Börsens mest blankade aktier

Börs Blankningspositionerna har återigen vuxit i biometribolaget Fingerprint samtidigt har de minskat kraftigt i ett av börsens tidigare mest blankade it-företag. Totalt har det blankade kapitalet minskat på börsen.

Senaste månaden är Fingerprintaktien ner med över 30 procent samtidigt har aktien återigen seglat upp som en av börsens mest blankade aktier.

Totalt är Fingerprintaktien börsens femte mest blankade aktie sett till andel av det blankade kapitalet. 5,76 procent av Fingerprints aktier är kortade, enligt ägartjänsten Holdings. Vid årsskiftet var siffran nere under 2 procent.

Bakom den senaste tidens ökade blankningsaktivitet finns de två aktörerna
Whale Rock Capital Management och Sylebra Capital Management. Whale Rock Capital Management är en Bostonbaserad hedgefond. Totalt har fonden blankat 3,33 procent av aktiekapitalet i Fingerprint.

AKTIE KAPITAL BLANKARE
  JM
-12,89% 7
  Intrum
-10,97% 8
  Betsson B
-8,86% 7
  NCC B
-8,13% 8
  Fingerprint Cards B
-5,76% 2
  BillerudKorsnäs
-4,93% 6
  Mycronic
-4,17% 3
  Getinge B
-4,02% 5
  Oriflame Holding
-3,82% 1
  Loomis B
-3,75% 4
     
Källa: Holdings    


För de båda
firmorna har blankningarna hittills varit mycket lyckosamma. Whale Rock Capital ligger plus över 70 procent på sin position och Sylebra Capital är plus cirka 10 procent.

Sylebra Capital Management är en Hongkongbaserad hedgefond som blankat 2,43 procent av aktierna i Fingerprint.

Andra större förändringar på listan över de mest blankade aktierna är att blankningspositionerna i Mycronic fortsätter att minska och är nu nere på runt 4 procent.

Vid årsskiftet var 11 procent av aktierna i Mycronic blankade. Idag finns tre blankare kvar i aktien. Hittills i år är Mycronicaktien upp 12 procent.

Största ägare i Mycronic är investmentbolaget Bure med nära 30 procent av aktierna.

Sett sedan ett år tillbaka har värdet på de publika blankningarna på Stockholmsbörsen minskat med 22 procent. Sedan årsskiftet har vi dock sett en liten ökning, enligt Holdings.

Mest blankat sett till kapital är bostadsutvecklaren JM. Närmare 13 procent av aktierna i JM är kortade. Totalt finns sju blankare inne i aktien. Största positionerna av dessa har Odey Asset Management och Marshall Wace LLP med 3,6 respektive 2,6 procent av blankningarna.

Totalt sett ligger blankarna på plus i aktien.

Näst mest blankad är inkassobolaget Intrum. Närmare 11 procent av aktierna är kortade. Intrumaktien har gått starkt i år med en uppgång på 28 procent. Det har fört med sig att blankarna i genomsnitt ligger back 5 procent på sina positioner.

Spelbolaget Betsson är börsens tredje mest blankade aktie. Knappt 9 procent av aktiekapitalet är kortat. Andelen har ökat från 2,5 procent för ett år sedan.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -