Latinamerikafond för den långsiktige

Fondanalys Latinamerika ser fram emot en ekonomisk återhämtning 2019. Mycket drivet av att marknaden är allt mer positiv till Brasilien som är regionens största land. Placera har hittat en Latinamerikafond för den som vill ha en långsiktigt exponering mot regionen.

Att Brasilien är Latinamerikas ekonomisk motor med liknande betydelse som Tyskland har för Europa är oomtvistat.

Finansmarknaden räknar med att Brasiliens presiden Jair Bolsonaro som tillträdde den 1 januari kommer att föra en mer marknadsvänlig politik.

Många förväntar sig en mer hårdför ekonomisk politik med en snabb budgetkonsolidering och en tydligt agenda för att bekämpa korruption. Reform av pensionssystemet, en stor socialförsäkringsreform, öka centralbankens oberoende och en bred privatiseringsplan står också på listan.

Marknaden gillar också utnämningen av finansminister Paulo Guedes som är skolad på det ansedda Chicago-universitetet. Han har samlat en stark grupp av ansedda och välkända ekonomer. En annan viktig punkt är att flera ränknar med att frågan om en mer liberaliserad handel kommer lyftas.

Paulo Guedes

Landets tillväxt ser ut att landa på runt 1,3 procent för 2018, IMF spår en fördubblad BNP-tillväxt 2019. Inflationen förväntas förbli låg med en konstant låg ränta. Hyggligt bra förutsättningar som aktiemarknaden gillar. Samtidigt värderas Sao Paolo-börsen under sin historiska värdering, på p/e-tal 11,7 för 2019. En stark vinsttillväxt ligger bakom antagandet om den relativt låga värderingen 2019.

Men nu finns det fler länder i Latinamerika. Både Argentina, Chile, Colombia och Peru ser ut att behålla eller öka BNP-tillväxten under 2019. Regionens nästa största spelare Mexico har det lite kämpigare. Landet är som vi vet väl integrerat med USA:s ekonomi som kan ha nått en tillväxt topp. Men Mexico har ett signerat nytt NAFTA-avtal, något som tidigare skrämde marknaden betydligt. Marknaden ser också viss politisk risk. Mexicobörsens värdering är inte skrämmande, den handlas precis under sin historiska värdering.

Argentina är mitt uppe i en makroekonomisk process efter år av missskötsel av landets ekonomi. Men det ser ut att gå åt rätt håll och en annan faktor som är positiv är att indexberäknaren MSCI beslutat att i maj öka landets vikt i MSCI Latin America Index. Det är det ledande aktieindexet för regionen och det skapar många ringar på vattnet när det sker stora förändringar. Argentinas indexvikt spås blir knappt 4 procent, vilket gör den till det fjärde största landet i index, precis före Colombia.

MSCI Latinamerika  – landfördelning

Sammantaget finns det bra förutsättningar för latinamerikanska aktier. Det är faktiskt inte bara råvaror i regionen, utan mycket jordbruksprodukter. Regionen innehåller stora litiumfyndigheter som har blivit en efterfrågad råvara i batterier inte minst till elbilar. Chile är världens största kopparproducent. I Mexico, Colombia och Venezuela är oljan en viktig råvara. Argentina och Brasilien är stora producentet av vete, sojabönor och inte minst kött från grisar och kor.

MSCI Latinamerika sektorfördelning

Men den klart största enskilda sektorn är finansbolag. Den är mer än dubbel så stor i MSCI LatinamerikaIindex som råvarubolagssektorn.

Som investerare bör man vara medveten om att det är en tillväxtmarknadsregion, vilket innebär hög risk med stora svängningar på börserna. Svängningarna på Brasilienbörsen hör till de högsta i världen, med en standardavvikelse på hela 31 procent för de senaste tre åren.

Det sjunker betydligt när man diversifierar med flera länder och enligt Morningstar har fondkategorin Latinamerikafonder en standardavvikelse på 21 för motsvarande period. Samtidigt har de bredaste tillväxtmarknadsfonderna en risknivå på 12,4 procent.  

För den som tror på Latinamerika på lång sikt och vill investera där har Placera en favorit, det är spetsfonden Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK.

Fonden förvaltas av den externa brasilianska kapitalförvaltaren Itaú Asset Management som är specialist på Latinamerikainvesteringar. Ansvarig förvaltare är William Piper sedan årsskiftet 2010/2011.

William Piper

Han är stationerad i New York och har mer än 18 års erfarenhet av investeringar i Latinamerika. Till sin hjälp har han ett team på fyra analytiker som är stationerade i både New York och Chiles huvudstad Santiago de Chile. Utöver det har man tillgång till sex lokala analytiker som är stationerade i Sao Paulo, vilket är viktigt då man förlitar sig mycket på egen aktieanalys i investeringsprocessen.

Investeringarna är långsiktiga mellan ett till tre år. De letar efter bolag med en stark underliggande vinsttillväxt och starkt kassaflöde. En viktig faktor är att bolaget har en rimlig värdering av vinsttillväxten. Utöver det föredrar man att investera i bolag med en tydlig strukturell tillväxt. Det är bolag som inte påverkas av ekonomins utveckling i stort och de är ganska ocykliska. Istället följer de stora trender och teman.

Fondens investeringsunivers uppgår till runt 370 bolag. Under investeringsprocessen och portföljkonstruktionen minskas antal bolag ner till fondens nuvarande 89 placeringar.

De fem största innehaven väger tillsammans knappt 22 procent av portföljen och de tio största investeringarna väger 35 procent, vilket ger fonden en bra riskspridning. Inget innehav väger mer än 5,2 procent.

De viktigaste sektorerna är finansbolag som utgör drygt 30 procent, följt av råvarubolag med 16 procent. Fonden består till drygt 80 procent av stora bolag, medelstora bolag står för 12 procent och småbolag knappt 5 procent – vilket är en viss avvikelse från fondkategorin.

Av fondens kapital är 70 procent investerad på Sao Paolo-börsen, vilket är en klar övervikt. Näst störst exponering har fonden mot Mexiko med 20 procent, en marginell undervikt mot index.

William Piper och teamet har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen: Fonden har stigit betydligt mer än snittet av kategorin Latinamerikafonder – till en risk i nivå med kategorisnittet. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker man mycket från jämförelseindex.

Fonden har fem stjärnor på tre års sikt och fyra på fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag 1,6 miljarder kronor. Produktens årliga avgift uppskattad av Avanza är på höga 2,5 procent, vilket är högre än kategorisnittet. Fondkategorin Latinamerikafonder hör till de dyrare fondkategorierna. Men den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden motiverar avgiften.

Noterbart är att flera aktivtförvaltade latinamerikafonder har lyckats bättre än indexfonder under fler års tid när man ser på avkastning och risk. Vid en Latinamerika investering bör man har en långsiktig investeringshorisont på mellan 3 - 5 år på grund av de relativt stora svängningarna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nordea 1 - Latin American Equity BP SEK Köp 137,54 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -