Köpvärda fonder oktober - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit ovanligt dramatiskt. Från slutet av september fram till juldagarna var det mer eller mindre botten ur på de globala börserna. Sedan en tvärvändning norrut som gett en av de starkaste inledningarna på ett nytt börsår. Trots den senaste uppgången är Stockholmsbörsen inte riktigt tillbaka där vi började. Men några marknader har lyckats avkasta riktigt bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober 2018.

Det senaste halvårets fondstjärnor hittar vi som i förra månadens utvärdering på några tillväxtmarknader. Latinamerika är den region som haft den klart starkast avkastning det senaste halvåret på drygt 15 procent. Drygt 60 procent av Latinamerikafonder brukar bestå av Brasilien. Och det är tydligt att Brasilienfonder har varit motor i regionen då de har haft en dubbelt så stark utveckling det senaste halvåret på drygt 32 procent.

Östeuropa har också haft ett bra halvår med en tvåsiffrig uppgång. Den tredje tillväxtmarknadsregionen som varit stark är Asienr. Kina har varit den lysande stjärnan i Asien och drivit mycket av avkastningen, i alla fall sedan november då vändningen kom efter ett års nedgång.

Avkastningen sjunker när vi tittar på andra regioner. De bredaste fonderna som är Globalfonder har tack vare en starkare dollar lyckats med en liten positiv avkastning det senaste halvåret. Sämre avkastning har det varit för Sverigefonder. De har i genomsnitt backat med knappt 4 procent på sex månader, vilket innebär att de behöver en fortsatt börsuppgång för att komma tillbaka till värdet före höstens börsnedgång.

Världens största aktiemarknad, den amerikanska, har haft en lite högre avkastning än globalfonder. Men även här har gör den starkare dollarn att det landar på plusavkastning, men i lokal valuta landar avkastningen på minus.

Jag vet inte vilken gång i ordningen jag skrivet det men kronan har tyvärr fortsatt att tappa i värde. Mest har dollar stigit i värde mot den svenska kronan med drygt 5 procent. Eurons uppgång har varit betydligt mer modest och landar på knappa procenten.

Att det var ett tufft halvår vittnar Placeras tio-i-topplista om, där bara tre fond har positiv avkastning. I relativa tal har sex av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex.

Men då har de två fonderna Handelsbanken Amerika Småbolag och Handelsbanken Amerika Småbolag Tema A1 SEK genomfört en fusion och blivit en fond. Det har gjort det inte finns någon bra rapportering av NAV-kursen över hela tidsperioden. Det gör att den inte går att ha med i uträkningen för den här månaden. Vi gjorde ett fondbyte inför oktober. Trotjänaren Swedbank Robur Ny teknik fick lämna plats för Sverigefonden Norron Active.

Globalfonden MS INVF Global Opportunities har lyckats bäst av fondvalen. Fonden investerar i stora tillväxtbolag där tekniksektorn är det största bettet. Största innehav är kinesiska utbildningsbolaget TAL Education följt av de amerikanska bolagen Mastercard och Amazon. Fonden har lyckats klå kategorisnittet Globala tillväxtbolag med en avkastning på knappt 4 procent. Förutom globalfonden är det bara de två låg riskfonderna med räntefokus, Atlant Stability och Spiltan Räntefond Sverige som landat på positiv avkastning det senaste halvåret.

Av de tre blandfonderna har två utvecklats bättre än sina kategorisnitt. Blandfonden Carnegie Strategifond har haft bäst relativ avkastning det senaste halvåret. Fokus på stabila, defensiva värdebolag vilket betalat sig under halvåret. Den andra fonden som lyckats klå sitt kategorisnitt är blandfonden Sensor Sverige Select. Fonden har en tydlig lutning mot tillväxtaktier i sin fondportfölj. Den typen av aktier som tog mycket stryk under det fjärdekvartalet men kommit tillbaka stark under första kvartalet.

Swedbank Robur Access Mix som är en indexblandfond har inte lyckats nå upp till kategorisnittets avkastning.

Europafonden Jupiter European Growth har haft det fortsatt tungt och inte lyckats nå upp till avkastningen för kategorisnittet av liknande fonder. Den stora anledningen är att fondens tidigare största innehav, det tyska betaltjänstbolaget Wirecard som vägde 9 procent, backat över 35 procent sedan början på oktober.

Aktien har rasat i omgångar efter tre negativa artiklar i brittiska Financial Times. Artiklarna beskriver missförhållanden hos Wirecards verksamhet i Asien. Trots flera dementier från Wirecard har aktien tappat stort. Och det senaste som kommit fram i Wirecard-historien är att en granskning friar Wirecard en nyhet som kom den 26 mars. Placera har varit i kontakt med förvaltarna som fortfarande tror på bolaget som de varit investerade i sedan 2012. Men efter den stora kursnedgången i aktien utgör den nu 7,7 procent i fonden, vilket gör den till fondens tredje största innehav.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -