Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtech har plockat fram två aktier med köpsignaler, och samtidigt hittat ett klädbolag där trenden talar för sälj,

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index startade veckan med en kraftig uppgång på 1.65 procent. Indexet har inte stigit så mycket på en och samma dag sedan 4 januari, då det gick upp hela 2.72 procent. Nyligen bröt indexet ned ur den stigande trendkanalen som vi identifierat på medellång sikt. Med gårdagens starka utveckling så bröt indexet återigen marginellt upp genom motståndet vid 594 punkter. Det stärker den tekniska bilden, särskilt i kombination med en positiv volymbalans. Näst efter 594 möter indexet på motstånd vid 617 punkter och vid en rekyl ned under 594 punkter återfinns stöd vid 562 punkter.

Investtechs hausseindex står i 53 på kort sikt och 57 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonter. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 336 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 136. Köpandelen på månadsbasis är därmed 71 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Läkemedelsföretaget Infant Bacterial Therapeutics visar till en stark utveckling innanför en stigande trendkanal på både kort- medellång- och lång sikt. Aktien har stigit med över 40 procent sedan årsskiftet. Det indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar. Aktier som befinner sig i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender.

Aktien har marginellt brutit upp genom motståndet och nivån för tidigare kurstoppar vid 197 kronor och saknar därmed nytt motstånd. En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen är hög på uppgångsdagar och låg på nedgångsdagar. Aktien har även ett högt RSI21-värde över 70 och ett starkt positivt momentum där RSI-kurvan också visar en stigande trend. Dessa tekniska indikatorer understödjer den positiva trendbilden där ytterligare uppgång indikeras. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

SinterCast som levererar processtyrningssystem har haft en strålande start på året med en uppgång på cirka 41 procent. Investerare har över tid betalt allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det har resulterat i att vi har identifierat stigande trender på både kort- medellång- och lång sikt. Enligt våra forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender, så ger stigande trender isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Vid ytterligare uppgång saknar aktien motstånd och vid en rekyl ned så finns stöd vid cirka 95 kronor. En starkt positiv volymbalans och ett högt RSI21-värde på 76 indikerar ett starkt positivt momentum. Ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på högt och lågt RSI . Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Klädhandelskedjan MQ har straffats hårt av investerarna och bara i år är aktien ned med över 50 procent. Det har resulterat i att aktien har brutit ned ur en fallande trendkanalen på kort- medellång- och lång sikt vilket signalerar en starkare nedgångstakt. Det indikerar att intresset är avtagande och investerare sålt sig ur aktien till stadigt lägre priser. MQ presenterade delårsrapport den 15 mars vilket resulterade i en kraftig nedgång. Enligt Investtechs forskningsresultat på aktier som brutit ned ur fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som bekräftar den negativa trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerare och försvagar aktien ytterligare. Investtechs forskningsresultat på hög och låg volymbalans indikerar att volymbalans-indikatorn lämpar sig till att fånga upp positiva och negativa ändringar i investerarnas beteende och kan därmed användas till att identifiera säljsignaler. MQ har ett starkt negativt momentum med ett RSI21-värde under 30 som också försvagar aktien enligt Investtechs forskningsresultat på hög och låg RSI . Aktien saknar stöd och vid en kortsiktig rekyl upp ligger det motstånd runt cirka 8.50 kronor respektive cirka 15.40 kronor på medellång sikt. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Relative strength index (RSI) som momentumindikator

RSI är en mycket välanvänd indikator inom teknisk analys. Förkortningen RSI står för Relative Strength Index, och är ett mått på hur väl en aktie gått mot sig själv. Talet beräknas genom att se på styrkan på uppgångsdagarna i förhållande till styrkan på nedgångsdagarna över en bestämd period, vilket genererar ett värde mellan 0 och 100. En aktie som har stigit kraftigt i förhållande till reaktionerna tillbaka kommer ha ett högt RSI. På motsvarande sätt kommer en aktie som fallit mycket i förhållande till reaktionerna upp ha ett lågt RSI.

RSI används både som indikator om en aktie är översåld eller överköpt, och om den har positivt momentum, eller negativt momentum. Många investerare menar att RSI kan ge indikationer om att aktier har stigit eller fallit för mycket, och skall reagera tillbaka. Investtechs forskning antyder att en sådan överköpt- översålt-tolkning statistiskt inte stämmer med verkligheten. Investtechs statistik visar att aktier med lågt RSI (översåld) har fortsatt underprestera jämfört med marknaden medan aktier med högt RSI (överköpt) har fortsatt uppåt. Detta antyder att indikatorn främst bör användas som momentumindikator.

Diagrammet visar att översålda aktier med lågt 21-dagars RSI (rött diagram) tenderat att underprestera marknaden på tre månaders sikt, medan överköpta aktier med högt 21-dagars RSI (blått diagram) tenderat att överprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om RSI här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -