Munters värd en chansning till slut

Aktieanalys Munters tog i slutet av förra året till krafttag för att få ordning på bolaget. Aktien har sedan dess brutit sin negativa trend och vi tycker den är värd en chansning.

Fuktspecialisten Munters återkomst till Stockholmsbörsen har inte blivit vad bolaget hoppades på. Det initiala intresset var stort och aktien steg kraftigt under de första handelsdagarna. Sedan har dock kursutvecklingen varit katastrofal.

Det förmodade tillväxtområdet Data Centers (kylning av datorhallar) fick snabbt problem och kom istället att bli ett resultatmässigt sänke. Utförslöpan för området tycks inte ha något slut. Så sent som i det fjärde kvartalet i fjol föll orderingången med nästan 60 procent och förlusten ökade kraftigt.

Data Centers har inte bara tyngt resultatutvecklingen i Munters de senaste åren utan även kursutvecklingen. Från toppen i juni 2017 föll Munters-aktien fram till början av november i fjol med cirka 60 procent.

Någonstans där fick dock huvudägarna nog. En ny styrelseordförande aviserades i slutet av november och en månad senare fick vd John Peter Leesi sparken. Styrelseledamoten Johan Ek har gått in som tillförordnad vd.

Hans uppdrag är att rensa upp i bolaget och få upp lönsamhet och tillväxt. I samband med bokslutsrapporten i mitten av februari meddelade Munters att det europeiska benet av Data Centers läggs ned. Däremot satsar man vidare i USA där man har kundrelationer som gör en lönsam tillväxt för området möjlig.

Data Centers och även området Mist Elimination upphör att vara egna affärsområden och införlivas i området Air Treatment. Munters skriver även i bokslutsrapporten att man är öppen för att avyttra såväl Data Centers som området Mist Elimination.

Det senare området tillverkar produkter för att rena rökgaser och har till skillnad från Data Centers bra fart. Orderingången i fjärde kvartalet ökade med dryga 40 procent och det justerade rörelseresultatet steg 45 procent. Lönsamheten har också förbättrats och den justerade rörelsemarginalen ligger på årsbasis kring 13 procent vilket är i nivå med AgHort och Air Treatment.

Mist Elimination är dock klart mindre än dessa båda huvudområden och Munters vill fokusera på sina starkaste delar. Av fjolårets omsättning svarade Air Treatment för drygt hälften och AgHort för knappt 30 procent.

I kraft av sin storlek blir Air Treatment något av en vinstmotor i Munters Group. Utvecklingen för området var stark i fjärde kvartalet men stabil sett över helåret. Organiskt ökade omsättningen med 2 procent på helåret och det justerade rörelseresultatet steg med 7 procent.

Området AgHort hade en starkare underliggande tillväxt, upp 7 procent, men tappade i gengäld något i lönsamhet. Det justerade rörelseresultatet steg med 6 procent på helåret.

Det åtgärdsprogram som presenterades i samband med bokslutsrapporten kallas Munters Full Potential. Det är indelat i tre steg där det första går ut på att skapa en stabil och lönsam plattform för framtiden. Det arbetet pågår för fullt och omfattar huvudsakligen ovanstående åtgärder.

Fokus kommer gradvis att under innevarande år skifta över mot steg två i åtgärdsprogrammet. Det går ut på att lyfta lönsamheten genom att bland annat styra över så mycket av affärsmixen som möjligt mot de mest attraktiva applikationerna. Produktutvecklingen ska fokuseras och effektiviseringar genomföras i allt från fabriker, inköp, prissättning och organisation.

I det sista steget skiftar fokus mot ökad tillväxt inom de områden där marknadspositionerna är starkast och där efterfrågan långsiktigt bedöms vara god. Digitala tjänster, Asien och service är exempel på områden där tillväxtmöjligheterna bedöms goda de kommande åren. Selektiva förvärv står också på agendan.

Förvärv lär dock få vänta en stund då skuldsättningen i dagsläget är hög i förhållande till resultaten som genereras. Vid årsskiftet var nettoskulden 3,7 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda. Den nivån kommer att krypa ännu högre de kommande kvartalen då Munters tar kostnader för åtgärdsprogrammet. Målet på längre sikt är dock att få ned nivån till 1,5-2,5 gånger.

Åtgärdsprogrammet kommer att belasta 2019 med 350 Mkr i kostnader. Under året väntas besparingar på 105 Mkr realiseras. Full effekt på 210 Mkr om året uppnås under 2020.

Resultatmässigt kommer 2019 att bli ännu ett förlorat år för Munters. Enligt databasen Factset väntas vinsten per aktie för året landa på 41 öre.

För 2020 är snittprognosen en tillväxt på drygt 3 procent och en rörelsemarginal på 11 procent. Vinsten per aktie landar då på 2,62 kronor. Det ger ett p/e-tal för 2020 på 15,9.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 7 122 7 098 7 341
Rörelsemarg., % 9,0 7,8 11,1
Vinst/aktie, sek -0,57 0,41 2,62
Utdelning, sek 0,00 0,21 0,67
Källa: Factset      

 

För 2018 föreslås ingen utdelning men analytikerna väntar sig i snitt 21 öre per aktie för 2019 och 67 öre för 2020. Det ger direktavkastningar på 0,5 procent respektive 1,6 procent.

Munters-aktien bottnade som sagt i början av november i fjol och har sedan dess reagerat positivt på de krafttag som styrelsen tagit för att få ordning på verksamheten. Sedan vd-bytet i december är aktien upp 26 procent.

Mycket arbete återstår för Munters men att kapa bort de förlustbringande delarna av Data Centers bör vara relativt enkelt och ge en snabb positiv effekt på resultaten. Utan förlusterna i Data Centers hade koncernens rörelseresultat i fjol varit mer än dubbelt så högt.

Munters övriga affärsområden går relativt bra och de långsiktiga utsikterna är ljusa. Bolagets produkter bidrar till ökad effektivitet och är därför bra för både miljön och för kundernas lönsamhet. Efterfrågan är heller inte särskilt starkt kopplad till industrikonjunkturen vilket är positivt i nuläget.

Det är så klart en chansning att hoppa på Munters-aktien så tidigt i turn around-arbetet. Resan lär inte vara spikrak och man bör nog ha en längre placeringshorisont än ett par kvartal. Bolaget har dock äntligen tagit ett större grepp kring sina problem och aktien har brutit sin envist negativa trend. Vi tycker aktien är värd en chansning.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Munters Group Köp 41,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -