Konjunktoron tar grepp om marknaden

Makroveckan Svaga inköpschefsindex för mars fick börserna på fall när konjunkturoron tog ett ordentligt grepp om marknaden. I veckan lär därför konjunkturindikatorerna, framför allt gällande EMU-området, vara i fokus.

Förra veckan fick en dyster avslutning när de preliminära inköpschefsindexen för mars rullades ut och i de flesta fall var svagare än väntat. Det som framför allt stack ut var ett tyskt inköpschefsindex för industrin som låg på nivåerna från eurokrisens dagar. Så nu har konjunkturoron, i alla fall tillfälligt, tagit ett ordentligt grepp om marknaden.

Den svenska börsen backade med 1,2 procent för veckan som helhet medan den amerikanska sjönk med 0,8 procent.

På räntemarknaden var rörelserna än mer dramatiska med branta fall på alla löptider. Den tyska tioårsräntan har nu åter sjunkit under nollstrecket. På den amerikanska räntemarknaden indikerar prissättningen nu en mer än 50-procentig sannolikhet för en räntesänkning redan i år.

Konjunkturen kommer att vara i marknadens fokus även under veckan som kommer.

Måndagens tyska IFO-index blir en viktig värdemätare på tillståndet i tysk ekonomi. Möjligen kan ett hyggligt utfall lugna finansmarknaderna en aning, liksom tisdagens siffror över konsumentförtroendet i Tyskland. På marknaden har man trots allt lite svårt att svälja att tysk ekonomi skulle vara på väg in i en djupare svacka.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet (KI) resultaten för sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag – Konjunkturbarometern. Bilden i år har hittills varit att industrin har utvecklats väl medan hushållen blivit allt deppigare. En lite motsatt bild mot hur det ser ut i flera andra länder. Dessutom publicerar KI en uppdaterad konjunkturprognos.

På torsdag publiceras Konjunkturbarometern för EMU-området. Det blir synnerligen intressant läsning mot bakgrund av konjunkturoron som spritt sig. Vår tro är att barometern inte kommer att vara riktigt lika dyster som inköpschefsindexen och att det möjligen kan ge börserna lite respit.

På torsdag inleder dessutom den amerikanska handelsdelegationen, ledda av finansminister Mnuchin, ett besök i Kina. På finansmarknaden, och säkert i industrin, suktar man nu efter goda nyheter kring handelsförhandlingarna. Det räcker inte längre med Donald Trumps käcka twitter om framgångar.

Värt att hålla koll på är också fredagens amerikanska siffror över prisutvecklingen på privat konsumtion. Ett lågt utfall skulle spä på förväntningar om en kommande amerikanska räntesänkning, även om en sådan knappast kommer i närtid.

Brexit-frågan rullar dessutom på och ett antal indikativa omröstningar i parlamentet är att vänta under veckan. Nytt slutdatum är satt till 12 april.

Måndag

Tyska IFO-index, som mäter humöret i tyskt näringsliv, blir ovanligt viktigt efter förra veckans svaga inköpschefsindex för industrin. IFO har legat på en hygglig nivå och om det fortsätter kan det möjligen bidra till att dämpa den stigande konjunkturoron.

 

Tisdag

Tyskt konsumentförtroende ska förhoppningsvis ligga kvar på en hög nivå och bidra till fortsatt köpvilja hos hushållen. Svenska producentpriser har pressats uppåt, mycket på grund av den svaga kronan. Det är dock ganska lite av detta som spiller ner på konsumentpriserna. Amerikanskt hushållshumör fortsätter att vara på topp.

 

Onsdag

Konjunkturinstitutet publiceras sin senaste konjunkturbarometer samt uppdaterad konjunkturprognos. Mest intressant blir att se om industriföretagen är fortsatt optimistiska och om hushållshumöret möjligen har stärkts något från en låg nivå. USA:s handelsbalans fortsätter att uppvisa stora underskott vilket ytterligare sätter press på handelsförhandlingarna med Kina.

 

Torsdag

Högintressant konjunkturbarometer för EMU-området. Den här undersökningen bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindexen. Ett hyggligt utfall skulle kunna ge riskaptiten en liten skjuts uppåt men blir utfallet svagt även här lär det spä på konjunkturoron. Den amerikanska handelsdelegationen inleder ett besök i Kina.

 

Fredag

Konsumentförtroendet i Storbritannien lär ha dämpats ytterligare i spåren på Brexit-kaoset. Fortsatt låg inflation i USA ger den amerikanska centralbanken manöverutrymme.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -