj med 33 investeringar. Vi hittar den kinesiska försäkringsjätten Ping An Insurance som största innehav i båda fonderna. Ping An har en 40-procentig uppgång sedan årsskiftet och är fondens bästa bidragsgivare i år. 

Först på sjätte plats med en avkastning på 31 procent hittar vi den första icke kinesiskafonden, som är teknikfonden BGF Next Generation Technology A2.  Bakom Next Generation Technology står världens största kapitalförvaltare Blackrock.  Fonden såg dagens ljus den 4 september i fjol. Inledningen för fonden var riktigt tung men årets utveckling har varit bäst i fondkategorin Ny teknik.

Målet är inställt på nästa generations teknikbolag. Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, datorisering, automation, robotteknik, teknisk analys, e-handel, betalningssystem, kommunikationsteknik och generativ design.

Största sektor är mjukvarubolag på 28 procent följt av IT-servicebolag med 23 procent. Amerikanska bolag utgör största andelen på 60 procent följt av kinesiska bolag på knappt 10 procent.

Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 23 procent. Här har konkurrenterna oftast en vikt runt 40 procent.

Halva fonden består av medelstora bolag. Småbolag utgör knappt 10 procent. Vi hittar inget av de stora FAANG-bolagen bland de större innehaven i fonden.

Största plats tar det San Francisco-baserade molntjänstbolaget Twilio som står för 5 procent av fondens värde. Bolaget har ett marknadsvärde på drygt 90 miljarder kronor, vilket i amerikanska mått är ett medelstort bolag. Twilio har en 45-procentig uppgång sedan årsskiftet.

Twilio

Näst största innehav är Saas-bolaget Atlassian med 3,2 procent. Aktien har stigit knappt 30 procent i år men lyfter man blicken har Atlassian stigit hela 154 procent sedan årsskiftet 2017/2018.

Hälsovårdsfonder brukar för det mesta sticka ut på vinnarlistan. Men vi hittar bara en och det är C Worldwide Medical Small & mid cap 1A, med en uppgång på knappt 30 procent. Fonden letar i huvudsak efter investeringar i små- och medelstora bolag och förvaltas av Mikael Svensson. Till sin hjälp har han Angelica Fatourus och Ulf Arvidsson som ingår i C Worldwides hälsovårdsteam som totalt förvaltar två fonder.

Förvaltarna kombinerar en aktiv förvaltning med långsiktiga investeringar. Förvaltningsstrategi fokuserar på bolag som påverkas av långsiktiga trender och teman. En strukturell underliggande marknadstillväxt underlättar för bolag som vill skapa lönsam tillväxt. Fokus är att hitta mindre bolag med en långsiktig strukturell tillväxt till en bra och rimlig värdering.

Fonden har runt 50 innehav. Då risken är högre i småbolag väger fondens enskilt största innehav bara 3,9 procent, vilket är det amerikansk cancerforskningsbolaget NovoCure. De fem största innehaven väger totalt 19 procent och de tio största investeringarna väger 36 procent. Den amerikanska närvaron i fonden är nästan total, hela 89 procent av innehaven är amerikanska bolag.

Vi hittar tre svenska bolag i fonden: IRRAS, Oncopeptides och Calliditas Therapeuticals som tillsammans väger 5,5 procent, vilket gör Sverige till näst största investeringsland för fonden.

Fonden har två riktiga raketer. Amerikanska Spark Therapeutical som stigit otroliga 191 procent sedan årsskiftet. Uppgången beror på ett bud från den schweiziska läkemedelsjätten Roche. God tvåa är biopharmacibolaget Insmed som stigit 126 procent i år.

Spark

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -