På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondvinnarna på kursrallyt i H&M

Fonder Det finns flera tydliga vinnare efter dagens kursrally i klädjätten Hennes & Mauritz. Placera har listat fonderna som överviktat klädbolaget mest i sina fondportföljer.

H&M har lyft med omkring 13 procent på Stockholmsbörsen sedan börsens öppning på fredagen. Klädbolagets kvartalsrapport för det första kvartalet var betydligt bättre än marknadens ganska lågt ställda förväntningar.

Före kvartalsrapporten vägde H&M:s B-aktie 3,4 procent i SIX Return Index, ett index som inkluderar alla noterade bolag på Stockholmsbörsen. Vikten ökar till 5,3 procent när man ser på det index som innehåller de 30 de största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

H&M som åkt fram och tillbaka i listan över största bolag på Stockholmsbörsen under flera år. Men nu är H&M Stockholmsbörsen femte största bolag.

Aktien har varit lite av en vattendelare på finansmarknaden de senaste åren. Många aktiva förvaltare har övergivit aktien och valt att undervikta den. Med det finns många aktiva fondförvaltare som varit kvar i aktien och hoppats på en vändning i aktien. De har överviktat H&M, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Placera har listat de tio fonderna med största ägande i H&M från Morningstars fonddatabas. Och vi hittar två fondbolag som har en stenhård tro på klädbolaget.

Mest överviktad i H&M-aktien är hos Nordens största bank Nordea. De har överviktat bolaget i fem olika fonder. Fonden Nordea Swedish Stars placerar i huvudsak i verkstadsbolag och handelsbolag. H&M-aktien är fondens näst största innehav efter Volvo. H&M väger drygt 7 procent i fonden.

Näst störst övervikt hittar vi hos systerfonden Nordea Swedish Ideas Equity. Fonden förvaltar knappt 3 miljarder kronor och har en koncentrerad portfölj på 25 innehav. H&M aktien har en vikt på drygt 7 procent och är näst största innehav efter Volvo, på 8 procent.

Pensions- och livbolagsspecialisten Movestic har H&M-aktien som största innehav på 6,7 procent i fonden Movestic SICAV Movestic Sverige. Fonden har en koncentrerad portfölj på 27 innehav. H&M-aktien väger mest före läkemedelsbolaget AstraZeneca och Volvo.  

Även Lannebo fonder har haft en stor tilltro på H&M-aktien under lång tid. Lannebo är en mycket aktivförvaltare som har en tydlig investeringsfilosofi att ha en koncentrerad portfölj med få bolag och ta stora bett i de bolag de verkligen tror på. Det är uppenbarligen något som betalat sig idag.

H&M hör till de absolut största innehaven i de båda Sverigefonderna som förvaltas av Martin Wallin tillsammans med Robin Nestor. Den fond som tagit största bettet i H&M är Lannebo Sverige Plus. Där utgör aktien 6,6 procent av fondens värde. H&M är fondens största innehav före investmentbolaget Investor. Vi hittar H&M i Lannebo Sverige som största bolag på 6,6 procent, och här är AstraZeneca fondens näst största innehav.

Intressant att notera är att Lannebo Fonder sköter förvaltningen av Movestic fonden. Och Martin Wallin är ansvarig förvaltare även där.

Den som investerat i en passivt förvaltad indexfond kommer också att vara vinnare efter dagens kursrally. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer det smala SIX30-indexet där H&M aktien väger tyngst med sina 5,3 procent får den största uppgången.

Här hittar vi gratisfonden AvanzaZero och den börshandlade fonden XACT OMXS30 ETF.

Men som vanligt finns det inte bara vinnare. De fonder som är underviktade är ju relativa förlorare.

Men de största förlorarna hittar vi bland några hedgefonder som har blankat H&M-aktien. Enligt ägartjänsten Holdings som har statistik på blankare med minst 0,5 procent av kapitalet, finns det två stora hedgefonder med blankningar på totalt 1,6 procent av bolagets aktier. Så det finns sannolikt flera som blankat aktien men med mindre andel som inte är med i statistiken.

Marshall Wace har den största blankningen på drygt 17 miljoner aktier, motsvarande en procent av total antal aktier. De har börjat blanka på 140 kr nivån, vilket gör att det är idag en förlust på minst 300 miljoner kronor.

Tiger Management som är en legendarisk hedgefondsförvaltare har en blankning på Stockholmsbörsen och det är H&M-aktien. De har blankat drygt 10 miljoner aktier i H&M, vilket motsvarar 0,6 procent.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 28 februari och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -