På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Skuldhot i bostadsrättföreningar

Privatekonomi Funderar du över att köpa nyproducerat är det viktigt att känna till att risken för avgiftshöjningar om räntorna går upp är stor. Nybildade föreningarnas skulder ökar i snabb takt.

Bostadsrättsföreningarnas skulder fortsätter att öka i snabb takt. Förra året ökade den genomsnittliga skulden bland befintliga bostadsrättsföreningar med fyra procent till 5 800 kronor per kvadratmeter jämfört med året före.

Det kan jämföras med nyproducerade bostadsrätter i nybildade föreningar där skulden per kvadratmeter ligger på 13 900 kronor, en ökning från 11 700 kronor per kvadratmeter 2017. Det framgår i Finansinspektionens nya bolånerapport.

Föreningarnas skulder till banker och institut under 2018 var 482 miljarder kronor.

Eftersom föreningens skulder är en indirekt skuld för dig som äger en bostadsrätt i föreningen, så är risken stor att du drabbas av högre avgift på bostaden i tider då räntorna stiger. Det beror på att föreningens ränteutgifter ökar vid en räntehöjning.

Därför är det viktigt att vara medveten om att föreningar med höga skulder över tid, behöver höja avgiften för de boende för att kunna fortsätta sköta underhåll och amortering till banken.

Enligt Finansinspektionen så är risken för avgiftshöjningar betydligt högre för den som köper nyproducerat, jämfört med den som köper en bostadsrätt i en gammal förening, eftersom skulderna oftast är lägre.

”När man som privatperson funderar över att köpa nyproduktion är det viktigt att tänka på att man köper in sig i den skuld som föreningen bär”, säger Henrik Braconier, chefsekonom Finansinspektionen, och tillägger:

”Det finns all anledning att skicka en liten varning och flera banker tar hänsyn till detta i sina bolånekalkyler. Som konsument ska man ha koll på detta. Man kanske inte alltid uppfattar vilken skuld man faktiskt får när man köper nyproduktion”.Henrik Braconier

Om bostadsrätternas andel av föreningarnas skulder skulle inkluderas i beräkningen av hushållens skuldkvot, så blir den betydligt högre. För hushåll i gamla föreningar blir skuldkvoten cirka 23 procent högre, och för hushåll i föreningar med nyproducerade bostadsrätter drygt 46 procent högre.

Totalt landar den genomsnittliga skuldkvoten (bruttoinkomst inklusive andel av bostadsrättsföreningens skuld) för låntagare som köpte nyproducerad bostadsrätt på 514 procent. Det kan jämföras med motsvarande skuldkvot på 370 procent, för den som köpte en gammal bostadsrätt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -