Placeras köpvärda aktier i april

Köptips: Vad som ska lyfta marknaden mycket högre under april är svårt att se. Men aktiemarknaden har heller aldrig varit särskilt förnuftig - säsongsmässigt är april den starkaste börsmånaden i Stockholm.

Jag tänker så här: banksektorn ratas. Tittar vi på sex verkstadsbolag som ingår i OMXS30, ABB, Alfa Laval, Assa Abloy, Atlas Copco, Sandvik, SKF och Volvo så förväntas att vinsterna viktat krymper med 0,3 procent under 2019, enligt Factset.

Vad ska då motivera en vidare multipelexpansion på en bank- och verkstadstung marknad som Stockholmsbörsen i det korta perspektivet?

I dagsläget handlas Stockholmsbörsen till en framåtblickande värdering strax över det historiska tioårssnittet. Både mätt som p/e-tal och p/s-multipel. Därför måste bolagen överraska positivt.

Räddningen vore en vändning hos verkstadsbolagen redan i första kvartalet. Då kanske analytikerna vågar justera upp sina estimat och då sjunker de framåtblickande värderingarna.

Det förutsätter att konjunkturen vänder. Men signalerna från Europa är fortsatt svaga och förtroendet inom industrin är nere på finanskrisnivåer. I USA syns också viss avmattning i makrodatan, även om tempot fortfarande är gott.

Den svenska börsen har haft problem att leta sig högre under mars, vilket är samstämmigt med övriga aktiemarknader i Europa och USA. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på den enorma uppgången i månaderna innan.

Dock är det väl så att de ekonomiska förutsättningarna kan försämras under ganska lång tid innan det får ett tydligt genomslag på aktiemarknaden. Allt beror på var marknadens fokus ligger.

Lagom dåliga makrodata kan vara goda nyheter för aktiemarknaden. Duvaktiga centralbanker och fallande långa räntor har varit en av drivkrafterna i uppgången globalt. Framförallt Federal Reserves helomvändning är ögonbrynshöjande. Nu förvänts räntesänkningar och inte som tidigare planerade höjningar.

Agerandet hos Federal Reserve borde vara en varningssignal. Den amerikanska aktiemarknaden tros inte klarar av en tajtare penningpolitik. Vi har också sett dramatiskt fallande amerikanska långräntor, ett tecken på att räntemarknaden förväntar en lägre ekonomisk tillväxt under en längre period än bara något kvartal framöver.

Alla uppskattar inte teknisk analys. Välj själv vilken vikt som du lägger vid grafen nedan. I det breda USA-index S&P500 syns en klassisk huvud-skuldra-formation. Det är en tydlig teknisk toppsignal. Stockholmsbörsen (OMXS30) har handlats i ett brett sidledes intervall de senaste tre åren, vilket heller inte kan tolkas som positivt ur ett längre trendperspektiv.

Men om Stockholmsbörsens värsta surdegar sorteras bort skingras molnen rent trendmässigt. Om duktiga investmentbolag som Latour och Investor används som en proxy för den svenska framgången så ser trenden starkare ut.

Investmentbolagsfavoriten Latour handlas till en premievärdering, vilket vi vant oss vid, och aktien har stigit till en ny rekordnivå. Även Investor rör sig i närheten av ett nytt rekord.

Räntekänsliga fastigheter är en urstark sektor. Bäst i vårt urval köpvärda aktier under mars var fastighetsbolaget Balder som stigit med 8 procent.

Antagligen är jag alldeles för mycket av en dysterkvist. Eller så är det en fråga om omöjlig tajmning.

I regel är nedställen på börsen snabba och tjurmarknaden pågår sen i väldigt långa perioder. Argumentationen kring det orimliga i modern penningpolitik och ökad skuldsättning har varit den samma sedan åren efter finanskrisen. Ändå tuggar börshjulen på och nya bolag blommar ut.

Ge därför full fokus åt de hörn av den globala aktiemarknaden som fortfarande kan påvisa god vinst- och omsättningstillväxt. Exempel på det är de snabbväxande teknikbolagen, vars framåtblickande höga värderingar nu kan diskonteras till lägre ränta.

Idag domineras globala aktiemarknaden av relativt unga teknikbolag och traditionella industrier har får allt mindre utrymme. De senaste åren har helt nya industrier vuxit fram - inte minst i det digitala rummet.

Jag tänker på bolag som Amazon, Netflix, Uber, Servicenow, Adobe och så vidare. Sedan har vi spännande trender inom automation och effektiviseringar samt självkörande elbilar. Värderingarna är onekligen stretchade på sina håll men är de långsiktiga tillväxtresorna för dessa bolag redan över?

Det kommer svänga våldsamt på resan högre i dessa sektorer. Men permabjörnar blir sällan rika på börsen. Snarare är aktier en sport för obotliga optimister. Ställ bolagen som driver utvecklingen framåt i centrum och strunta i att fånga slöa, fallande, knivar.

Jag känner mig trygg med aktievalen på Placera lista med köpvärda aktier. Värderingarna är höga i flera utav dem - av goda skäl - och jag räknar med visst motlut under våren. Valen är dock långsiktiga och svängningarna månad för månad spelar mindre roll.

Spets

Mastercard - Ytterligare ett amerikanskt storbolag adderas till listan. Transaktionsbolaget Mastercard är heller inte billigt. Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa.

Under de kommande tre åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. I slutet på 2018 höjdes den kvartalsvisa utdelningen med 33 procent och ledningen bemyndigades köpa tillbaka A-aktier till ett värde av 6,5 miljarder dollar.

Nya transaktionslösningar kanske kan runda kortbolagen i framtiden. Men än så länge äger kortjättarna transaktionsmarknaden. Apple lanserade ett eget digitalt betalkort vid sitt årliga event. Detta är ett Mastercard. När betalningssuccén Klarna tidigare lanserade ett eget betalkort var det med en Visa-logga i botten. (Utveckling sedan köprekommendationen 25 februari 2019 +4,1 procent)

Nibe – Aktien är en av det äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier. Värmepumpsbolaget är en klassisk förvärvare med höga ambitioner. Redan under fjolåret slog bolagets in omsättningsmålsättning satt till år 2020. Försäljningen steg med 18 procent till 22,5 miljarder kronor. Enligt vd Gerteric Lindqvist fortsätter resan nu mot 40 miljarder kronor i omsättning. Nu bör Gerteric snart göra slag i saken, inte osannolikt vill Nibe ganska snart göra ett större förärv. (Utveckling sedan köprekommendationen november 2016 +78 procent)

Fast. Balder – Vd och grundaren Erik Selin är en bevisad hejare på affärer. Starka kassaflöden ger bolaget flexibilitet att välja rätt projekt i rätt tid. Förvaltningsresultatet steg till 3,3 miljarder kronor i förra räkenskapsåret, vilket motsvarar en ökning på 25 procent räknat som resultat per aktie. Efter årets uppgång handlas aktien i stället till en 5-procentig premie, vilket gör mig lite mer tveksam kortsiktigt.  (Utveckling sedan köprekommendationen december 2018 +18 procent)

Hexagon - Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensorer för utvärdering och förbättring av industrin. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling. (Utveckling sedan köprekommendationen i juni 2018 -2,6 procent)

Bas

Microsoft – It-giganten Microsoft är det enda bolaget som kvarstår som ett av världens tio största bolag mätt som börsvärde sedan 2007. Det säger mycket om kvalitén. Omställningen till en Saas-modell har varit lyckosam och numera köps Office-paketet på abonnemang. Med Iaas-tjänsten Azure konkurrera bolaget med andra storheter i molnet, så som AWS. Intäkterna förväntas växa med mellan 12-10 procent årligen närmaste åren, och vinsten per aktie något mer. Värderingen är, som generellt gäller i amerikanska tekniksektorn hög. P/e-taket på årets vinst är 25. (Sedan köprekommendationen oktober 2018 +2,8 procent)

Lifco - I Lifco har finansmannen Carl Bennet samlat en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter. Under fjolåret ökade omsättningen med 19 procent, var av 6 procent organiskt. Resultatet per aktie steg med 28 procent. (Sedan köprekommendationen oktober 2018 +30,2 procent)

Investor - Investors noterade portfölj rymmer ungefär tio kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en substansrabatt kring 22 procent. Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägaren kan välja att återinvestera eller köpa annat för. (Sedan köprekommendationen juli 2017 +7,0 procent)

Wirecard - I tisdags kom den efterlängtade rapporten från juristfirman Rajah & Tann i Singapore som nästan helt frikänner betaltjänstspecialisten Wirecard från anklagelserna från Financial Times om att bolaget ”kokat böckerna” på lokalkontoret i Singapore. Aktien steg med 25 procent.

Sedan spekulationerna började i slutet av januari har Wirecardaktien nästan halverats. I samband med tisdagens besked uppger Wirecard att man kommer att skjuta upp bokslutskommunikén för 2018 fram till den 25 april för att hinna arbeta in förändringar som Rajah & Tann påpekat. Samtidigt meddelade Wirecard att bolaget räknar med att nå en Ebitda på mellan 740 och 800 miljoner euro under 2019 och att kärnverksamheten går starkt.

Ebitda förväntas alltså bli minst 30 procent högre 2019. Orosmoln som finns kvar är att polisutredningen i Singapore fortfarande pågår. Det pågår även utredningar om inte Wirecard borde ha informerat aktiemarknaden om utredningen i Singapore innan den uppmärksammandes av Financial Times. Fram till dessa saker är helt ur världen kan vi räkna med att aktiekursen förblir dämpad. Den genomsnittliga riktkursen bland de analytiker som bevakar aktien är en bit över 200 euro. (Sedan köprekommendationen mars 2019 +4,0 procent)

Aprilutgåvan av Placeras Strategidokument

Det är hög tid att dra ned på risken

Placeras köpvärda fonder i april

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 232,46 -
NIBE Industrier B Köp 118,15 -
Fast. Balder B Köp 295,20 -
Hexagon B Köp 479,80 -
Microsoft Köp 116,77 -
Lifco B Köp 385,00 -
Investor B Köp 419,20 -
Köp 123,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -