USA-sysselsättning veckans börsnyckel

Makroveckan Veckan som kommer är fylld med viktiga konjunkturdata som lär få stor effekt på börshumöret framöver. Inköpschefsindex och amerikanska sysselsättningssiffror är höjdpunkterna.

Vi har en lite lugnare vecka på finansmarknaden bakom oss även om konjunkturoron sätter sina spår. Den svenska börsen backade visserligen med 0,4 procent men i övrigt var det mest uppåt. Den amerikanska börsen steg med 1,2 procent och genomsnittsbörsen i EMU-området med 0,8 procent.

En förklaring till den något svagare utvecklingen i Sverige är problemen för banksektorn i spåren på skandalerna kring Swedbank.

Räntorna har i sin tur fortsatt nedåt och en svensk tioåring handlas nu kring 0,3 procent medan den tyska motsvarigheten fortfarande parkerar under nollan.

En förklaring till räntenedgångarna, förutom konjunkturoron, är att flera centralbanksföreträdare uttrycker viss oro kring konjunkturutvecklingen även om ingen tar ordet ”lågkonjunktur” i sin mun.

I USA har dessutom Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow uttryckt tydliga önskemål om en räntesänkning med 0,5 procentenheter samtidigt som han hyllar tillståndet i amerikansk ekonomi. Lite lurigt, tycker vi.

Veckan som kommer lär få stor effekt på en finansmarknad som är oroade över konjunkturutvecklingen.

Måndagen är fylld med viktiga inköpschefsindex för industrin men den stora chocken var de preliminära inköpschefsindexen som rullades ut för en dryg vecka sedan. Den här gången är investerarna mer förberedda på att det kan komma negativa överraskningar.

På onsdag är det sedan dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att lämna besked. Här väntas överlag ganska stabila siffror och det kan ge investerare lite ro.

Och sen blir det fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för mars. Efter en överraskande svag sysselsättningsökning (+20 000) i februari väntar sig alla att sysselsättningsökningarna åter tar fart. Skulle en sådan sysselsättningsökning utebli kan vi räkna med starka reaktioner på finansmarknaden.

Det mesta talar dock för att sysselsättningsökningarna tar förnyad fart och i normalfallet skulle det spä på ränteoron men den verkar vara totalt utslagen för tillfället.

Brexit-spektaklet fortsätter. Nya indikativa omröstningar i parlamentet väntas under veckan och ingen verkar ha en aning om hur det här ska sluta. Sannolikheten för en ”hård Brexit”, där Storbritannien kraschar ut ur EU, bedöms fortfarande som mycket låg men den stiger.

 

Måndag

Stora inköpschefsdagen och den har börjat rätt bra med ett kinesiskt inköpschefsindex för industrin som lyckades klå förväntningarna. Ett utfall på 50,8 skulle visserligen inte imponera i normalfallet men givet konjunkturoron togs det emot med stor lättnad. Svaga index kan fortfarande stöka till det. Det väntas låg inflation i EMU-området.

 

Tisdag

Ganska lugn makrodag på statistikområdet. Den australienska centralbanken väntas ligga lågt men kan kanske överraska med en räntesänkning, liknande det som skedde i Nya Zeeland. I USA väntas orderingången ha dämpats i februari men inte utlösa några panikreaktioner.

 

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Här väntas överlag betydligt bättre siffror än i industrin, vilket ger visst utrymme för besvikelser. I toppen ska dock USA trona med ett riktigt högt utfall, enligt förväntningarna. Håll lite extra koll på Storbritannien där negativa effekter av Brexit-turbulensen kan sätta vissa spår.

 

Torsdag

Högintressant att se om de svaga tyska inköpschefsindexen för industrin ger utslag även i form av sjunkande orderingång i hårda data. Det är däremot inte väntat. Indiska centralbanken lämnar räntebesked och även om ingen räntesänkning är väntad kan det inte uteslutas i dagsläget.

 

Fredag

Full fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Det vill till att sysselsättningen tar ett skutt uppåt efter förra månadens stora besvikelse. Om inte, så lär konjunkturoron tillta riktigt ordentligt. Löneökningar och arbetslöshet lite mindre intressant den här gången även om högre löneökningar på sikt skulle kunna sätta press på Federal Reserve.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -